Κυριακή 25 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μονόπρακτα του μεσοπολέμου

Εργα Στραβίνσκι, Βάιλ, Πουτσίνι στη Λυρική Σκηνή

«Τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα», του Κουρτ Βάιλ
«Τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα», του Κουρτ Βάιλ
Τρία μονόπρακτα του Μεσοπολέμου, τα έργα «Μαύρα» του Ιγκορ Στραβίνσκι, «Τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα» του Κουρτ Βάιλ και «Τζάνι Σκίκι» του Τζάκομο Πουτσίνι ανεβάζει η Εθνική Λυρική Σκηνή, από σήμερα (25/11) και για πέντε ακόμη παραστάσεις, έως τις 2 Δεκεμβρίου (8μ.μ.), στο Θέατρο «Ολύμπια».

Η μονόπρακτη κωμική όπερα «Μαύρα» του Ιγκορ Στραβίνσκι, που παρουσιάζεται σε πανελλήνια πρώτη, χαρακτηρίζεται ως έργο - σύνδεσμος της «ρώσικης» με τη «νεοκλασική» περίοδο του σπουδαίου Ρώσου συνθέτη. Πρωτοπαρουσιάστηκε στην Οπερα του Παρισιού το 1922 από τα Ρώσικα Μπαλέτα του Σεργκέι Ντιάγκιλεφ. Το ποιητικό κείμενο του Μπορίς Κοκνό βασίζεται στο ποίημα του Πούσκιν «Το σπιτάκι στην Κολόμνα». Η «Μαύρα» θεωρείται «φόρος τιμής» προς τη ρώσικη λογοτεχνία (λόγω της σύνδεσης του ποιητικού κειμένου με το έργο του Πούσκιν), αλλά και σατιρικό σχόλιο για τα στερεότυπα της αστικής τάξης. Η υπόθεση αφορά την Παράσα που προκειμένου να βάλει στο σπίτι τον αγαπημένο της ουσάρο Βασίλι, τον μεταμφιέζει σε μαγείρισσα με το όνομα Μαύρα. Μετά από σειρά κωμικών καταστάσεων ο ουσάρος το σκάει από το παράθυρο. Το έργο παρουσιάζεται σε μουσική διεύθυνση Μάρτιν Αντρέ, σκηνοθεσία Τζον Φούλτζεϊμς, σκηνικά - κοστούμια Ρίτσαρντ Χάντσον. Τους ρόλους ερμηνεύουν: Τζούντιθ Χάουαρθ, Μαρία Βλαχοπούλου, Φράνσις Μακάφερτι, Μάικλ Φαμπιάνο.

«Καρπός» της συνεργασίας του Κουρτ Βάιλ με τον Μπέρτολτ Μπρεχτ είναι το μονόπρακτο «τραγουδισμένο μπαλέτο» (ballet chant) «Τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα», που θα παρουσιαστεί στα ελληνικά, με πρωταγωνίστρια την ηθοποιό Αμαλία Μουτούση. Το έργο που στηρίζεται σε σενάριο που επεξεργάστηκαν ο Εντουαρντ Τζέιμς με τον Μπορίς Κοκνό, πρωτοπαρουσιάστηκε στο Θέατρο των Ηλυσίων Πεδίων το 1933. Η χορογραφία ήταν του Ζορζ Μπαλανσίν και η μουσική διεύθυνση του Μορίς Αμπραβανέλ. Πρωταγωνιστούσαν η Λότε Λένια και η χορεύτρια Τίλι Λος. Την ίδια χρονιά παρουσιάστηκε στο Λονδίνο, στο Savoy Theatre, υπό τον τίτλο Anna - Anna. Η Λότε Λένια, χήρα πλέον του Κουρτ Βάιλ, τραγούδησε το ρόλο της Αννα και τη δεκαετία του '50. Τον ίδιο ρόλο έχουν τραγουδήσει και οι Marianne Faithfull, Elise Ross, Anne Sofie von Otter, Teresa Stratas και Anja Silja. Πρόκειται για ένα πολύ δυνατό πολιτικό έργο, που καυτηριάζει την εκμετάλλευση του ανθρώπου - στην προκειμένη περίπτωση με πρόσχημα την αμαρτία. Η υπόθεση αφορά δύο αδελφές, την Αννα Ι και την Αννα ΙΙ, που ταξιδεύουν σε επτά πόλεις των ΗΠΑ, προκειμένου να συγκεντρώσουν χρήματα, ώστε η οικογένειά τους να κτίσει ένα σπίτι στις όχθες του Μισισιπή. Σε κάθε μία από τις πόλεις, οι δύο αδελφές έρχονται αντιμέτωπες με ένα θανάσιμο αμάρτημα. To ποιητικό κείμενο είναι σατιρικό: το σημαντικό ηθικό ζήτημα τίθεται καθώς η Αννα ΙΙ φέρεται ενάντια σε αυτό που θεωρείται «ηθικό», μόνον όταν δε διαπράττει ένα από τα θανάσιμα αμαρτήματα. Ετσι, για την άρνησή της να δουλέψει σε καμπαρέ τής καταλογίζουν «υπερηφάνεια», ενώ η επιθυμία της να παντρευτεί εκείνον που αγαπά και όχι εκείνον που της επιβάλλουν, ερμηνεύεται ως «λαγνεία». Το έργο παρουσιάζεται σε μουσική διεύθυνση Μάρτιν Αντρέ, σκηνοθεσία - χορογραφία Κιμ Μπράντστραπ, σκηνικά - κοστούμια Ρίτσαρντ Χάντσον. Τους ρόλους ερμηνεύουν: Αμαλία Μουτούση, Μαρία Κουσουνή, Δημήτρης Κασιούμης, Μανώλης Παπαδάκης, Σταμάτης Μπερής, Δημήτρης Σιγαλός.

«Τζάνι Σκίκι», του Τζ. Πουτσίνι
«Τζάνι Σκίκι», του Τζ. Πουτσίνι
Στο πλαίσιο του Ετους Πουτσίνι, με αφορμή τη συμπλήρωση 150 χρόνων από τη γέννηση του συνθέτη, εντάσσεται το ανέβασμα της μονόπρακτης όπερας του «Τζάνι Σκίκι» (νέα παραγωγή). Πρόκειται για το τρίτο έργο αυτού που ονομάστηκε «Το Τρίπτυχο» και απαρτίζεται από δύο άλλα έργα, τον «Μανδύα» και την «Αδελφή Αγγελική». Το ποιητικό κείμενο του Τζοβακκίνο Φορτσάνο βασίζεται σε επεισόδιο από την Κόλαση της «Θείας Κωμωδίας» του Δάντη. Ο Τζάνι Σκίκι πρωτοπαρουσιάστηκε ως μέρος του «Τρίπτυχου» στη Μητροπολιτική Οπερα της Νέας Υόρκης το 1918 με τον βαρύτονο Τζουζέππε ντε Λούκα στον επώνυμο ρόλο. Την παράσταση διηύθυνε ο Ρομπέρτο Μοραντσόνι. Η άρια «O mio babbino caro» ανήκει σήμερα στις πλέον δημοφιλείς μελωδίες. Η υπόθεση εξελίσσεται στη Φλωρεντία του 13ου αιώνα και αφορά τη μετά θάνατον παραχάραξη της διαθήκης του Μπουόζο Ντονάτι, ο οποίος άφησε όλα τα χρήματά του σε μοναστήρι. Οι συγγενείς ζητούν τη βοήθεια του Τζάνι Σκίκι, ο οποίος υποδύεται το νεκρό στην τελευταία του ώρα και υπαγορεύει διαφορετική διαθήκη στον συμβολαιογράφο, κληροδοτώντας τη μερίδα του λέοντος της περιουσίας του εκλιπόντος στον εαυτό του. Μουσική Διεύθυνση: Μάρτιν Αντρέ, σκηνοθεσία: Τζον Φούλτζειμς, σκηνικά - κοστούμια: Ρίτσαρντ Χάντσον. Τους ρόλους ερμηνεύουν: Γιάννης Γιαννίσης, Ειρήνη Κυριακίδου, Λυδία Αγγελοπούλου, Μάικλ Φαμπιάνο, Δημήτρης Σιγαλός, Τζίνα Πούλου, Δημήτρης Κασιούμης, Χριστόφορος Σταμπόγλης, Μανώλης Παπαδάκης, Ειρήνη Καράγιαννη, Ανδρέας Παπαγρηγοριάδης, Νίκος Πετρίδης, Τάσος Δημέγγελης, Θεόδωρος Αϊβαλιώτης, Αχιλλέας Λασκαράτος, Αχιλλέας Μπερής.


«Μαύρα» του Ι. Στραβίνσκι
«Μαύρα» του Ι. Στραβίνσκι

Ρ.Σ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενα δυνατό πολιτικό έργο(2013-02-21 00:00:00.0)
Θέατρο που διδάσκει και προάγει τη συνείδηση(2013-02-19 00:00:00.0)
«Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία»!(2012-09-15 00:00:00.0)
Δράσεις νέων καλλιτεχνών(2012-04-28 00:00:00.0)
Βραδιές με νότες(2000-02-11 00:00:00.0)
"Βίβα" κι "Αμαρτήματα"(1996-05-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ