Τρίτη 30 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
Αλληλεγγύη στη σοσιαλιστική Κούβα

Σήμερα διεξάγεται η συζήτηση στη ΓΣ του ΟΗΕ για την άρση του αποκλεισμού

ABANA - KITO.--

Πολύμορφες θα είναι για το επόμενο διάστημα οι εκδηλώσεις αλληλεγγύης και συμπαράστασης στην Κούβα, στους πέντε Κουβανούς πατριώτες, που βρίσκονται πάνω από 9 χρόνια φυλακισμένοι στις ΗΠΑ, αλλά και πράξεις καταδίκης και καταγγελίας ενάντια στις νέες προκλήσεις των ΗΠΑ απέναντι στο Νησί της Επανάστασης. Την ίδια στιγμή ξεκινούν σήμερα οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για να συζητηθεί σχέδιο απόφασης για την άρση του αποκλεισμού των ΗΠΑ απέναντι στην Κούβα. Για άλλη μια φορά αναμένεται να είναι συντριπτική η πλειοψηφία των χωρών - μελών του ΟΗΕ που καταδικάζουν την πολιτική του αποκλεισμού και απαιτούν τον τερματισμό της.

Την Κυριακή ολοκληρώθηκε η 5η Ηπειρωτική Συνάντηση Αλληλεγγύης με την Κούβα, στο Εκουαδόρ, με την υιοθέτηση της Διακήρυξης του Κίτο, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται μια σειρά ενέργειες με στόχο την ενδυνάμωση και τη στήριξη του νησιού. Ανάμεσα στ' άλλα, οι συμμετέχοντες από τη Βραζιλία, το Εκουαδόρ, την Κούβα και τη Βολιβία αποφάσισαν τη δημιουργία δικτύου των κινημάτων αλληλεγγύης με τη χρήση εναλλακτικών μέσων και τη νέα τεχνολογία, ώστε να μπει φραγμός στην παραπληροφόρηση για την Κούβα και υπογράμμισαν την ανάγκη να «σπάσει η σιωπή» των αμερικανικών ΜΜΕ σε ό,τι αφορά τους πέντε Κουβανούς πατριώτες.

Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία

Παράλληλα, την αγανάκτησή της για τις πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου, Τζορτζ Μπους, ενάντια στην Κούβα, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ), επισημαίνοντας πως αποτελούν νέες συκοφαντικές επιθέσεις ενάντια στην εργατική τάξη και το λαό της Κούβας. Η ομιλία αυτή του Τζ. Μπους ήταν «γεμάτη μίσος προς την Κούβα, την Επανάσταση και την πρόοδο» των Κουβανών, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι είναι ξεκάθαρο πως «οι ΗΠΑ θέλουν την Κούβα ως μια μαριονέτα του ιμπεριαλισμού. Μια Κούβα χωρίς αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια. Μια Κούβα χωρίς επιστήμονες, χωρίς μια οποιαδήποτε οικονομική πρόοδο και χωρίς μια οποιαδήποτε ανάπτυξη».

«Αντίθετα, όλοι εμείς», υπογραμμίζεται, «ο προοδευτικός λαός του πλανήτη, στηρίζουμε την Κουβανική Επανάσταση, είμαστε αλληλέγγυοι με τις προσπάθειές των Κουβανών, και αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και ευχόμαστε να τις υπερνικήσουν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ