Πέμπτη 8 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΖΩΝΙΑΝΑ ΚΡΗΤΗΣ
Η θεαματική «εισβολή» δεν ξεπλένει τις πολιτικές ευθύνες

ICON

Σε εξέλιξη ήταν μέχρι και αργά χθες το βράδυ η επιχείρηση της Αστυνομίας στα Ζωνιανά και στην ευρύτερη περιοχή του Μυλοποτάμου, που αποφασίστηκε την Τρίτη, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αστυνομική Διεύθυνση Ρεθύμνου. Στόχος της επιχείρησης είναι ο εντοπισμός και η σύλληψη των δραστών της αιματηρής επίθεσης τη Δευτέρα το πρωί σε αυτοκινητοπομπή της Αστυνομίας, που κατευθυνόταν στο χωριό για έρευνα σε υπόθεση ναρκωτικών. Αποτέλεσμα ο σοβαρός τραυματισμός του 28χρονου ειδικού φρουρού Ευστάθιου Λαζαρίδη στο κεφάλι και ακόμα δύο συναδέλφων του.

Η στρατιωτικού τύπου επιχείρηση της αστυνομίας 48 ώρες μετά, στην οποία συμμετέχουν 75 άνδρες της ΕΚΑΜ και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις από το νησί (σ.σ. περίπου 400 άτομα), ξεκίνησε από νωρίς το πρωί χτες με ελέγχους σε σπίτια, αυτοκίνητα, αγροικίες, ποιμνιοστάσια και τις εισόδους του χωριού. Ηταν λίγο μετά τις επτά το πρωί που άνδρες της ΕΚΑΜ με πλήρη εξοπλισμό και θωρακισμένα αυτοκίνητα «εισέβαλαν» σαν κατακτητές στο χωριό, ανοίγοντας το δρόμο στους αστυνομικούς, οι οποίοι και πραγματοποίησαν τους ελέγχους σε σπίτια παρουσία εισαγγελικών και δικαστικών αρχών. Ταυτόχρονα, πάνω από το χωριό, περιπολούσαν και δύο ελικόπτερα της αστυνομίας κύρια για τον εντοπισμό χασισοφυτειών.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, συνελήφθησαν εννέα άτομα για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων και ναρκωτικών και ένα για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Διενεργήθηκαν εννέα έρευνες κατ' οίκον, ενώ εντοπίστηκαν σε μικρή απόσταση από το χωριό δυο φυτείες με 45 και 13 δενδρύλλια ινδικής κάνναβης, αντίστοιχα. Πραγματοποιήθηκαν τρεις προσαγωγές και βρέθηκαν τρία καμένα οχήματα που είχαν κλαπεί από το Ηράκλειο και πέντε κλεμμένα δίκυκλα. Η επιχείρηση της Αστυνομίας προκάλεσε αναστάτωση στους κατοίκους, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τον τρόπο με τον οποίο τους αντιμετώπιζαν, αλλά και τη βίαιη συμπεριφορά αστυνομικών κατά τη διάρκεια της έρευνας σε σπίτια του χωριού.

Η επιχείρηση, σύμφωνα με την Αστυνομία, θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες. Γεγονός, πάντως, παραμένει ότι το πρόβλημα δε θα λυθεί μόνο με την ενίσχυση της αστυνομοκρατίας και καταστολής.

Σε σχέση με τον 28χρονο Ειδικό Φρουρό, Ευστράτιο Λαζαρίδη, που τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι από σφαίρα των δραστών κατά τη διάρκεια της ένοπλης επίθεσης, η κατάστασή του παραμένει κρίσιμη αλλά σταθερή σύμφωνα με τους γιατρούς. Ο 28χρονος συνεχίζει να νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου.

Η κυβέρνηση απορρίπτει τα περί «προστασίας»

«Δε θεωρώ ότι υπάρχει βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου που συνδέεται με τέτοιες ενέργειες», δήλωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος, προσθέτοντας πως δε θεωρεί σοβαρή αυτήν την προσέγγιση.

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του πρώην υπουργού Χρ. Μαρκογιαννάκη σε ραδιοσταθμό περί μελών της Αστυνομίας που γνωρίζουν ποιοι κινούν τα νήματα στα Ζωνιανά, απάντησε πως δεν ξέρει επακριβώς την καταγγελία και πρόσθεσε πως «αν είναι έτσι, έχει μεγάλο ενδιαφέρον, γιατί ήταν υφυπουργός Δημόσιας Τάξης και θα δώσει στοιχεία στον υπουργό κ. Παυλόπουλο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ