Σάββατο 3 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΙΡΑΚ
«Κόντρα» Γαλλίας - ΗΠΑ για τους νεκρούς

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Μία μέρα μετά τη μετάδοση από όλα σχεδόν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία της είδησης ότι τον Οκτώβρη μειώθηκε σημαντικά ο αριθμός των Ιρακινών νεκρών (αμάχων και μελών των σωμάτων ασφαλείας), γεγονός που, όπως υποστηρίζουν οι κατοχικές δυνάμεις, αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα του σχεδίου «αύξησης των αμερικανικών στρατευμάτων», το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων έρχεται να ανατρέψει την εικόνα. Σύμφωνα με ανταπόκρισή του που, επίσης, επικαλείται το ιρακινό υπουργείο Υγείας, οι νεκροί Ιρακινοί μέσα στον Οκτώβρη δεν ήταν 554 αλλά 887, λίγο περισσότεροι από ό,τι το Σεπτέμβρη, γεγονός που «αποδεικνύει», όπως σχολιάζει το πρακτορείο, ότι «δεν αποδίδουν τα αμερικανικά σχέδια ασφαλείας και η αύξηση των Αμερικανών στρατιωτών».

Ουδείς, φυσικά, μπορεί με βεβαιότητα να πει ποια είναι τα στοιχεία του ιρακινού υπουργείου Υγείας (άλλωστε, ούτε το ίδιο το υπουργείο έχει πάντα σαφή στοιχεία εξαιτίας του χάους που επικρατεί σε αρκετές περιοχές της χώρας). Αναμφιβόλως, όμως, η κατάσταση λαμβάνει μάλλον ενδιαφέρουσες διαστάσεις, ιδιαίτερα, εμμέσως, σε διπλωματικό επίπεδο μεταξύ Ουάσιγκτον και Παρισιού, καθώς τα επίσημα πρακτορεία, μεν και δε, δίνουν εντελώς διαφορετική εικόνα.

Τέλος, ο υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς δήλωνε ότι εκπρόσωποι της ιρακινής κυβέρνησης τον ενημέρωσαν πως η ιρανική ηγεσία «διαβεβαίωσε ότι θα προσπαθήσει να σταματήσει την είσοδο στο Ιράκ εκρηκτικών μηχανισμών τουλάχιστον από τα σύνορά της». Οι δηλώσεις του Γκέιτς έγιναν ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών των γειτονικών, στο Ιράκ, χωρών, του Συμβουλίου Ασφαλείας και της G8 συναντιούνται στην Τουρκία, στη δεύτερη σύνοδο για «την πολιτική σταθερότητα και το μέλλον του Ιράκ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ