Κυριακή 14 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Μικρές σελίδες

Δημιουργικός, ακούραστος, «αιμοδότης» της επιστήμης και της λογοτεχνίας που υπηρετεί. Ο λόγος για τον γιατρό και συγγραφέα Γεράσιμο Ρηγάτο, που συνεχίζει το πλούσιο και βραβευμένο συγγραφικό του έργο, γνωρίζοντάς μας τούτη τη φορά την «Ιστορία της Νοσηλευτικής - Από τη Φιλάνθρωπη Τέχνη στη Σύγχρονη Επιστήμη» (εκδόσεις «ΒΗΤΑ»).

Από τα μυθολογικά χρόνια μέχρι σήμερα, μας αποκαλύπτει τη διαδρομή των ανθρώπων -γυναικών και ανδρών- που στέκονταν και στέκονται στο πλευρό των λαβωμένων. Μια διαδρομή, που ξεκίνησε ως φιλανθρωπία (με την ουσιαστική έννοια της λέξης και όχι όπως παρουσιάζεται σήμερα) και μέσα από κοινωνικές διεργασίες μετασχηματίστηκε σε καθολικά αποδεχτό επάγγελμα - λειτούργημα και, τελικά, σε επιστήμη.

Ο τρόπος που έχει γραφτεί αυτό το καθ' όλα επιστημονικό βιβλίο, λειτουργεί ως μαγνήτης, όχι μόνο για αναγνώστες του ιατρικού χώρου, αλλά και για το ευρύ κοινό. Μέσα από τις σελίδες του, αναγνωρίζουμε βαθύτερα τις υπηρεσίες των νοσηλευτριών και νοσηλευτών και διαπιστώνουμε ότι δίχως την προσφορά τους, δεν μπορούσε και δεν μπορεί να υπάρξει ούτε πρόληψη, ούτε θεραπεία.

Με τεκμηριωμένες πληροφορίες - μέσα από την πλούσια βιβλιογραφία - αλλά και με το γλαφυρό τρόπο γραφής του, ο Γ. Ρηγάτος προσφέρει ένα ακόμα χρήσιμο ανάγνωσμα. Μαρτυρίες, όπως εκείνη της κρατούμενης στις γυναικείες φυλακές Αβέρωφ Ολυμπίας Παπαδούκα, για τη συγκρατούμενή της Μπεάτα Κιτσίκι που διατέλεσε εθελόντρια αδελφή στον ελληνοϊταλικό πόλεμο και τελικά εκτελέστηκε, ζωντανεύουν το βιβλίο ακόμα περισσότερο. Ο συγγραφέας κάνει γνωστά ακόμα, λογοτεχνικά κείμενα με αναφορές στη νοσηλευτική τέχνη και τους λειτουργούς της (όπως τις «Λευκές Ιέρειες» του Μ. Λουντέμη) μέχρι και λαϊκά -ρεμπέτικα τραγούδια! Πλούσια και ενδιαφέρουσα είναι και η εικονογράφηση. Ολα τα παραπάνω, αποτελούν μια ελκυστική μελέτη, που συμβάλλει στο να γνωρίσουμε εκείνους που μας εξασφαλίζουν την υγεία, το πολυτιμότερο αγαθό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ