Τρίτη 30 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
Συμπαράσταση στους Ούγγρους κομμουνιστές

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΚΝΕ, αύριο στις 7 μ.μ. στα γραφεία της ΕΕ και την πρεσβεία της Ουγγαρίας

Κινητοποίηση έξω από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Β. Σοφίας 2) διοργανώνει αύριο η ΚΝΕ στις 7 μ.μ. καταγγέλλοντας το γεγονός ότι στην Ουγγαρία, κράτος - μέλος της ΕΕ, έχει εξαπολυθεί αντικομμουνιστική αντιδημοκρατική δίωξη του Προεδρείου του Ουγγρικού Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος, ανάμεσά τους και στελέχη της οργάνωσης της νεολαίας, Κομμουνιστική Συμμαχία Νεολαίας της Ουγγαρίας, μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικής Νεολαίας (ΠΟΔΝ).

Η ΚΝΕ, ανταποκρινόμενη στο πανευρωπαϊκό κάλεσμα της Επιτροπής Ευρώπης και Β. Αμερικής (CENA) της ΠΟΔΝ, καλεί τη νεολαία να συμμετέχει μαζικά στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Το ψήφισμα διαμαρτυρίας θα επιδοθεί και στην Πρεσβεία της Ουγγαρίας (Κερνεάδου 25-29 στο Κολωνάκι).

Παράλληλα, συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν στις 19 Οκτώβρη και η Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας (ΚΕΝ) Τσεχίας και το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας Μοραβίας έξω από την Πρεσβεία της Ουγγαρίας στην Πράγα για να διαμαρτυρηθούν για την πολιτική δίωξη ενάντια στους Ούγγρους κομμουνιστές.

Παρέμβαση του ΚΚΕ στην Ευρωβουλή

Την ωμή παρέμβαση του Δικαστηρίου της Βουδαπέστης στα εσωτερικά του Ουγγρικού Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος, έφερε με Ερώτησή της προς το Συμβούλιο της ΕΕ η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου.

Στην Ερώτησή της η Δ. Μανωλάκου σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «με απόφασή του, το Δικαστήριο της Βουδαπέστης παρενέβη στα εσωτερικά του Ουγγρικού Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος, φτάνοντας και στο σημείο να ακυρώσει το 21ο Συνέδριό του. Το Προεδρείο του Κόμματος κατήγγειλε τον πολιτικό χαρακτήρα της ετυμηγορίας, η οποία είναι πρωτοφανής στη νομική ιστορία των δύο τελευταίων δεκαετιών. Μετά την άρνηση της ηγεσίας του Κόμματος να ανακαλέσει, όπως της ζητήθηκε, ο πρόεδρος του Δικαστηρίου απήγγειλε κατηγορίες στον Πρόεδρο του Κόμματος, Gyula Thurmer, και σε έξι μέλη του Προεδρείου για δημόσια δυσφήμιση, με το ενδεχόμενο να καταδικαστούν μέχρι και σε δύο χρόνια φυλάκισης.

Η απόφαση αυτή παραβιάζει το Ουγγρικό Σύνταγμα, όσον αφορά την ελευθερία έκφρασης, και εντάσσεται σε μία σειρά άλλων αντικομμουνιστικών ενεργειών στην Ανατολική Ευρώπη».

Καταλήγοντας καλεί το Συμβούλιο να απαντήσει αν καταδικάζει τη στάση του Δικαστηρίου της Βουδαπέστης ενάντια στο Ουγγρικό Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα και αν θεωρεί ότι οι κατηγορίες που του αποδίδονται αποτελούν σοβαρή ενέργεια παραβίασης πολιτικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και παράνομη επέμβαση στα εσωτερικά ενός καθ' όλα νόμιμου κόμματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ