Πέμπτη 18 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΞΕΚΙΝΑ Ο «ΔΙΑΛΟΓΟΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Συνεδριάζει σήμερα η «συμμαχία των προθύμων»

Τις αντιασφαλιστικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε χτες ο Ε. Βενιζέλος, δίνοντας αέρα στα πανιά της επίθεσης που εξαπολύουν κυβέρνηση και κεφάλαιο

Αρχίζει σήμερα στη Βουλή ο «διάλογος» της απάτης, με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ και των «κοινωνικών εταίρων», δηλαδή των επικεφαλής των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΟΚΕ. Σημειώνεται ότι στις τέσσερις από τις παραπάνω οργανώσεις στη θέση του προέδρου βρίσκονται πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Τις τελευταίες λεπτομέρειες του «διαλόγου» ρύθμισαν σε χτεσινή τους συνάντηση οι υπουργοί Απασχόλησης και Οικονομίας και Οικονομικών.

Τις θέσεις του για το Ασφαλιστικό (οι οποίες είναι και θέσεις του ΠΑΣΟΚ, αφού ο ίδιος ήταν ο συντάκτης του συγκεκριμένου κομματιού του προγράμματος) παρουσίασε χτες και ο Ε. Βενιζέλος, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της πλήρους εφαρμογής του αντιασφαλιστικού νόμου «Ρέππα», αλλά και «όλης της ισχύουσας νομοθεσίας» των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που κατεδαφίζει τα ασφαλιστικά δικαιώματα.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα στηριχτεί στις νομοθετικές παρεμβάσεις των κυβερνήσεων του δικομματισμού (νόμους Σιούφα, Σουφλιά, Ρέππα) της τελευταίας 15ετίας. Τάχτηκε υπέρ της «παράτασης του εργάσιμου βίου», πρότεινε το πετσόκομμα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων μέσα από την «επαναξιολόγηση του καταλόγου» τους. Αυτό δηλαδή που ήδη κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ, υλοποιώντας το νόμο «Ρέππα».

Στην ίδια κατεύθυνση, πρότεινε την επιτάχυνση των διαδικασιών «ενοποίησης των Ταμείων». Εκφράζοντας τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ υπεραμύνθηκε της προώθησης της «επαγγελματικής ασφάλισης» στηρίζοντας την ιδιωτικοποίηση του συστήματος της Κοινωνικής Ασφάλισης. Υποστήριξε τη συνέχιση της επιδοματικής πολιτικής πτωχοκομείου με την καθιέρωση της «κατώτατης σύνταξης». Ο Ε. Βενιζέλος συνέδεσε την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» με τη «βιωσιμότητα» του Ασφαλιστικού και στήριξε τη συνέχιση του τζογαρίσματος των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων «με τις πλέον σύγχρονες χρηματοοικονομικές μεθόδους (σ.σ. δηλαδή και με ομόλογα, και με χρηματιστηριακές μετοχές), αρχής γενομένης από τα επικουρικά»!

Στο τραπέζι η «βιωσιμότητα»

Στο μεταξύ, χτες, λίγες ώρες πριν την έναρξη του διαλόγου της απάτης που στήνει η κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ και τους «κοινωνικούς εταίρους», ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε Επερώτηση στη Βουλή για τα αποθεματικά των Ταμείων και τους πόρους τους. Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει αυτό ακριβώς το θέμα και τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή δημιουργεί τουλάχιστον ερωτήματα, με δεδομένο ότι η επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση εξελίσσεται με «σημαία» τα «ελλείμματα» και τη «βιωσιμότητα» του συστήματος.

Τη στιγμή μάλιστα που επτά στους δέκα συνταξιούχους του ΙΚΑ λαμβάνουν σύνταξη κάτω από τα 600 ευρώ, η ανάδειξη σε ζήτημα πρώτης γραμμής της «βιωσιμότητας» - ανεξάρτητα από τις προθέσεις - λειτουργεί υπέρ εκείνων που με πρόσχημα τα «ελλείμματα» θέλουν ακόμα περισσότερο να συμπιέσουν και τις συντάξεις αλλά και το σύνολο των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Γιατί το μεγάλο ζήτημα για τους εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους και συνταξιούχους δεν είναι τα αναλογιστικά ελλείμματα, ούτε αν τα αποθεματικά θα είναι αυτά που πρέπει, μετά από 30 και 50 χρόνια -ερωτήματα με τα οποία τρομοκρατούν τον κόσμο οι κυβερνήσεις - αλλά πώς επιβιώνουν σήμερα οι συνταξιούχοι των 400 και 500 ευρώ. Γι' αυτούς όμως -παραμονή του «διαλόγου» - δεν μπήκε στον κόπο να κάνει Επερώτηση ο ΣΥΡΙΖΑ!

Σε μια προσπάθεια μάλιστα να δημιουργήσει εντυπώσεις, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από το ΠΑΣΟΚ, κάλεσε και το ΚΚΕ «σε κοινό μέτωπο αντίστασης μέσα στη Βουλή» με βάση τη συγκεκριμένη Επερώτηση. Κι αυτό όταν είναι γνωστό ότι το ΚΚΕ είχε από τον περασμένο Μάη καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση νόμου, στην οποία προτείνονταν συγκεκριμένα μέτρα όχι μόνο για την επιστροφή των κλεμμένων και την πραγματική προστασία των αποθεματικών, αλλά και για την ουσιαστική βελτίωση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ