Σάββατο 27 Οχτώβρη 2007 - Κυριακή 28 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Η σύγκρουση με την αντίδραση συνεχίζεται

Οι κομμουνιστές της Βενεζουέλας στηρίζοντας σταθερά τη διαδικασία αλλαγών, καλούν τις λαϊκές δυνάμεις σε διαρκή επαγρύπνηση
Οι κομμουνιστές της Βενεζουέλας στηρίζοντας σταθερά τη διαδικασία αλλαγών, καλούν τις λαϊκές δυνάμεις σε διαρκή επαγρύπνηση
«Οχι στην αναθεώρηση - Ναι στη δημοκρατία» φώναζαν «φοιτητές» στο κέντρο του Καράκας, ισχυριζόμενοι ότι η χώρα βρίσκεται μπροστά στη ...«διολίσθηση προς το φασισμό». Για άλλη μία φορά οι προσπάθειες εμβάθυνσης της Μπολιβαριανής Διαδικασίας επιδιώκεται να εμποδιστούν. Εκδηλώνονται, μάλιστα, ανοιχτά ενέργειες αποσταθεροποίησης και πρόκλησης χάους, με μοναδικό στόχο να ανασταλεί ή ακόμη και να διακοπεί βιαίως η Μπολιβαριανή Διαδικασία. Με το ψευδεπίγραφο σύνθημα «Οχι στη δικτατορία» ισχυρίζονται ότι με την προωθούμενη αναθεώρηση ο πρόεδρος Ούγο Τσάβες θα γίνει ισόβιος!

Το σκηνικό που προσπάθησε να στηθεί με αφορμή την ανάκληση της άδειας λειτουργίας του τηλεοπτικού δικτύου RCTV επιχειρείται να επαναληφθεί και τώρα με αφορμή την αναθεώρηση του Συντάγματος. Οι «φοιτητές» («όλως τυχαίως» από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια της Βενεζουέλας), ήταν η εμπροσθοφυλακή και αυτή τη φορά. Αξίζουν ειδικής μνείας οι αποκαλύψεις της εφημερίδας «Vea» ότι ορισμένοι εξ αυτών των «φοιτητών» που συμμετέχουν στις «ομάδες άμεσης δράσης» έχουν εκπαιδευτεί στην αποσταθεροποιητική δράση στο εξωτερικό. Παράλληλα επιχειρήθηκε να πραγματοποιηθεί, έστω και διά της βίας, απεργία στα μέσα συγκοινωνίας, να αποκλειστεί το κέντρο του Καράκας, οι κεντρικές οδικές αρτηρίες και οι εθνικές οδοί. Το σχέδιο παραλυσίας απέτυχε και παρά την έκκληση αστικών ΜΜΕ ελάχιστοι έδωσαν το «παρών» στη διαδήλωση, όπου προσπάθησαν να συγκρουστούν με την αστυνομία, ενώ χιλιάδες άλλοι φοιτητές βροντοφώναζαν υπέρ της αναθεώρησης. Επιτροπή των «διαδηλωτών» μετέβη στο Κοινοβούλιο, παρέδωσε ψήφισμα όπου καταγγέλλει την αναθεώρηση ως «παραβίαση του Συντάγματος του 1999» και προτείνει την αναβολή της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για τις 3 Φλεβάρη του 2008 και αποχώρησε χωρίς να ακούσει τίποτα. Κατά την έξοδό τους οι της Επιτροπής τόνισαν: «Θα παραμείνουμε στους δρόμους»... και ήδη προετοιμάζουν νέες διαδηλώσεις για την ερχόμενη εβδομάδα.

Στο χορό και τα διεθνή ΜΜΕ που συνεχώς ανακυκλώνουν τα «περί ισόβιου προέδρου», αλλά και με την πέραν του δέοντος προβολή των μεμονωμένων επεισοδίων που έλαβαν χώρα.

Το ΚΚ Βενεζουέλας καλεί τις λαϊκές δυνάμεις σε επαγρύπνηση

Τις νέες προσπάθειες αποσταθεροποίησης και τη συνεχιζόμενη δράση διαφόρων κύκλων της αντίδρασης, που ενεργούν με διάφορους τρόπους και ορισμένες φορές εξαιρετικά βίαια, προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους της ανατροπής έχοντας ως πρόσχημα τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, κατήγγειλε το ΠΓ του Κομμουνιστικού Κόμματος της Βενεζουέλας. Σημείωσε ότι κύριος στόχος τους ήταν και παραμένει η δημιουργία των συνθηκών ανατροπής της Μπολιβαριανής Διαδικασίας και η επανεγκαθίδρυση μιας κυβέρνησης που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα της εγχώριας ολιγαρχίας και του ιμπεριαλισμού. Το ΚΚ Βενεζουέλας κάλεσε το λαό, τις πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις και τις επαναστατικές δυνάμεις να επαγρυπνούν και να δώσουν τον αγώνα τους, τόσο για την έγκριση της συνταγματικής αναθεώρησης κατά το δημοψήφισμα, αλλά και «να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις ώστε να υπερασπιστούν την επανάσταση».

Προχωράει η αναθεώρηση

Την ίδια στιγμή στο Κοινοβούλιο της Βενεζουέλας η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος συνεχίζεται με πυρετώδεις ρυθμούς και ήδη έχει ψηφιστεί η αναθεώρηση των 33 άρθρων που έχει προτείνει ο πρόεδρος Τσάβες, ενώ προχωρά η εξέταση και ψήφιση συνολικά των 69, καθώς συμπεριελήφθησαν οι προτάσεις για την αναθεώρηση 36 άρθρων που έκανε η Μεικτή Επιτροπή των κομμάτων και των λαϊκών φορέων. Οσο για τον «αυταρχικό χαρακτήρα», αξίζει να σημειωθεί το παράδειγμα της ομόφωνης έγκρισης της αναθεώρησης των άρθρων 152 και 153, όσον αφορά την εξωτερική πολιτική, ούτως ώστε οι διεθνείς σχέσεις της χώρας να διέπονται από τις αρχές της αλληλεγγύης, της πολιτικής ανεξαρτησίας, της ισότητας των κρατών, της κυριαρχίας, ακεραιότητας, αυτοδιάθεσης και μη ανάμειξης μεταξύ των κρατών, ενώ διατυπώνεται ότι «η μπολιβαριανή δημοκρατία προωθεί τη συνεργασία και την ένωση της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, με στόχο το σχηματισμό ενός μεγάλου περιφερειακού πολιτικού, οικονομικού και κοινωνικού μπλοκ».


Χρ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ