Τρίτη 30 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αρχισε η περικοπή καυσίμων στη Γάζα

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Εντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να προχωρήσει, κατ' αρχάς, στη σταδιακή μείωση της παροχής καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας, αρχίζοντας την εφαρμογή των μέτρων που προκύπτουν από το χαρακτηρισμό της ως «εχθρική οντότητα». Σύμφωνα με την παλαιστινιακή πλευρά, η μείωση φθάνει το 30% των καυσίμων που εισάγονται στη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ, από τα οποία, εκτός από τις καθημερινές δραστηριότητες και τις μετακινήσεις, εξαρτάται και η παραγωγή του ελάχιστου ποσοστού ηλεκτρικής ενέργειας που προέρχεται από τις παλαιστινιακές γεννήτριες.

Η ισραηλινή κυβέρνηση απείλησε με περικοπή 70% του συνόλου των αναγκών. Δέκα ισραηλινές ανθρωπιστικές οργανώσεις προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο ζητώντας ανατροπή της απόφασης. Η κυβέρνηση της «Χαμάς» μίλησε για «έγκλημα πολέμου», η Παλαιστινιακή Αρχή για «απαράδεκτη συλλογική τιμωρία». Για «κίνηση απομόνωσης που δε βοηθά στη δήθεν πάταξη τρομοκρατίας» έκανε λόγο η Μόσχα, για «απαράδεκτη απόφαση» ο ΓΓ του ΟΗΕ ενώ ιδιαίτερα σκληρό ύφος χρησιμοποίησε η Ευρωπαία Επίτροπος εξωτερικών υποθέσεων, Φερέρο-Βαλντέρ, σε συνάντηση με τον Ισραηλινό Πρόεδρο.

Την ίδια ώρα, σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Μπέιτ Χανούν, στη βόρεια Γάζα, σκοτώθηκαν ένας ένοπλος της «Χαμάς» και ένας Παλαιστίνιος πολίτης ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 20 άνθρωποι. Θα συνεχίσει κανονικά την εξάσκηση των καθηκόντων του, καθώς δεν επηρεάζονται από την ασθένειά του, δήλωσε ο πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ ανακοινώνοντας ότι πάσχει από καρκίνο του προστάτη σε πολύ πρώιμο στάδιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ