Τρίτη 13 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ»
Τα προβλήματα των εργαζομένων στην «πρώτη γραμμή»

Τα θέματα της Παιδείας, του Ασφαλιστικού και των Δημοκρατικών Δικαιωμάτων απασχόλησαν το χτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας, μετά από πρόταση της «Συμπαράταξης»

Τρία κρίσιμα θέματα, που απασχολούν το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων, των εργαζομένων και της νεολαίας, όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά στο σύνολο της χώρας, συζητήθηκαν στο χτεσινό δημοτικό συμβούλιο, μετά από πρόταση της «Αγωνιστικής Αριστερής Οικολογικής Συμπαράταξης για την Αθήνα». Τα ζητήματα της Παιδείας, του Ασφαλιστικού και των Δημοκρατικών Δικαιωμάτων ήρθαν στην «πρώτη γραμμή» της συζήτησης, αναδεικνύοντας τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και προηγούμενα του ΠΑΣΟΚ, μαζί με τις ευθύνες των δημοτικών αρχών.

Ως «ένα ακόμη αρνητικό βήμα», που θα οξύνει παραπέρα τα προβλήματα στη Δημόσια Παιδεία, περιέγραψε ο δημοτικός σύμβουλος της Συμπαράταξης Μανώλης Δανδουλάκης, την επιχείρηση της δήθεν αποκέντρωσης του δημόσιου σχολείου, μέσω του «Καποδίστρια 2». «"Αποκέντρωση" - συμπλήρωσε - την οποία στηρίζουν από κοινού ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας». Τόνισε, δε, ότι «η "Συμπαράταξη" στηρίζει κάθε κινητοποίηση και κάθε μορφή αγώνα των μαθητών, των γονιών και των εκπαιδευτικών, για την αντιμετώπιση των καυτών προβλημάτων της Παιδείας». Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα της διπλοβάρδιας, των μισθωμένων κτιρίων, των σχολείων που λειτουργούν σε ...κοντέινερ, της «απώλειας» αναγκαίων για την κατασκευή σχολείων οικοπέδων. «Μπροστά σε αυτή την κατάσταση - κατέληξε - είναι προφανές ότι οι κινητοποιήσεις, οι πορείες και οι καταλήψεις στο χώρο της Παιδείας είναι απόλυτα δικαιολογημένες και "υποκινούνται" από τα εκρηκτικά πλέον προβλήματα».

Ο Αγγελος Μοσχονάς, εισηγητής από την πλευρά της πλειοψηφίας (ΝΔ), προκλητικότατα είπε: «Εχετε μετρήσει, σήμερα με τις καταλήψεις, ποιο θα είναι το κόστος των καταστροφών;». Εκανε λόγο για «βανδαλισμούς» στα σχολεία και είπε ότι οι καταλήψεις ...δεν κάνουν καλό στη δημόσια Παιδεία. Φυσικά, και ο ίδιος, όπως και ο Κώστας Σκανδαλίδης (ΠΑΣΟΚ), υπεραμύνθηκαν του «Καποδίστρια 2» και της περίφημης «αποκέντρωσης». Ο Κ. Σκανδαλίδης είπε ότι δεν είναι κατά των καταλήψεων, αλλά αυτές να γίνονται για ...λειτουργικά θέματα! Ο Αλέξης Τσίπρας (ΣΥΡΙΖΑ) εστίασε στα προβλήματα, αποφεύγοντας να αναφερθεί στο φλέγον ζήτημα του «Καποδίστρια 2».

Ασφαλιστικό και «κάμερες»

Επίσης, συζητήθηκαν τα δύο μεγάλα θέματα των δημοκρατικών δικαιωμάτων - με αφορμή την πρόσφατη εγκύκλιο του εισαγγελέα Γ. Σανιδά, να παρακολουθούν οι κάμερες τις διαδηλώσεις - και του Ασφαλιστικού. Ιδιαίτερα για το πρώτο, ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης» Στέλιος Λάμπρου τόνισε ότι αποτελεί «απαράδεκτη επιχείρηση καταπάτησης στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων». Πρότεινε, επίσης, ψήφισμα για το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, που όμως, οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν το δέχτηκαν.

Για το Ασφαλιστικό, η «Συμπαράταξη» τονίζει ότι και ο Δήμος Αθήνας, όπως και οι δήμοι στους οποίους πλειοψηφούν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ, έχουν ευθύνη στην αντιασφαλιστική επίθεση που έρχεται. Οπως επισήμανε ο Στ. Λάμπρου, έχουν προωθηθεί εργασιακές σχέσεις - λάστιχο με τους συμβασιούχους, τα προγράμματα «stage», τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης κλπ. Το 19% των εργαζομένων στο δήμο είναι εκτός μονιμότητας, σημείωσε. Και τόνισε πως και ο Δήμος Αθήνας και η ΚΕΔΚΕ πρέπει να είναι πρωταγωνιστές στην αντίθετη κατεύθυνση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το... διαφορετικό ψήφισμα (2008-12-02 00:00:00.0)
Διαφωνεί... επί της διαδικασίας (2008-09-18 00:00:00.0)
Συνέδριο προώθησης του αντιλαϊκού «Καποδίστρια 2» (2007-10-20 00:00:00.0)
Ο ΣΥΝ για τον «Καποδίστρια 2» (2007-10-17 00:00:00.0)
«Διαχρονική η λεηλασία των αποθεματικών» (2007-04-20 00:00:00.0)
Στο πλευρό των συμβασιούχων (2006-11-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ