Κυριακή 18 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Ακόμη μια περήφανη απάντηση στις προκλήσεις των ΗΠΑ

Στιγμιότυπο από τις πρόσφατες εκλογές για τα Δημοτικά Συμβούλια της Λαϊκής Εξουσίας, όπου οι πιονέροι φρουρούσαν τις κάλπες και ο κουβανικός λαός συμμετείχε με 96%

Associated Press

Στιγμιότυπο από τις πρόσφατες εκλογές για τα Δημοτικά Συμβούλια της Λαϊκής Εξουσίας, όπου οι πιονέροι φρουρούσαν τις κάλπες και ο κουβανικός λαός συμμετείχε με 96%
Η νέα πρόκληση της αμερικανικής κυβέρνησης κατά της Κούβας με την επιθετική κλιμάκωση για περισσότερο αποκλεισμό, περισσότερα μέτρα για την ανατροπή της επανάστασης, ανακοινώθηκε στα τέλη του Οκτώβρη από τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους. Με πρόσφατη ανακοίνωσή του το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚ Κούβας, που αποστέλλει σε όλο τον κόσμο - σε πολιτικά κόμματα και μαζικές οργανώσεις - επισημαίνει τα ακόλουθα:

«Πριν λίγες μέρες, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής μίλησε στο υπουργείο Εξωτερικών της χώρας αναφορικά με την Κούβα. Θα θέλαμε να σας μεταφέρουμε την εκτίμησή μας σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Μπους, και να σας πληροφορήσουμε για τα μέτρα που πρότεινε ο λαός μας στην κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Την παραμονή της συζήτησης και της έγκρισης, για άλλη μια φορά, από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ του σχεδίου απόφασης της Κούβας αναφορικά με την απαίτηση λήξης του αποκλεισμού που επιβάλει η κυβέρνηση των ΗΠΑ στον κουβανικό λαό για πάνω από 45 χρόνια και ως ένα ακόμα παράδειγμα της αποτυχίας αυτής της πολιτικής, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, περιβαλλόμενος από μερικούς από τους πιο αντιδραστικούς αξιωματούχους της κυβέρνησής του και τους ηγέτες της αντικουβανικής μαφίας στο Μαϊάμι, ανακοίνωσε νέα μέτρα για την επιτάχυνση της αλλαγής του καθεστώτος στην Κούβα, συμπεριλαμβάνοντας τη χρήση βίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σοσιαλιστικής Κούβας, Φελίπε Πέρες Ρόκε

Associated Press

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σοσιαλιστικής Κούβας, Φελίπε Πέρες Ρόκε
Επιδεικνύοντας την πλήρη αμάθειά του για την πραγματικότητα και την ιστορία της Κούβας, στηρίζοντας τα λεγόμενά του σε ψέματα, και παραβιάζοντας τις πιο θεμελιώδεις αρχές για σεβασμό στην κυριαρχία και την αυτοδιάθεση των λαών, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ υποστήριξε ότι "η λέξη κλειδί για την Κούβα δεν είναι η σταθερότητα, αλλά η ελευθερία".

Ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός "Διεθνούς Ταμείου για την Ελευθερία της Κούβας" και έκανε έκκληση σε ξένες κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς να τον στηρίξουν με στόχο "να βοηθήσουν τον κουβανικό λαό να ξαναχτίσει την κουβανική οικονομία και να επιτύχει τη μετάβαση στη δημοκρατία".

Κάλεσε τις κουβανικές ένοπλες δυνάμεις και τις νεότερες γενιές να προδώσουν την Επανάσταση, ώστε όταν η αυτοκρατορία, καθοδηγούμενη από τον ίδιο, επιτύχει την καταστροφή του κοινωνικού συστήματος που ισχύει στην Κούβα, να γλιτώσουν τη ζωή τους.

Η αντίδραση της Κούβας σ' αυτή τη νέα πρόκληση ήταν άμεση μέσω του Κουβανού υπουργού Εξωτερικών, Φελίπε Πέρες Ρόκε, που υπογράμμισε ότι η λέξη κλειδί για την Κούβα δεν είναι η σταθερότητα, αλλά το ΘΑΡΡΟΣ και πως αυτό αποτελεί απάντησή μας. Η απεριόριστη γαλήνη και η εμπιστοσύνη στη δύναμή μας και στην αλληλεγγύη και τον θαυμασμό που εμπνέει η αντίσταση της Κούβας στον πλανήτη.

Αν τα λόγια του Προέδρου των ΗΠΑ είχαν στόχο να τρομοκρατήσουν το λαό μας και να εκφοβίσουν την ηγεσία, λέμε ξεκάθαρα ότι απέτυχαν.

Η Κούβα γνωρίζει καλά τη σημασία της λέξης "ελευθερία" που υπόσχεται ο Πρόεδρος Μπους στον κουβανικό λαό. Και παίρνουμε στα σοβαρά την επίκληση της κυβέρνησης των ΗΠΑ για νέες και ανανεωμένες προσπάθειες να εφαρμόσει την πολιτική για αλλαγή του καθεστώτος, μια πολιτική που είναι παράνομη και, επιπρόσθετα, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Ο Μπους δεν έχει ούτε την ηθική δικαιοδοσία ούτε τη νομική εξουσία να αλλάξει τη νομική και πολιτική τάξη που άλλοι λαοί του πλανήτη με κυρίαρχο τρόπο έχουν επιλέξει».

Η αντιπρόταση της Κούβας

«Η Κούβα πιστεύει, ότι αντί να ανακοινώνει τέτοιες απειλές, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα πρέπει να εξετάσει μια ατζέντα που να συμπεριλαμβάνει τα ακόλουθα:

1. Το σεβασμό στο δικαίωμα των Κουβανών για την ανεξαρτησία και την κυριαρχία τους.

2. Τον άμεσο τερματισμό της επιθετικής πολιτικής και της πολιτικής των απειλών.

3. Τον τερματισμό της επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της Κούβας και των προσπαθειών της δημιουργίας εσωτερικής αντιπολίτευσης.

4. Τον τερματισμό των πράξεων ανατροπής ενάντια στην Κούβα και την κατάργηση του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης που προσβάλλουν το όνομα του εθνικού μας ήρωα, Χοσέ Μαρτί.

5. Την άμεση άρση του αποκλεισμού.

6. Την κατάργηση της απαγόρευσης ταξιδιών στην Κούβα από πολίτες των ΗΠΑ καθώς και των οικογενειακών επισκέψεων από Κουβανούς που κατοικούν εκεί.

7. Τον τερματισμό της υποκίνησης από τις ΗΠΑ της παράνομης μετανάστευσης από την Κούβα. Ακύρωση του Νόμου Κουβανικής Ρύθμισης και την εκπλήρωση των Μεταναστευτικών Συμφωνιών.

8. Τον τερματισμό των επιθετικών εκστρατειών παραπληροφόρησης.

9. Την άμεση απελευθέρωση των πέντε αγωνιστών που παλεύουν την κρατική τρομοκρατία, πολιτικών κρατουμένων στις φυλακές των ΗΠΑ.

10. Την έκδοση του τρομοκράτη Λουίς Ποσάδα Καρίλες στη Βενεζουέλα ή τη διεξαγωγή της δίκης του στις ΗΠΑ.

11. Το άμεσο κλείσιμο του κέντρου βασανιστηρίων που δημιούργησε ο Μπους στη Ναυτική Βάση του Γκουαντάναμο.

12. Το σταμάτημα των πιέσεων προς τη διεθνή κοινότητα για τη στήριξη της αντικουβανικής πολιτικής.

Η Κούβα επαναλαμβάνει την αντίθεσή της, για κάθε απειλή και εκβιασμό, για κάθε φράση γεμάτη με μίσος, και τονίζει στον Πρόεδρο Τζορτζ Μπους ότι πλησιάζει η ημέρα που ο λαός των ΗΠΑ και ο πλανήτης θα απαλλαγεί απ' αυτόν, όπως και πλησιάζει η ημέρα που ο αποκλεισμός των ΗΠΑ θα αρθεί. Αυτές οι νέες απειλές δε θα αλλάξουν την αποφασιστικότητά μας να κτίσουμε μια πιο ανθρώπινη κοινωνία, με περισσότερη δικαιοσύνη, περισσότερη ελευθερία, περισσότερο Σοσιαλισμό και περισσότερη Επανάσταση».

Για 16η φορά ο ΟΗΕ υπέρ της άρσης του αποκλεισμού

Αξίζει να θυμίσουμε ότι στις 30 Οκτώβρη οι χώρες - μέλη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με συντριπτική πλειοψηφία καταδίκασαν τον εντεινόμενο αποκλεισμό που επιβάλλουν οι ΗΠΑ για σχεδόν 50 χρόνια στην Κούβα. Υπέρ του σχεδίου απόφασης που έχει καταθέσει η Κούβα για την «αναγκαιότητα άρσης του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στην Κούβα», ψήφισαν 184 χώρες (ο μεγαλύτερος αριθμός χωρών τα τελευταία 16 χρόνια - πέρσι ήταν 183). Φέτος προστέθηκε και η Νικαράγουα, μετά την άνοδο στην προεδρία του Ντανιέλ Ορτέγκα. Κατά τάχθηκαν, εκτός φυσικά από τις ΗΠΑ, ο στενός τους σύμμαχος Ισραήλ, τα Νησιά Μάρσαλ και Παλάου, ενώ απείχε η Μικρονησία.

Η φετινή ψηφοφορία δείχνει τη σχεδόν ομόφωνη καταδίκη της πολιτικής γενοκτονίας της κυβέρνησης των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα και των εξω-εδαφικών νόμων, όπως ο νόμος Χελμς - Μπάρτον, που αντιτίθεται στη Χάρτα του ΟΗΕ, στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και στους κανόνες που διέπουν τις οικονομικές, εμπορικές και συναλλαγματικές σχέσεις ανάμεσα στα κράτη - μέλη. Τονίζουμε ότι η άμεση οικονομική ζημιά που έχει προκληθεί από την εφαρμογή του αποκλεισμού, ξεπερνά τα 89 δισεκατομμύρια δολάρια, αριθμός που δεν περιλαμβάνει τις άμεσες ζημιές που έχουν υποστεί οικονομικοί και κοινωνικοί τομείς της χώρας από τις δολιοφθορές και τις τρομοκρατικές πράξεις, που έχουν ενθαρρυνθεί, οργανωθεί και στηριχτεί οικονομικά από το έδαφος των ΗΠΑ.


Κλ. Χ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα κατηγορηματική καταδίκη των ΗΠΑ για τον αποκλεισμό της Κούβας (2022-11-04 00:00:00.0)
Νέα συντριπτική καταδίκη του αποκλεισμού των ΗΠΑ κατά της Κούβας (2021-06-24 00:00:00.0)
Εμπρακτη αλληλεγγύη στην Κούβα (2009-10-24 00:00:00.0)
Αλληλεγγύη στη σοσιαλιστική Κούβα (2007-10-30 00:00:00.0)
Μεγαλύτερη στήριξη της Κούβας (2006-11-12 00:00:00.0)
«Στόχος: Εξάλειψη και ανατροπή της κουβανικής επανάστασης» (2004-10-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ