Παρασκευή 16 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
Μειώνουν τα κρεβάτια στη ΜΕΘ!

Οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό κάνουν αφόρητες τις συνθήκες δουλιάς και νοσηλείας για εργαζόμενους και ασθενείς. Σε εξέλιξη οι κινητοποιήσεις στο νοσοκομείο

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Motion Team

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης
Μειώνουν τα κρεβάτια στην Α' Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Παπανικολάου λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού, παρόλο που στη Θεσσαλονίκη, όπως και σε όλη τη χώρα, υπάρχει άμεση ανάγκη να αυξηθεί ο αριθμός των κλινών ΜΕΘ.

Συγκεκριμένα, η Α' ΜΕΘ λειτουργεί με το 1/3 του προσωπικού που χρειάζεται. Λόγω αναρρωτικών αδειών, συνταξιοδοτήσεων και μετακινήσεων, ακόμα και αυτό το ελλιπές προσωπικό μειώνεται παραπέρα, με αποτέλεσμα η υπηρεσία να σχεδιάζει τη μείωση των κρεβατιών από 19 σε 13. Σημειώνεται ότι η Α' ΜΕΘ, δυναμικότητας 19 κλινών, για να λειτουργεί με συνθήκες ασφάλειας, τόσο για τους ασθενείς όσο και για το προσωπικό, θα έπρεπε να διαθέτει 76 νοσηλεύτριες, ενώ τώρα έχει μόλις 28.

Οι ελλείψεις σε νοσηλευτές, βοηθητικό προσωπικό και σε γιατρούς συνολικά στο νοσοκομείο είναι τεράστιες. Ολες σχεδόν οι κλινικές λειτουργούν οριακά, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, αφού αναλογεί μία νοσηλεύτρια σε 40 και περισσότερους αρρώστους και μια νοσηλεύτρια χειρουργείων σε 4 αίθουσες! Χαρακτηριστικά, αναφέρεται ότι το Πνευμονολογικό Τμήμα λειτουργεί με αποκλειστικές νοσοκόμες, γιατί δεν επαρκεί το νοσηλευτικό προσωπικό. Ετσι, οι ασθενείς καλούνται να πληρώσουν οι ίδιοι για την περίθαλψή τους!

Η διοίκηση προσπαθεί να καλύψει το πρόβλημα της μεγάλης έλλειψης προσωπικού με τετράμηνες και πεντάμηνες συμβάσεις (παρασκευαστές, αιμοληψίες κλπ.), χωρίς φυσικά να μπορεί να το αντιμετωπίσει.

Οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Παπανικολάου άρχισαν ήδη κινητοποιήσεις (δίωρες στάσεις που θα κλιμακώνονται), απαιτώντας, παράλληλα, να σταματήσει η εκχώρηση των υπηρεσιών του Νοσοκομείου σε ιδιώτες (καθαριότητα, φύλαξη, ιματισμός). Αφορμή αποτέλεσε η προσπάθεια της διοίκησης να δώσει σε εργολάβους και τη σίτιση του νοσοκομείου. Σε κείμενο του σωματείου που μοιράστηκε στους ασθενείς και τους συγγενείς τους, σημειώνεται η διαφωνία των εργαζομένων με την πολιτική παράδοσης της Δημόσιας Υγείας στο ιδιωτικό κεφάλαιο και καταγγέλλεται ότι «η υποβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχει το Νοσοκομείο μας αφορά εργαζομένους και ασθενείς και μόνο μαζί μπορούμε να παλέψουμε για να τους σταματήσουμε».

«Η κατάσταση στο χώρο του Νοσοκομείου Παπανικολάου πάει από το κακό στο χειρότερο, όπως βέβαια και σ' όλα τα νοσοκομεία», δηλώνει στο «Ρ» η Συμέλα Τεμερτζίδου, αντιπρόεδρος του σωματείου και στέλεχος του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας. «Μόνη λύση είναι ο συντονισμένος αγώνας υγειονομικών, ασθενών και φορέων, σε ένα κοινό μέτωπο αντίστασης στην πολιτική της βαρβαρότητας, που μετατρέπει την υγεία σε εμπόρευμα που το απολαμβάνουν μόνο οι "έχοντες"», προσθέτει η συνδικαλίστρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ