Τρίτη 13 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Εβδομάδα απεργιών και φοιτητικών κινητοποιήσεων

ΠΑΡΙΣΙ.--

Στο ρυθμό των απεργιών εισέρχεται από σήμερα το απόγευμα, πάλι, η Γαλλία. Την αρχή κάνουν οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους. Ακολουθούν με 24ωρη κινητοποίηση, οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία και στο μετρό, όπως και αυτοί της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού και αερίου. Οι συγκεκριμένοι κλάδοι απεργούν για δεύτερη φορά μετά από τις 18 Οκτώβρη, διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια Σαρκοζί να καταργήσει τα «ειδικά καθεστώτα συνταξιοδότησης», δηλαδή το καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών, που τους απασχολεί.

Οι εργαζόμενοι στις μεταφορές και στην ενέργεια έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσουν και σε άλλες κινητοποιήσεις, αλλά και σε αλλεπάλληλες 24ωρες απεργίες. Στις 20 Νοέμβρη, στο δρόμο βγαίνουν και τα συνδικάτα των δημοσίων υπαλλήλων διαμαρτυρόμενα για τα σχέδια του Σαρκοζί να περικόψει τον αριθμό των εργαζομένων στο Δημόσιο μέσα από τη μη πρόσληψη νέων υπαλλήλων στις θέσεις όσων συνταξιοδοτούνται, αλλά και στην προοπτική «γενικής αναδιάρθρωσης της μορφής και του τρόπου λειτουργίας του δημόσιου τομέα».

Στο πλευρό των εργαζομένων στην απεργία της Τετάρτης αναμένεται να βρεθούν και οι φοιτητές, καθώς πολλά πανεπιστήμια της χώρας βρίσκονται, ήδη, σε κατάληψη. Οι φοιτητές διαμαρτύρονται για την απόφαση της κυβέρνησης να επιτρέψει στα Πανεπιστήμια, στο όνομα μιας δήθεν αυτονομίας να ζητούν, αν θέλουν, δίδακτρα αλλά και να δέχονται ιδιωτικές χορηγίες, προκειμένου να «είναι πιο ανοιχτά στις επιχειρήσεις». Οι φοιτητικές ενώσεις υποστηρίζουν ότι με τον τρόπο αυτό ανοίγει ο δρόμος, σταδιακά, για κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ