Κυριακή 18 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Ο Οκτώβρης του 1917 φωτίζει το μέλλον

Ανακοίνωση των εκπροσώπων των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων «Για τα 90 χρόνια της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης»

Στην 9η Διεθνή Συνάντηση στο Μινσκ συμμετείχαν 72 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα, από 59 χώρες του κόσμου. Το θέμα της Συνάντησης ήταν: «90ή επέτειος της Οχτωβριανής Επανάστασης - Η επικαιρότητα και διαχρονική αξία των ιδεών της. Οι κομμουνιστές στην πάλη κατά του ιμπεριαλισμού, για το σοσιαλισμό». Πολλά άλλα κόμματα, που δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν, στείλανε χαιρετιστήρια μηνύματα.

Η Οχτωβριανή Επανάσταση, που πραγματοποιήθηκε από τους εργαζομένους της Ρωσίας, κάτω από την καθοδήγηση του κόμματος των μπολσεβίκων, μ' επικεφαλής τον Β. Ι. Λένιν, αποτέλεσε το μεγαλύτερο γεγονός στον 20ό αιώνα. Εγκαινίασε μια νέα ιστορική εποχή: την εποχή του περάσματος στο σοσιαλισμό.

Η αναγκαιότητα του σοσιαλισμού αναδύεται από τις ίδιες τις αντιφάσεις του καπιταλιστικού συστήματος, από την κοινωνική εξέλιξη. Ο καπιταλισμός, στην ιμπεριαλιστική του φάση, παρά τα τεράστια πλούτη που συγκεντρώνει στα χέρια της πλουτοκρατίας, δεν μπορεί να λύσει ούτε ένα από τα προβλήματα που απασχολούν τους λαούς. Αντίθετα, τα πολλαπλασιάζει και τα οξύνει. Μόνον ο σοσιαλισμός μπορεί να εξαλείψει τους πολέμους, την ανεργία, την πείνα, τη δυστυχία και τον αναλφαβητισμό εκατοντάδων εκατομμυρίων, την αβεβαιότητα για το αύριο, την υποτίμηση και περιφρόνηση του ρόλου της προσωπικότητας, την καταστροφή του περιβάλλοντος. Μόνον ο σοσιαλισμός, που στηρίζεται στη θεωρία του επιστημονικού κομμουνισμού, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την κοινωνική ανάπτυξη, που ανταποκρίνεται στα συμφέροντα των εργαζομένων. Μόνον ο σοσιαλισμός θέτει τα επιστημονικο-τεχνολογικά επιτεύγματα στην υπηρεσία της ανθρωπότητας.

Η Οχτωβριανή Επανάσταση ενέπνευσε τη συγκρότηση και ανάπτυξη του διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος. Επιτάχυνε την ίδρυση των Κομμουνιστικών Κομμάτων κι οδήγησε στη δημιουργία της Γ' Κομμουνιστικής Διεθνούς. Δημιούργησε τη δύναμη που ενέπνευσε και στήριξε τους αγώνες των λαών για ένα φωτεινό μέλλον.

Από τις φετινές εκδηλώσεις στη Ρωσία για την Οχτωβριανή Επανάσταση

Associated Press

Από τις φετινές εκδηλώσεις στη Ρωσία για την Οχτωβριανή Επανάσταση
Χάρη στην Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση διαμορφώθηκαν οι προϋποθέσεις, για να γίνουν πράξη λαϊκά δικαιώματα πρωτόγνωρα στους εργαζόμενους. Ανεκτίμητη ήταν η προσφορά της στη μεγάλη υπόθεση της γυναικείας χειραφέτησης. Κατέρρευσε η αποικιοκρατία. Κάτω από την επίδραση των ιδεών της Οκτωβριανής Επανάστασης διευρύνθηκε ο αγώνας για την ειρήνη, σφυρηλατήθηκε η διεθνιστική αλληλεγγύη. Ηταν η Οκτωβριανή Επανάσταση που στην πράξη επιβεβαίωσε τη θεωρία της νομοτέλειας του περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό.

Χάρη στον ηρωισμό του σοβιετικού λαού, των κομμουνιστών, αντιφασιστών διάφορων χωρών επιτεύχθηκε η Νίκη κατά του φασισμού στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η απελευθερωτική δύναμη του Οχτώβρη εκφράστηκε στον παγκόσμιο Πολιτισμό, και στις Τέχνες. Κορυφαίοι δημιουργοί σε όλον τον κόσμο εμπνεύστηκαν από τα μηνύματα της Οχτωβριανής Επανάστασης.

Οι αντεπαναστατικές ανατροπές (1989-1991) δεν ακυρώνουν την ιστορική σημασία της Οχτωβριανής Επανάστασης, τη συνεισφορά της ΕΣΣΔ, του σοσιαλισμού, του κομμουνιστικού κινήματος. Η εξέταση, δίχως ωραιοποιήσεις, της διαδρομής του σοσιαλισμού στον 20ό αιώνα δεν έχει τίποτα κοινό με την υποβάθμιση των κατακτήσεών του, με την απόπειρα ξαναγραψίματος της Ιστορίας που επιχειρείται από τον ταξικό αντίπαλο.

Η αντικομμουνιστική υστερία και οι επιθέσεις, είναι αποτέλεσμα του μίσους της αστικής τάξης προς τις ιδέες του Οκτώβρη, σε συνθήκες βαθιάς κρίσης του καπιταλισμού. Το «τέλος της Ιστορίας» και του κομμουνιστικού κινήματος δε φαίνεται, ο στόχος του σοσιαλισμού παραμένει επίκαιρος. Ο σοσιαλισμός γίνεται ολοένα και περισσότερο σημείο αναφοράς στις αναζητήσεις όσων αντιπαλεύουν την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα σε όλες τις ηπείρους του πλανήτη μας.

Αποκτούν σήμερα μεγάλη σημασία η ανταλλαγή απόψεων και η θεωρητική συζήτηση σχετικά με το ζήτημα του σοσιαλισμού, η συνέχιση της έρευνας σχετικά με τις αιτίες που οδήγησαν στην προσωρινή ήττα στην ΕΣΣΔ και στις άλλες σοσιαλιστικές χώρες. Στηριζόμενοι στην επανεξέταση των γεγονότων των τελευταίων χρόνων διαπιστώνουμε νέες δυνατότητες προβολής των αξιών και ιδανικών του εργατικού και επαναστατικού κινήματος, ειδικά στη νεολαία, για την απόκρουση των επιδιώξεων του αντικομμουνισμού να διαστρεβλώσει την ιστορική αλήθεια.

Θα συνεχίσουμε να εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας με όσους έρχονται αντιμέτωποι με απαγορεύσεις και διώξεις, εξαιτίας της πολιτικής και συνδικαλιστικής τους δράσης υπέρ των συμφερόντων των εργαζομένων.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους λαούς που αγωνίζονται ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και την κατοχή και στηρίζουμε το δικαίωμα κάθε λαού να επιλέγει ο ίδιος το δρόμο εξέλιξης της χώρας του, χωρίς επεμβάσεις από το εξωτερικό.

Στις σύγχρονες συνθήκες, οι κομμουνιστές καλούνται δημιουργικά να χρησιμοποιούν τη μαρξιστικο-λενινιστική θεωρία, για τον καθορισμό της στρατηγικής και τακτικής, στηριζόμενοι στις γενικές νομοτέλειες της κοινωνικής ανάπτυξης και στον υπολογισμό της εθνικής ιδιαιτερότητας.

Η κοινή συντονισμένη δράση των ΚΚ, η ενεργή παρουσία του κομμουνιστικού κινήματος στις παγκόσμιες εξελίξεις θα βοηθήσει στη διεύρυνση του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα.

Είμαστε πεπεισμένοι πως ο 21ος αιώνας θα γίνει ο αιώνας μιας νέας ανόδου του παγκόσμιου επαναστατικού κινήματος, μιας νέας σειράς κοινωνικών επαναστάσεων, ο αιώνας που θα δικαιωθούν οι στόχοι και τα οράματα του Οκτώβρη, ο αιώνας της νίκης του σοσιαλισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ