Πέμπτη 22 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εγρήγορση στην Ουάσιγκτον για τη σύνοδο

Σε τελική ισραηλινο-παλαιστινιακή συμφωνία μέσα στο 2008 «στοχεύει» ο Λευκός Οίκος, αν και «δεν υπάρχουν εγγυήσεις»

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Υστατες προσπάθειες να διασφαλίσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή στη σύνοδο της Ανάπολις (επόμενη Τρίτη) καταβάλλουν οι ΗΠΑ, ενώ ενεργό συμμετοχή αναμένεται να έχει και ο Πρόεδρος Μπους, κίνηση που ερμηνεύτηκε ως «δέσμευση για επίτευξη προόδου». Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις δήλωνε, χτες, ότι «η επιτυχία της συνόδου εξαρτάται από το αν θα οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις για ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους».

Προσέθεσε ότι η Ουάσιγκτον ευελπιστεί να πετύχει μια τελική ισραηλινο-παλαιστινιακή συμφωνία μέσα στο 2008, αν και παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχουν «εγγυήσεις». Μάλιστα, υποστήριξε ότι «στόχος είναι να ανοίξουν όλα τα θέματα, ακόμη και αυτό των υψωμάτων του Γκολάν».

Γεγονός, δε, είναι ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει αποστείλει 49 προσκλήσεις σε αραβικές χώρες (και στη Συρία), στον Αραβικό Σύνδεσμο, στην ΕΕ, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στα μέλη του Κουαρτέτου και σε οργανισμούς όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν είναι βέβαιο ποιος θα συμμετάσχει, ούτε έχουν καταλήξει σε ατζέντα, αφού Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι δε συμφωνούν στο πλαίσιο διαλόγου.

Στα παλαιστινιακά εδάφη, η «Χαμάς» εξέφρασε, πάλι, την αντίθεσή της στη σύνοδο και κατηγόρησε τον Αμπάς ότι «γίνεται καλός συνομιλητής για το Ισραήλ» μετά την ανακοίνωση του Τελ Αβίβ ότι θα παραδώσει 25 θωρακισμένα οχήματα, εξοπλισμό και πυρομαχικά στις παλαιστινιακές δυνάμεις στη Δ. Οχθη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ