Τρίτη 6 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΖΑΝΗ
Να παραμείνει εθνικό καύσιμο ο λιγνίτης

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ημερίδας για το ρόλο των λιγνιτών Δ. Μακεδονίας

Η ανάγκη και οι δυνατότητες που υπάρχουν ώστε ο λιγνίτης να παραμείνει το εθνικό μας καύσιμο για την παραγωγή ενέργειας, αναδείχτηκε μέσα από τις επιστημονικές εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα που έγινε το Σάββατο στην Κοζάνη και είχε ως θέμα το «ρόλο των λιγνιτών της Δυτικής Μακεδονίας στο νέο ενεργειακό περιβάλλον». Από το βήμα της ημερίδας εκφράστηκε η βεβαιότητα ότι ο νέος στρατηγικός σχεδιασμός της ΔΕΗ ΑΕ επιδιώκει τη ριζική ανατροπή του σημερινού σκηνικού στην ηλεκτροπαραγωγή και ουσιαστικά την παράδοση της ενέργειας στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου.

Παράλληλα, υπογραμμίστηκε, πως η απαξίωση που επιχειρείται με στόχο το σταδιακό περιορισμό της συμμετοχής του λιγνίτη στην παραγωγή ενέργειας δε συμφέρει τη χώρα και το λαό μας. Οπως ενδεικτικά ανέφερε ο Α. Φώσκολος, καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, η αντικατάσταση του λιγνίτη με εισαγόμενα καύσιμα (φυσικό αέριο και λιθάνθρακα), η ανάθεση του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας στους εισαγωγείς θα έχουν σαν άμεση συνέπεια την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας και την υπαγωγή της στα γεωπολιτικά σχέδια κρατών και ενεργειακών εξαγωγέων.

Αντίθετα λοιπόν από αυτή την προοπτική θα πρέπει να αξιοποιηθούν τα εντοπισμένα κοιτάσματα Λιγνίτη που όπως σημειώθηκε μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των μονάδων για την παραγωγή ενέργειας. Επόμενα, μπορεί και πρέπει να προχωρήσει η ικανοποίηση του αιτήματος του εργαζόμενου λαού και των φορέων της περιοχής, για αντικατάσταση των παλιών μονάδων με νέες αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, ώστε να μη χαθεί ούτε ένα μεγαβάτ από την περιοχή.

Μέσα από την ημερίδα και τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, αναδείχτηκε παράλληλα και η αναγκαιότητα της πρότασης του ΚΚΕ, που παρουσιάστηκε από τον Α. Τσάκωνα, μέλος της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Οπως χαρακτηριστικά είπε, «η λύση που αντιστοιχεί στα συμφέροντα του εργαζόμενου λαού και πρέπει να γίνει στόχος της πάλης του, είναι η διεκδίκηση ενός ενιαίου - κρατικού φορέα ενέργειας, λαϊκή περιουσία, που θα αξιοποιεί τις εγχώριες πρώτες ύλες, με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος, αποκατάσταση και απόδοση για χρήση των εξορυγμένων εδαφών και ουσιαστική αποκατάσταση όσων πλήττονται από τη δράση της ΔΕΗ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ