Παρασκευή 16 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Στο απόσπασμα της «ενοποίησης» όρια ηλικίας και συντάξεις

Τη «συμπύκνωση» των Ταμείων κύριας ασφάλισης σε 6 έως 8 και της επικουρικής σε 10 ανακοίνωσε στο «διάλογο» η κυβέρνηση, «πατώντας» στο νόμο Ρέππα του ΠΑΣΟΚ, τις συνέπειες του οποίου βιώνουν ήδη οι εργαζόμενοι

Με πολιορκητικό κριό τη λεγόμενη ενοποίηση των Ταμείων, η κυβέρνηση της ΝΔ εφορμά στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Αξιοποιώντας το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, που για το ζήτημα των ενοποιήσεων βάθρο έχει το νόμο 3029/2002 του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση σχεδιάζει τη σαλαμοποίηση των Ταμείων και, μέσω αυτής, το πετσόκομμα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων για όλους τους ασφαλισμένους.

Απειλώντας ότι το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης «μπορεί σύντομα να οδηγηθεί στην κατάρρευση», ο υπουργός Απασχόλησης Β. Μαγγίνας έκανε γνωστό στη χτεσινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ότι η κυβέρνηση εξετάζει τη δημιουργία 6-8 ασφαλιστικών φορέων κύριας ασφάλισης, 10 περίπου οργανισμών επικουρικής και 2-3 οργανισμών στον τομέα της Πρόνοιας. Συνεπείς αρωγοί στα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης στάθηκαν και χτες το ΠΑΣΟΚ, ο ΛΑ.Ο.Σ. και οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών Ενώσεων που συμμετείχαν και σ' αυτόν τον «κύκλο» του «κοινωνικού διαλόγου».

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, παρά τα παρακάλια τους προς την κυβέρνηση να τους δώσει άλλοθι συμμετοχής, τελικά δεν παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση. Ωστόσο, τα πλείστα λόγια υπεράσπισης του νόμου Ρέππα, που ακούστηκαν στην αίθουσα, καθιστούσαν τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες «ωσεί παρών», αφού με θέρμη υπερασπίζονται και οι ίδιες τον αντιδραστικό νόμο του ΠΑΣΟΚ.

Η πείρα της «ενοποίησης»

Στα πλαίσια της προωθούμενης «ενοποίησης», η κυβέρνηση απέφυγε χτες να πει συγκεκριμένα ποια Ταμεία θα υπαχθούν σε κάθε φορέα. Ο ισχυρισμός του ότι δήθεν οι «ενοποιήσεις» θα γίνουν χωρίς να θιγούν οι όροι και οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, αλλά και οι παροχές, δεν έχουν καμία ισχύ, αφού οι μέχρι τώρα ενοποιήσεις που έγιναν, οδήγησαν σε χαμηλότερες συντάξεις και αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (π.χ. στα Ταμεία των τραπεζοϋπαλλήλων), φορτώνοντας ταυτόχρονα το ΙΚΑ με υπέρογκα ελλείμματα, τα οποία έδιωξαν από την πλάτη τους οι τραπεζίτες.

Και όμως παρά την πραγματικότητα που βοά, ο υπουργός ισχυρίστηκε προκλητικά ότι με αυτό τον τρόπο θα οδηγηθούμε σε καλύτερες συντάξεις. Μόνο που και σ' αυτό η ελληνική εμπειρία τον διαψεύδει, αφού οι χαμηλότερες συντάξεις σήμερα δίνονται από τον ΟΓΑ, όπου δεν υπάρχει άλλο ταμείο στο χώρο των αγροτών. Πολύ περισσότερο που και η περίφημη ενοποίηση του ΟΑΕΕ των ταμείων ΤΕΒΕ, ΤΑΕ και ΤΣΑ οδήγησε σε σχέδια για μείωση των συντάξεων - τα οποία παραμένουν σε ισχύ - ενώ και τα ελλείμματα σε καμιά περίπτωση δεν αντιμετωπίστηκαν.

Ενοχη η πολιτική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Το συμπέρασμα και από τη χτεσινή εισήγηση του υπουργού Απασχόλησης είναι ένα: Δεν είναι ο αριθμός των ταμείων που ευθύνεται για τις χαμηλές συντάξεις, αλλά η αντιασφαλιστική και αντεργατική πολιτική όλων των κυβερνήσεων. Με τον ίδιο τρόπο, δε θα βοηθήσει ούτε η «ενοποίηση», αφού, παρά τα λεγόμενα, η κυβέρνηση είναι στοχοπροσηλωμένη στη μείωση των συντάξεων και των παροχών.

Το ομολόγησε, άλλωστε, με τον τρόπο του και ο ίδιος ο υπουργός Απασχόλησης, όταν ισχυρίστηκε ότι «η ενοποίηση είναι το πρώτο βήμα που σε σύντομο χρόνο θα οδηγήσει σε άρση αδικιών, υπερβολών και στρεβλώσεων». Οπου, βέβαια, «αδικίες» και «υπερβολές» δεν εννοούνται οι εκατοντάδες χιλιάδες συντάξεις των 300-500 ευρώ, αλλά οι συντάξεις κάποιων ασφαλισμένων που ξεφεύγουν από τον «πάτο του βαρελιού». Αυτές στοχοποιεί σήμερα η κυβέρνηση, αυτούς βάζει στο κρεβάτι του Προκρούστη η αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ