Τρίτη 6 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Σχεδιάζουν ανατιμήσεις - σοκ

Προβάλλουν ως πρόσχημα το δεκαπλασιασμό των κατώτατων ορίων υποχρεωτικής ασφάλισης

Καταιγισμός υπέρογκων ανατιμήσεων στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων αναμένονται από το νέο χρόνο και μέχρι το 2012, με πρόσχημα την αύξηση των κατώτατων ορίων υποχρεωτικής ασφάλισης οχημάτων. Σύμφωνα με Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιοποιήθηκε χτες από το υπουργείο Ανάπτυξης για ...«δημόσια διαβούλευση»(!) τα κατώτατα υποχρεωτικά όρια ασφάλισης θα αυξηθούν τμηματικά από το 2009 μέχρι το 2012, οπότε και, βάσει της σχετικής ντιρεκτίβας της ΕΕ, θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της αύξησης. Η πρώτη «δόση» προβλέπεται για το Γενάρη του 2009, όταν τα κατώτατα όρια θα πενταπλασιαστούν σε σχέση με τα σημερινά. Συγκεκριμένα, για σωματική βλάβη θα αυξηθούν στα 2,5 εκατ. ευρώ ανά ατύχημα από 500.000 ευρώ που είναι σήμερα, και τα αντίστοιχα όρια για υλικές ζημιές στα 500.000 ευρώ από 100.000 ευρώ που ισχύει, ενώ την 1η Γενάρη του 2012 θα φτάσουν τα 5 εκατ. ευρώ τα κατώτατα όρια για σωματικές βλάβες και το 1 εκατ. ευρώ για υλικές ζημιές.

Είναι ολοφάνερο - μάλιστα, δεν μπαίνουν στον κόπο να το κρύψουν ούτε στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς - ότι οι νέες αυτές αυξήσεις θα αποτελέσουν ένα ακόμα προκλητικό πρόσχημα και το «όχημα» για την επιβολή δυσθεώρητων ανατιμήσεων στα ασφάλιστρα των οχημάτων. Κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με καίριο πλήγμα για εκατομμύρια εργαζόμενους ιδιοκτήτες οχημάτων, πολλοί από τους οποίους είναι σίγουρο ότι δε θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αναμενόμενες ανατιμήσεις. Ηδη, ανώτερα στελέχη ασφαλιστικών εταιρειών προεξοφλούν ότι η πρώτη μόνο «φουρνιά» των αυξήσεων που απεργάζονται οι εταιρείες στα τιμολόγιά τους, ενόψει της πρώτης μόνον αναπροσαρμογής των κατώτατων ορίων το 2009, «δείχνει» ποσοστά που φτάνουν και σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν το 40%. Για την ιστορία, να θυμίσουμε ότι η αναπροσαρμογή έγινε το 2000, όταν τα κατώτατα όρια για υλικές ζημιές αναπροσαρμόστηκαν στα 35 εκατ. δρχ. από 23 εκατ. και για σωματικές βλάβες στα 165 εκατ. δρχ. από 150 εκατ. δρχ.

Ενδεικτικό των διαθέσεων των ασφαλιστικών ομίλων είναι, ακόμη, το ότι πριν από ένα χρόνο ο τότε πρόεδρος της Επιτροπής Ατυχημάτων της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας, Γ. Σκούρτης, προεξοφλούσε ότι οι γιωταχήδες θα έπρεπε να περιμένουν ανατιμήσεις στα ασφάλιστρα της τάξης του 70% τουλάχιστον από το 2008 μέχρι το 2012 που θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της αύξησης των κατώτατων ορίων. Εξίσου χαρακτηριστικό είναι το πάγιο επιχείρημα των εταιρειών ότι «τα ασφάλιστρα στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλά σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη». Αυτό, σε συνδυασμό με τα λογιστικά αποτελέσματα που εμφανίζουν τον κλάδο του αυτοκινήτου ζημιογόνο, και συχνά πυκνά το επικαλούνται οι εκπρόσωποι των εταιρειών όταν θέλουν να δικαιολογήσουν τις ανατιμήσεις που επιβάλλουν κάθε τόσο στα ασφάλιστρα, κάνει ηλίου φαεινότερον ότι για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι - πελάτες των ασφαλιστικών επιχειρήσεων θα πληρώσουν την προκλητική κερδοφορία τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ