Πέμπτη 22 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Πρώτο «ραντεβού» διαλόγου

Δολιοφθορές σε γραμμές τρένων πραγματοποιήθηκαν χτες

ΠΑΡΙΣΙ.--

Πραγματοποιήθηκαν, χτες, οι πρώτες τριμερείς συναντήσεις των εκπροσώπων των συνδικάτων των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους (SNCF) και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς του Παρισιού (RATP μετρό - λεωφορεία) με τις διευθύνσεις των επιχειρήσεων και εκπροσώπους της κυβέρνησης. Οι δύο συναντήσεις έγιναν υπό φορτισμένο κλίμα μετά τις εκτεταμένες δολιοφθορές, που σημειώθηκαν τη νύχτα, στο δίκτυο των Τρένων Μεγάλης Ταχύτητας (TGV).

Εμπρησμοί σε ηλεκτρικά καλώδια και κλείσιμο των διακοπτών σήμανσης έθεσαν, σχεδόν, εκτός λειτουργίας γραμμές βόρεια, ανατολικά, δυτικά και νοτιοανατολικά του Παρισιού. Ο Πρόεδρος Σαρκοζί ζήτησε από τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών να εντοπίσουν και «να τιμωρήσουν τους ενόχους». Τις δολιοφθορές καταδίκασαν τα συνδικάτα των σιδηροδρομικών, με τον επικεφαλής της CGT (Γαλλικό ΚΚ) να υπογραμμίζει ότι «πρόκειται για έργο δειλών, με στόχο να δυσφημιστούν οι απεργοί».

Στις συναντήσεις συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των συνδικάτων, με εξαίρεση το συνδικάτο Sud-Ratp. Κατέστη σαφές ότι η κυβέρνηση δεν υπαναχωρεί από την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, τη σύνδεση των συντάξεων με τις τιμές (και όχι με τις τελευταίες αποδοχές) και τη μείωση των συντάξεων όσων συνταξιοδοτούνται πρόωρα. Εντούτοις, η κυβέρνηση δήλωσε έτοιμη να συζητήσει την πιθανότητα «αναπροσαρμογής των μισθών και αύξησης των πριμ».

Εκπρόσωποι της CGT μίλησαν για «σημεία προόδου» και επρόκειτο να ενημερώσουν τα μέλη τους, που καλούνται σήμερα το πρωί να ψηφίσουν, σε γενικές συνελεύσεις, αν θα συνεχίσουν ή όχι την απεργία. Ανάλογη στάση τήρησαν και τα υπόλοιπα συνδικάτα (υπενθυμίζεται ότι οι CFDT και CFE-CGC έχουν αποχωρήσει από τις απεργίες), με εξαίρεση την Force Ouvriere, που πρόσκειται στην τροτσκιστική «Εργατική Λίγκα», και αναμενόταν να εισηγηθεί συνέχιση της απεργίας.

Χτες, η Ενωση Εργοδοτών κατηγόρησε τους απεργούς για «καταστροφή της οικονομίας». Η επόμενη τριμερής συνάντηση ορίστηκε για τη Δευτέρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ