Τρίτη 16 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πολιτισμός ως ... «τουριστικό προϊόν»

Με την έκθεση της Εθνικής Πινακοθήκης «Κλασικές μνήμες στη σύγχρονη Ελληνική τέχνη» εγκαινιάζεται (18/10) στο «Capital Museum» του Πεκίνου το Πολιτιστικό Ετος της Ελλάδας στην Κίνα, με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες. «Προπομπός» των εκδηλώσεων ήταν η συναυλία - αφιέρωμα στην Μαρία Κάλλας, με την Αγνή Μπάλτσα.

Στην έκθεση φιλοξενούνται έργα των: Κ. Παρθένη, Ν. Χατζηκυριάκου - Γκίκα, Γ. Μόραλη, Γ. Τσαρούχη, Ν. Νικολάου, Σπ. Βασιλείου, Γ. Μαυροΐδη, Η. Δεκουλάκου, Π. Τέτση, Δ. Περδικίδη, Χρ. Καπράλου, Χρ. Καρά, Δ. Μυταρά, Α. Φασιανού, Σ. Σόρογκα, Γ. Ψυχοπαίδη, Χρ. Μποκόρου, Μ. Μανουσάκη, Αγ. Παπαδημητρίου κ.ά. Αύριο οι εκδηλώσεις θα παρουσιαστούν στα κινεζικά ΜΜΕ.

Στις 19/10 θα εγκαινιαστεί το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο (δίπλα στην πλατεία Τιενανμέν), η φωτογραφική έκθεση «Η Ελλάδα μέσα από τη ματιά του Γιάννη Ψιλάκη». Το Κέντρο θα λειτουργήσει για δύο χρόνια σε κτίριο παραδοσιακής κινέζικης αρχιτεκτονικής και εκτός θα φιλοξενήσει εκθέσεις, ημερίδες και εμπορικές δραστηριότητες. Στις 19/10 θα δοθεί συναυλία του Σταμάτη Σπανουδάκη «Αλέξανδρος - Δρόμοι που δεν περπάτησες» στο «Poly Theater», με την ορχήστρα και χορωδία της ΕΡΤ.

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν: Θέατρο, κινηματογράφο, χορό, εκθέσεις (αρχαιολογικές, εικαστικές, βιβλίου), όπερα, συναυλίες, συνέδρια. Οι αριστοφανικοί «Ορνιθες» από το «Θέατρο Τέχνης» και η παράσταση «Μούσσαις» του Βασίλη Παπαβασιλείου θα είναι οι πρώτες παραστάσεις που θα δοθούν στο Νέο Εθνικό Θέατρο Πεκίνου (27/2/2008).

Οι εκδηλώσεις αποσκοπούν στη σύνδεση του πολιτισμού με το κεφάλαιο. Ο υπουργός Πολιτισμού, Μ. Λιάπης, παρουσιάζοντάς τες, σημείωσε: «Στρατηγικός μας στόχος είναι να προωθήσουμε νέες μορφές συνεργασίας μεταξύ του πολιτισμού, του τουρισμού και της οικονομίας (...). Η ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού με όρους αειφορίας, σε ένα πλαίσιο που συνδέει το πολιτιστικό κεφάλαιο της χώρας με το τουριστικό προϊόν και τον πολιτισμό με την οικονομική ανάπτυξη. Το Ετος Ελληνικού Πολιτισμού στην Κίνα αποτελεί πράγματι εξαιρετικό παράδειγμα αυτού του συνδυασμού».

Αδιευκρίνιστο είναι το συνολικό κόστος. Υπολογίζεται στα 15 εκατ. ευρώ, για τα οποία αναμένονται και «χορηγίες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ