Κυριακή 14 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣ - ΠΛΑΙΣΙΟ
Να μας βρουν μπροστά τους!

Η χρονιά ξεκινάει για την κυβέρνηση και όποιον στηρίζει την αντιεκπαιδευτική πολιτική της με ένα μεγάλο στοίχημα: Την εφαρμογή του νόμου - πλαισίου. Ενός νόμου που προωθήθηκε από ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, αλλά τον ψήφισε μόνο η ΝΔ, γιατί το ΠΑΣΟΚ τον θεώρησε «άτολμο και αντιφατικό...».

«Ατολμη και αντιφατική...», λοιπόν, η ιδιωτικοοικονομική λειτουργία στα ιδρύματα, οι νέοι φραγμοί στις σπουδές, η υποβάθμιση στο περιεχόμενο της μόρφωσης, η γνώση τύπου fast - food.

Εχουμε ανοιχτούς λογαριασμούς

Η κυβέρνηση δεν έχει ξεμπερδέψει μαζί μας και το ξέρει. Γι' αυτό μαζί με τα «σενάρια» περί δήθεν αναστολής στην εφαρμογή του νόμου - πλαισίου στρώνει το έδαφος μαζί με τους μεγαλοκαναλάρχες βάζοντας ως «προμετωπίδα» τους λεγόμενους «αιώνιους» - «παρακατιανούς» φοιτητές, οι οποίοι πρέπει να πεταχτούν έξω γιατί χαλάνε τη βιτρίνα των ΑΕΙ - ΤΕΙ - μαγαζιών που θέλουν να φτιάξουν.

Και με καλή βιτρίνα όμως το μαγαζί είναι σάπιο από μέσα και το ξέρουν. Αυτό δείχνει και η κατάσταση στα ΑΕΙ και ΤΕΙ Πελοποννήσου.

Το παράδειγμα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (ΠΑΠΕΛ)

Ηδη από τις 3/9/2007 στο Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του ΠΑΠΕΛ στην Κόρινθο υπάρχει έτοιμη πρόταση για 4ετή προγραμματισμό για την περίοδο 2009-2012. Τι προβλέπει; «Μετεξέλιξη εργαστηρίων...», «Δύο Προγράμματα Διά Βίου Εκπαίδευσης που θα υπάγονται στο ΙΔΒΕ του ΠΑΠΕΛ», «δημιουργία Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών με 5 κατευθύνσεις...» και προφανώς «επανεξέταση και μελέτη του ήδη υπάρχοντος Προγράμματος Σπουδών...».

Παράλληλα, στην Τρίπολη το Οικονομικό Τμήμα (το οποίο κατά τη Διοικούσα Επιτροπή θα στεγαστεί σε Cambus) μέχρι στιγμής στεγάζεται κυριολεκτικά σε ...κάμπους, ενώ ήδη στο χώρο δίπλα στο Πανεπιστήμιο χτίζεται ξενοδοχείο με επωνυμία «η Εστία». Μια απλή επίσκεψη στο site του ΠΑΠΕΛ για τα τμήματα της Τρίπολης φτάνει. Στη σελίδα που αφορά τη φοιτητική μέριμνα έχουν αναρτηθεί όλα τα ενοικιαζόμενα δωμάτια της πόλης. Για σίτιση ούτε λόγος, αφού κάθε φοιτητής πληρώνει 4 ευρώ/μέρα στα εστιατόρια της πόλης για να βοηθάει την «τοπική οικονομία...».

Οσον αφορά τα τμήματα που βρίσκονται στην Καλαμάτα και υπάγονται στο ΠΑΠΕΛ, αξίζει να σημειώσουμε ότι η Διοικούσα Επιτροπή τους συνεδριάζει στην Αθήνα(!!!) και ποτέ κανείς δε μαθαίνει τίποτα.

Το παράδειγμα του ΤΕΙ Καλαμάτας

Ηδη με την εφαρμογή του νέου νόμου - πλαισίου η Διοίκηση του ΤΕΙ ζητάει λίστες από τις γραμματείες με τους σπουδαστές που έχουν περάσει το όριο των 2ν έτη σπουδών και τους καλεί να «επισπεύδουν με τις σπουδές τους, αλλιώς να τις διακόψουν...».

Παράλληλα, στο Τμήμα Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας (ΣΤΕΓ) και στο Τμήμα Φυτικής Παραγωγής (ΣΤΕΓ) η πρώτη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης Τμήματος αφορούσε την εφαρμογή της εξωτερικής και εσωτερικής αξιολόγησης -κατηγοριοποίησης, για να γίνουν τα τμήματα «πιο ανταγωνιστικά και να προσελκύουν πόρους...». Αξίζει να σημειωθεί δε ότι στην Καλαμάτα των 1.059 πυρόπληκτων σπουδαστών δεν υπάρχει Εστία.

Στο Τμήμα Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, που εδρεύει στη Σπάρτη, το κονδύλι για τη σίτιση είναι κυριολεκτικά κλειδωμένο στην τράπεζα (μάλλον για τις... δύσκολες ώρες), ενώ ήδη ξεκινάει η συζήτηση για κατάργηση των συγγραμμάτων και δανεισμό από τις βιβλιοθήκες.

Αυτά είναι μόνο κάποια παραδείγματα και τα χειρότερα έπονται...

Ο στόχος και ο τρόπος τους είναι ξεκάθαρος

Θέλουν να δημιουργήσουν στρατιές ανέργων ή στην καλύτερη περίπτωση φτηνούς ευέλικτους - ημικαταρτισμένους εργαζόμενους, που σε όλη τους τη ζωή θα σπουδάζουν επί πληρωμή, θα δουλεύουν part time, θα επανακαταρτίζονται, θα ξαναπληρώνουν, θα γίνουν η γενιά που στα «νέα» βιβλία της ιστορίας θα διαβάζει για το οχτάωρο και την κοινωνική ασφάλιση ως κάτι ξεπερασμένο που υπήρχε κάποτε.

Με βασικά εργαλεία τους εσωτερικούς κανονισμούς, την αξιολόγηση - κατηγοριοποίηση, τον ορισμό manager, την εισαγωγή του συστήματος πιστωτικών μονάδων, θα μας φεσώνουν με δάνεια, θα αλλάζουν Τμήματα - ονόματα - προγράμματα σπουδών στις σχολές μας σαν τα πουκάμισα.

Κάθε τέσσερα χρόνια (όσο διαρκούν και τα προγράμματά τους) θα μας δίνουν γνώσεις με προθεσμία και ημερομηνία λήξης. Θα παίζουν με τα όνειρα και τις τσέπες μας, ανάλογα με τις ορέξεις του «προστάτη» - χορηγού - χρηματοδότη - επιχειρηματία, κάνοντας τα ιδρύματα και εμάς τους ίδιους πιο ανταγωνιστικούς στην «πιάτσα» και το «πεζοδρόμιο» της αγοράς.

Ξεκάθαρη και η δική μας απάντηση

Τα Τμήματα, οι Σύγκλητοι, τα Συμβούλια των ΤΕΙ έχουν ήδη καλεστεί να εφαρμόσουν το νόμο - έκτρωμα. Να είμαστε εκεί ώστε να πάρουν καταδικαστικές αποφάσεις. Να οργανωθεί η πάλη από την πρώτη κιόλας εβδομάδα μέσα από τις γενικές μας συνελεύσεις και τις συνελεύσεις ετών και εξαμήνων. Να συντονιστεί η πάλη των φοιτητών και σπουδαστών. Να γίνονται βήματα στην πανελλαδική συγκρότηση και οργάνωση του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος.

Να μπουν στον αγώνα οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί, το εργατικό κίνημα και όλος ο λαός ώστε να δυναμώνει η πάλη. Να συνεχίζουν να αποδυναμώνονται παντού οι εκφραστές και τα στηρίγματα της πολιτικής ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Οι αγώνες και οι διαδικασίες να μαζικοποιηθούν κι άλλο ώστε να μην εφαρμοστεί ούτε μια πτυχή του νόμου - έκτρωμα, ώστε να τον καταργήσουμε στην πράξη.

Οι δυνάμεις της ΚΝΕ και της ΠΚΣ πρέπει και το επόμενο διάστημα να πρωτοστατήσουν, να ενημερώσουν, να οργώσουν κυριολεκτικά τις σχολές. Φέτος είναι ανάγκη να ακουστεί ακόμα πιο δυνατά το σύνθημα «Ο νόμος - πλαίσιο να αποσυρθεί, δωρεάν σπουδές για κάθε φοιτητή». Να ακουστούν ακόμα πιο δυνατά οι διεκδικήσεις μας για δωρεάν σίτιση - στέγαση - μετακίνηση - συγγράμματα, πτυχία με αξία, για ολόπλευρη επιστημονική μόρφωση, για δουλιά με δικαιώματα, για κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να βρουν απέναντί τους ένα φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα που σταθερά θα διεκδικεί μια Ανώτατη Εκπαίδευση και ένα Πανεπιστήμιο των λαϊκών αναγκών που τα Ιδρύματα θα συνεργάζονται μεταξύ τους με γνώμονα την επιστημονική πρόοδο και την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών. Γιατί μόνο μια τέτοια Εκπαίδευση Ενιαία Δημόσια και Δωρεάν μπορεί να εξυπηρετήσει σήμερα τις ανάγκες των αποφοίτων και της κοινωνίας συνολικά.

Αλλωστε, το ξέρουμε πολύ καλά: Τίποτα δε χαρίζεται, τα πάντα κατακτιούνται με αγώνες!


Γιώργος ΣΙΔΕΡΗΣ
Μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ