Κυριακή 25 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Προγράμματα
... η καρδιά του αστέρι

«...Εμέ, λεχώνα η μάνα μου,/ στην μπόρα τη μαρτιάτικη/ που 'χε τα ουράνια ανοίξει,/ εσκώθη και με πήρε στην αγκάλη της/ τον πρώτο κεραυνό για να μου δείξει!/ Μάνα φωτιά με βύζαξες/ κ' είναι η καρδιά μου αστέρι;».

Στον Αγγελο Σικελιανό είναι αφιερωμένη η εκπομπή «Δεν άνθισαν ματαίως», που επιμελείται και παρουσιάζει η Σοφία Αδαμίδου. Για τον μεγάλο διανοούμενο και ποιητή, μιλούν η φιλόλογος Βιβέτ Τσαρλαμπά - Κακλαμάνη και ο ποιητής Κώστας Παπαγεωργίου.

Ρίζα σικελική ο Σικελιανός αναθρέφεται μέσα σε ένα πνευματικό οικογενειακό περιβάλλον. Δεκατριάχρονος, ακόμα, μαθητής, γράφει τα πρώτα του ποιήματα. Στα 1901 εισάγεται στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ποιητής πλούσια προικισμένος, μ' εξαιρετική δύναμη, πάνοπλος τεχνίτης, άνοιξε τολμηρά καινούριους δρόμους, με πρωτόφαντη αισθησιακή ευφορία, ορμητική μαζί και εκστατική. Βλέποντας ο Σικελιανός το φασισμό να απλώνει πάνω από την Ευρώπη, σμίγει την ποίησή του με τον απελευθερωτικό αγώνα και τους σοσιαλιστικούς πόθους του λαού. Το 1941 εντάσσεται στο ΕΑΜ και πρωτοστατεί στην προπαγάνδισή του. Δεν του τα συγχώρεσε όλα αυτά η μεταπολεμική εξουσία, που σαμποτάρισε τρεις φορές την υποψηφιότητά του για το Νόμπελ. (Τρίτη «902» TV 23.00).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ