Παρασκευή 16 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΝΕΟΛΑΙΑ
34η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
Στο δρόμο του Νοέμβρη χιλιάδες ανυπότακτοι νέοι!

Ανοιξαν χτες το πρωί οι πύλες του Πολυτεχνείου. Κορυφώνεται αύριο ο γιορτασμός με τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία

ICON

Με τη μαζική συμμετοχή χιλιάδων νεολαίων και εργαζόμενων συνεχίζονται οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για το «Πολυτεχνείο», οι οποίες κορυφώνονται αύριο με τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία. Χιλιάδες κόσμου περνούν από το χώρο του Πολυτεχνείου και ετοιμάζονται να διαδηλώσουν αύριο κατά του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ, κατά των τρομονόμων και των κατασταλτικών μηχανισμών, ενάντια στις αντιασφαλιστικές μεθοδεύσεις, για σταθερή δουλιά, για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία και Υγεία. Με πίστη στη δύναμη του λαού, όταν αυτός απεγκλωβιστεί από τη μοιρολατρία και υψώσει το ανάστημά του.

Οι πύλες του Πολυτεχνείου άνοιξαν χτες το πρωί και φοιτητές, σπουδαστές, νέοι εργαζόμενοι μπήκαν μέσα, «πλημμυρίζοντας» το χώρο με την παρουσία τους, τα ταμπλό τους, τα συνθήματά τους, τα πανό τους. Από τα μεγάφωνα του Πολυτεχνείου ξανακούστηκαν τα μέχρι και σήμερα ανεκπλήρωτα αιτήματα για Παιδεία των λαϊκών αναγκών, για δωρεάν μόρφωση για όλους, για δουλιά και ανεξαρτησία. Στις πύλες του Πολυτεχνείου ξαναγράφτηκαν με κόκκινη μπογιά: «Εξω αι ΗΠΑ», «Εξω το ΝΑΤΟ».

Νέοι και νέες, που τιμούν το Νοέμβρη με τους αγώνες τους ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική, βρίσκονται από χτες στο Πολυτεχνείο. Δηλώνουν: «Συνεχίζουμε! Ξεσηκωμός για μόρφωση, δουλιά, ζωή». Το μεγάλο πανό μπροστά στο κεντρικό κτίριο δίνει το στίγμα του εορτασμού: «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία. Νοέμβρης 1973 - Νοέμβρης 2007: Στο δρόμο του Νοέμβρη συνεχίζουμε αντιιμπεριαλιστικά». Απαιτούν: «Καμιά εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα».


Σχολεία, σύλλογοι, εργαζόμενοι, ηλικιωμένοι και μικρά παιδάκια καταφτάνουν στο χώρο του Πολυτεχνείου για να αφήσουν στο μνημείο ένα γαρίφαλο, να καταθέσουν ένα στεφάνι. Νεολαίοι και εργαζόμενοι περπατούν στο χώρο, συζητούν, κοντοστέκονται μπροστά από το μνημείο και τη «λιωμένη» από το τανκς καγκελόπορτα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλούν τα ταμπλό με αφιέρωμα που επιμελήθηκε η ΚΝΕ, για τα 90 χρόνια από την Οχτωβριανή Επανάσταση, τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού, τις αντεπαναστατικές ανατροπές και το σύνθημα: «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος, ο σοσιαλισμός».

Στο κτίριο Γκίνη λειτουργεί φωτογραφική έκθεση με τρικ και προκηρύξεις από την παρανομία, εικόνες από το κατειλημμένο Πολυτεχνείο, φωτογραφίες από την καταστολή της εξέγερσης, ανακοινώσεις του ΚΚΕ, της ΚΝΕ και της Αντι-ΕΦΕΕ. Εκτίθεται ακόμα το χρονικό του Νοέμβρη, με κείμενα και φωτογραφίες. Στο κτίριο λειτουργεί και η καθιερωμένη έκθεση με φωτογραφίες, ντοκουμέντα και βίντεο από την Προοδευτική Ενωση Μητέρων Ελλάδας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία» (2009-11-17 00:00:00.0)
Μοναδικοί θησαυροί από την 90χρονη ζωή και δράση του ΚΚΕ (2008-09-25 00:00:00.0)
Η Πρυτανεία δεν τηρεί τις αποφάσεις της Επιτροπής γιορτασμού (2007-11-15 00:00:00.0)
Τιμάμε την εξέγερση στους καθημερινούς αγώνες (2006-11-14 00:00:00.0)
«Πιστά στο δρόμο του αγώνα» (2000-11-18 00:00:00.0)
Από άκρη σε άκρη στη χώρα (2000-11-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ