Τρίτη 30 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΙΡΑΚ
Ολα τα ενδεχόμενα ανοιχτά...

ΣΙΡΝΑΚ, ΛΟΝΔΙΝΟ, ΑΓΚΥΡΑ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-

Κλιμακώνεται η ένταση στα σύνορα Ιράκ - Τουρκίας, μετά και τους χτεσινούς βομβαρδισμούς, κουρδικών θέσεων, από τα τουρκικά στρατεύματα, που έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή. Οι επιθέσεις των τουρκικών μαχητικών, στα νοτιοανατολικά της χώρας, πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των εορτασμών της 84ης επετείου της ανακήρυξης της Τουρκικής Δημοκρατίας, από το Μουσταφά Κεμάλ. Ο Τούρκος Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, σε δηλώσεις του μετά τους εορτασμούς, υποστήριξε ότι η χώρα δίνει τη μάχη με την τρομοκρατία, για πολλά χρόνια, αλλά τώρα βρίσκεται σε κριτικό σημείο και χρειάζεται τη στήριξη του λαού...

Στο μεταξύ ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών, Χοσιάρ Ζεμπάρι, σε συνέντευξή του κατηγόρησε την Τουρκία ότι δεν έλαβε υπόψη της τις προτάσεις για κατευνασμό της έντασης, που της έγιναν από την ιρακινή κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας την κρίση «πολύ σοβαρή» και υποστηρίζοντας ότι ενδεχόμενη εισβολή με πρόσχημα την καταστολή των Κούρδων ανταρτών, θα είχε εξαιρετικά δυσμενείς συνέπειες για το Ιράκ. Από την πλευρά των ΗΠΑ, ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει ότι η Αγκυρα έχει δικαίωμα να αναζητήσει τους οκτώ στρατιώτες της που απήχθησαν στην περιοχή των συνόρων, καλώντας ωστόσο να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να μην προχωρήσουν σε γενικευμένη στρατιωτική επέμβαση, πέραν της συνοριακής γραμμής.

Η τουρκική κυβέρνηση πάντως δηλώνει ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, τόσο η διπλωματική οδός, όσο και οι επιλογές στρατιωτικής επέμβασης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ