Τετάρτη 10 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΣΩΠΟΣ
Επιτροπή Αγώνα για τη μόλυνση

Ενημερωτικές συγκεντρώσεις σε Θήβα και Αυλίδα, Παρασκευή και Σάββατο αντίστοιχα

Πλαίσιο αιτημάτων που αναδεικνύει τις ευθύνες των κυβερνήσεων και των μεγάλων βιομηχανιών, καθώς και σειρά εκδηλώσεων για την ολόπλευρη ενημέρωση των εργαζομένων, είναι τα πρώτα βήματα της νεοσυσταθείσας Επιτροπής Αγώνα για το μολυσμένο νερό του Ασωπού. Η Επιτροπή Αγώνα αποτελείται από κατοίκους, εργαζομένους και συνδικαλιστικά στελέχη της ευρύτερης περιοχής Θήβας, Θίσβης, Ωρωπού, Αυλίδας, Οινοφύτων.

Οπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής, πρέπει να γίνει κατανοητό «από πού ξεκινούν τα προβλήματα της μόλυνσης στην περιοχή, ποιοι ευθύνονται και ποιοι καλύπτουν πολιτικά αυτό το διαρκές έγκλημα». Και συμπληρώνει: «Η πολιτεία, κυβερνήσεις, αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες γνώριζαν και γνωρίζουν πολύ καλά το πρόβλημα, αλλά σιωπούν συστηματικά. Μπροστά στην αύξηση των κερδών και με το πρόσχημα της "ανταγωνιστικότητας", η κάθε επιχείρηση θυσιάζει συνειδητά την υγεία των εργαζομένων, των κατοίκων, των παιδιών μας».

Ως πρώτο βήμα, η Επιτροπή Αγώνα διοργανώνει συγκέντρωση - εκδήλωση μεθαύριο Παρασκευή, στις 8 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της Θήβας, με θέμα «Καθαρό νερό για όλο το λαό». Κεντρικοί ομιλητές θα είναι ο Θανάσης Παντελόγλου, βιοχημικός και ο Παναγιώτης Ρωμανάς, χημικός. Την επόμενη μέρα, Σάββατο (13/10), θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο δημαρχείο Αυλίδας, στις 6.30 μ.μ., ενώ θα ακολουθήσουν αντίστοιχες εκδηλώσεις και στις υπόλοιπες περιοχές.

Ενδεικτικό της θέσης της Επιτροπής Αγώνα είναι ότι θεωρεί «σημαντικό τη δραστηριοποίηση και συμμετοχή των εργατικών σωματείων, των συλλόγων γονέων, των μαθητικών συμβουλίων και άλλων φορέων σε κάθε περιοχή».

Πλαίσιο αιτημάτων

Η Επιτροπή Αγώνα, επίσης, έχει διαμορφώσει πλαίσιο αιτημάτων προς όφελος των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής. Ανάμεσα στα άλλα, ζητά: Αμεσα καθαρό και δωρεάν νερό από την ΕΥΔΑΠ. Αμεση παρέμβαση των αρμόδιων κρατικών αρχών - υπηρεσιών για να παρθούν όλα τα μέτρα που χρειάζονται ώστε να σταματήσει η παραπέρα μόλυνση - ρύπανση του νερού και του εδάφους και η παραπέρα επιβάρυνση της υγείας εργαζομένων και κατοίκων. Να στελεχωθούν πλήρως και με βάση τις αυξημένες ανάγκες της περιοχής όλες οι Υπηρεσίες Υγείας. Να ξεκινήσει άμεσα η μελέτη και υλοποίηση μέτρων για την προστασία και αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Επιδημιολογική - τοξικολογική έρευνα στην περιοχή για εργαζόμενους και κατοίκους, ιδιαίτερα για τα παιδιά, ώστε ο καθένας να λάβει τις ατομικές του οδηγίες για την πορεία της υγείας του από εδώ και πέρα κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ