Τρίτη 16 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ταινία - αφιέρωμα στον Ναζίμ Χικμέτ

Από την ταινία «Ναζίμ Χικμέτ: Ο γαλανομάτης γίγαντας»
Από την ταινία «Ναζίμ Χικμέτ: Ο γαλανομάτης γίγαντας»

Κατάμεστο ήταν το Σάββατο (13/10) το «Τριανόν», όπου στα πλαίσια του «20ού Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου» προβλήθηκε η ταινία - αφιέρωμα της Μπικέτ Ιλχάν στον κορυφαίο Τούρκο ποιητή Ναζίμ Χικμέτ «Ο γαλανομάτης γίγαντας». Την ταινία προλόγισε η ίδια η σκηνοθέτις. Την ίδια και τον πρωταγωνιστή της ταινίας Yetkin Dikinciler παρουσίασε ο διευθυντής του «Πανοράματος» Νίνος Μικελίδης.

Η σκηνοθέτρια, συγκινημένη τόνισε ότι είναι η πρώτη ταινία που γίνεται στην Τουρκία για τη ζωή του Χικμέτ και καθώς πρόκειται για ελληνοτουρκική παραγωγή, ευχαρίστησε τον Ελληνα παραγωγό - σκηνοθέτη Νίκο Κανάκη και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (συμπαραγωγός). Η Ιλχάν διάβασε το μήνυμα του Χικμέτ προς τον ελληνικό λαό, το 1952, μήνυμα που είχε μεταδοθεί ραδιοφωνικά στη διάρκεια της δίκης του Νίκου Μπελογιάννη:

«Αγαπημένοι μου φίλοι, αδέρφια μου, εσείς που έχετε φυλακιστεί, που έχετε σταλεί σε Νησιά της Κόλασης και έχετε ριχτεί σε στρατόπεδα συγκέντρωσης για χάρη της ανεξαρτησίας του Ελληνικού λαού, για χάρη του ψωμιού και της ελευθερίας. Σας παρακαλώ δεχτείτε την αγάπη και το θαυμασμό μου. Οι εχθροί του τουρκικού και του ελληνικού λαού είναι οι ίδιοι: Ο αγγλοαμερικανικός ιμπεριαλισμός και οι λακέδες του. Πιστεύω ακράδαντα ότι οι λαοί μας χέρι - χέρι και με την υποστήριξη όλων όσοι αγαπούν την ειρήνη στον κόσμο τελικά θα νικήσουν. Ο αγώνας σας εγγυάται ότι η ειρήνη, το ψωμί και η ελευθερία θα επικρατήσουν. Σας αγκαλιάζω όλους. Με αγάπη. Ναζίμ Χικμέτ».

Η ταινία, μετέχοντας στο Διαγωνιστικό Τμήμα, θα προβληθεί και στις 18/10 (5 μ.μ.) στο «Ιντεάλ». Το διαγωνιστικό τμήμα αρχίζει σήμερα («Ιντεάλ») και θα ολοκληρωθεί στις 20/10.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ