Πέμπτη 18 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Για τις εργαζόμενες γυναίκες

Οι συνέπειες που ήδη μετρούν (και θα πολλαπλασιαστούν) οι εργαζόμενες από την αντιασφαλιστική επίθεση ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ είναι ιδιαίτερα αρνητικές. Με τους νόμους 1902/90 και 2084/92 (νόμος Σιούφα) που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ και κράτησαν σε ισχύ οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, όλες οι γυναίκες που μπαίνουν στην παραγωγή μετά την 1/1/1993 συνταξιοδοτούνται στα 65 τους χρόνια. Με τον 3029/02 (νόμος Ρέππα) το ΠΑΣΟΚ ανέβασε τα όρια ηλικίας στα 67, μιλώντας για δήθεν «εθελοντική» παραμονή στην εργασία. Με τον ίδιο νόμο, αντί για την 35ετία που ίσχυε πριν, μία εργαζόμενη (όπως και ένας εργαζόμενος) πρέπει να δουλεύει τουλάχιστον 37 χρόνια για να πάρει πλήρη σύνταξη.

Δηλαδή, όχι μόνο ανέβηκαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από δύο μέχρι (και πάνω από) δέκα χρόνια (όπως σε κλάδους όπου μητέρες ανηλίκων μπορούσαν να βγουν πρόωρα με μειωμένη σύνταξη). Αλλά και καταργήθηκε η πενταετής διαφορά στη συνταξιοδότηση των γυναικών, που αποτελούσε κατάκτηση του εργατικού κινήματος και αναγνώριση στην ούτως ή άλλως ανισότιμη θέση που έχει μια εργαζόμενη μέσα στην καπιταλιστική κοινωνία, λόγω των πολλαπλών ρόλων και καθηκόντων που αναλαμβάνει. Αυτού του είδους η «ισότητα» μόνο τις επιχειρήσεις εξυπηρετεί. Αν, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ «κόπτονται» τόσο πολύ για την ισότητα, γιατί δε μείωσαν τα όρια ηλικίας για τους άνδρες; ΄Η μήπως το να αναγκάζουν τις γυναίκες να δουλεύουν περισσότερο αποτελεί προστασία του γυναικείου οργανισμού, για τον οποίο οι σκληρές συνθήκες εργασίες (π.χ. εντατικοποίηση), η εγκυμοσύνη κλπ. έχουν πολύ πιο σύνθετες συνέπειες;

Το πετσόκομμα των λεγόμενων πρόωρων συντάξεων (μαζί με το πετσόκομμα των ΒΑΕ), που βρίσκεται «προ των πυλών», αναμένεται να αυξήσει πολύ περισσότερο τα χρόνια δουλιάς για χιλιάδες εργαζόμενες. Οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, ο «συνδυασμός οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» με τη μερική, προσωρινή, εποχιακή δουλιά επεκτείνεται (και στην ουσία - πολλές φορές - επιβάλλεται) σε όλο και περισσότερες γυναίκες. Οι επόμενες γενιές των γυναικών της εργατικής τάξης πολύ δύσκολα θα μαζεύουν ακόμα και τα ελάχιστα ένσημα που χρειάζονται για την κατοχύρωση δικαιώματος στη συνταξιοδότηση. Εν μέσω προεκλογικής αντιπαράθεσης, το ΠΑΣΟΚ κατηγορούσε την κυβέρνηση γιατί ετοιμαζόταν να αυξήσει τα όρια ηλικίας των γυναικών, αλλά ο πρόεδρός του Γ. Παπανδρέου δεν ήταν αντίθετος με κάτι τέτοιο, για να μην υπάρχει «ιδιαίτερα μεγάλη διαφορά μεταξύ των ορίων ηλικίας γυναικών και ανδρών», υπό την προϋπόθεση ότι θα είμαστε μια «σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα». Κάτι στο οποίο δε διαφώνησε κανένα ...«αριστερόστροφο» στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ απευθύνεται με θράσος στις γυναίκες που μετρούν πληγές από την κυρίαρχη πολιτική (άνεργες, ανασφάλιστες), λέγοντας ότι «η ανασφάλιστη γυναίκα θα έχει και αυτή το ίδιο δικαίωμα να πάρει τη σύνταξη των 550 ευρώ» (δήλωση Γ. Παπανδρέου). Η ΝΔ φτάνει κατά καιρούς να τάζει ακόμα και ένσημα για τις έγκυες, κατά τη διάρκεια των 9 μηνών της κύησης και 12 μηνών μετά. Μοιράζουν ψίχουλα, υποτιμώντας και προσβάλλοντας κάθε εργάτρια που με ολόκληρη την τάξη της παράγει τον πλούτο και της λένε να συμβιβαστεί με ό,τι περισσεύει από τις ανάγκες της «ανταγωνιστικότητας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ