Τετάρτη 21 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΙΔΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Υπολειτουργούν με τεράστια προβλήματα

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ

Τα τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των ειδικών σχολείων φέρνει στη Βουλή η βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου, με Επίκαιρη Ερώτηση προς τους υπουργούς Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.

Το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης έχει ως εξής: «Για μια ακόμη χρονιά, τα ειδικά σχολεία και ιδιαίτερα τα λεγόμενα Ειδικά Εργαστήρια Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ), λειτουργούν με τεράστια προβλήματα. Ενώ τα περισσότερα παιδιά με αναπηρίες είναι εκτός Ειδικής Αγωγής, την ίδια στιγμή τα ελάχιστα ειδικά σχολεία που υπάρχουν και οι τάξεις ένταξης έχουν τεράστιες ελλείψεις ειδικού επιστημονικού και υποστηρικτικού προσωπικού και υποδομών, με αποτέλεσμα πολλά απ' αυτά να υπολειτουργούν μετατρεπόμενα σε παιδοφυλακτήρια.

Τα προβλήματα των ΕΕΕΕΚ έχουν κυρίως να κάνουν: α) Με την ανυπαρξία οργανικών θέσεων του εκπαιδευτικού προσωπικού και το καθεστώς των αναπληρωτών και των ωρομίσθιων που αποδεικνύεται - ιδιαίτερα στο χώρο της Ειδικής Αγωγής - ότι είναι πέρα για πέρα αντεργατικό για τους ίδιους τους εργαζόμενους και άκρως αντιπαιδαγωγικό, δρώντας κυριολεκτικά υπονομευτικά για αυτή καθ' αυτή την Ειδική Αγωγή, που θέλει συγκεκριμένη ειδίκευση και προσωπικό δέσιμο με τους εκπαιδευόμενους, ενώ η εναλλαγή κάθε χρόνο των εκπαιδευτικών δε διασφαλίζει μια σταθερή λειτουργία και έναν προγραμματισμό των σχολικών μονάδων. β) Με την έλλειψη συγκεκριμένων αναλυτικών προγραμμάτων με τα ανάλογα τμήματα επαγγελματικής εκπαίδευσης, με βάση τις σύγχρονες κατακτήσεις της επιστήμης και της τεχνικής, σε συνδυασμό με την ανυπαρξία ανάλογου σχεδιασμού για την ένταξη των παιδιών αυτών στην παραγωγή, που έχει σαν αποτέλεσμα το κλείσιμο των παιδιών ξανά στο σπίτι μετά την όποια εκπαίδευσή τους.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. υπουργοί τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, ούτως ώστε:

  • Αμεσα να διοριστούν μόνιμοι εκπαιδευτικοί, ειδικό επιστημονικό προσωπικό και το ανάλογο βοηθητικό, με βάση τις ανάγκες σε όλα τα ειδικά σχολεία και τα ΕΕΕΕΚ, καθώς και για τη θέσπιση ειδικών αναλυτικών προγραμμάτων Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.
  • Να διατεθούν όλες οι απαραίτητες πιστώσεις, για να διασφαλιστεί μια συγκεκριμένη αναβάθμιση των ΕΕΕΕΚ και των ειδικών ΤΕΕ, στην κατεύθυνση μιας σύγχρονης και υψηλού επιπέδου, με δωρεάν υπηρεσίες, δημόσιας ειδικής επαγγελματικής εκπαίδευσης των παιδιών με αναπηρίες».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ