Παρασκευή 30 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΚΕΒΕ
Αναγκαία η αλλαγή πορείας στο συνδικαλιστικό κίνημα

Κρίνοντας τα αποτελέσματα της ΓΣ της ΓΣΕΒΕΕ, η ΔΗΚΕΒΕ καλεί σε αγωνιστικό προσανατολισμό, αλλαγή συσχετισμών, συμπαράταξη με τους εργαζόμενους

Τη σταθερή προσήλωση των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών της ΓΣΕΒΕΕ στην εξυπηρέτηση της πολιτικής, η οποία στρέφεται ενάντια στα συμφέροντα της πλειοψηφίας των μικρών αυτοαπασχολούμενων, διαπιστώνει η ΔΗΚΕΒΕ, σε ανακοίνωσή της σχετικά με τη Γενική Συνέλευση της Συνομοσπονδίας, το περασμένο Σαββατοκύριακο. Η παράταξη καλεί τους ΕΒΕ «να δώσουν ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση με τη μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ για το Ασφαλιστικό την Τετάρτη 12 Νοέμβρη (πλατεία Δημαρχείου), στις 10 το πρωί, στην οποία συμπαρατάσσεται - στηρίζει και συμμετέχει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για το Ασφαλιστικό».

Αναφορικά με τη ΓΣ της ΓΣΕΒΕΕ, η ΔΗΚΕΒΕ επισημαίνει ότι «οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕΒΕ - ΑΣΚΕΒΕ - ΔΑΚΜΜΕ έκαναν ό,τι μπορούσαν για να δικαιώσουν το χαρακτηρισμό των συμβιβασμένων, που τους αποδίδει εδώ και αρκετά χρόνια η παράταξή μας. Με τις τοποθετήσεις τους, έδωσαν και πάλι όρκους πίστης στην πολιτική της ανταγωνιστικότητας και στη στρατηγική της Λισαβόνας που καταδικάζουν στη συρρίκνωση τις μικρές επιχειρήσεις. Διαμαρτυρήθηκαν για τα "μάτια του κόσμου" για δήθεν κακή εφαρμογή της πολιτικής της ΕΕ και, τέλος, για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα επιτέθηκαν στις αγωνιστικές δυνάμεις και στη ΔΗΚΕΒΕ».

Η παράταξη επισημαίνει ότι οι συγκεκριμένες ηγεσίες αναδείχτηκαν «στον καλύτερο σύμμαχο της κυβέρνησης και του μεγάλου κεφαλαίου», προσπαθώντας να περάσουν «με το μαλακό» αντιλαϊκά μέτρα, ενώ χάρη στην αντίδραση της ΔΗΚΕΒΕ «προσπάθησαν, αλλά απέτυχαν να τροποποιήσουν το καταστατικό της ΓΣΕΒΕΕ σε αρνητική κατεύθυνση». Ειδικότερα, επιδίωξαν αλλαγές διευκόλυνσης της «νομιμοποίησης παρανομιών και αλλοίωσης των πραγματικών συσχετισμών». Επίσης, σημειώνεται ότι, από κοινού, οι τρεις παρατάξεις υπερασπίστηκαν και υπερψήφισαν έναν Απολογισμό υπονόμευσης «κάθε προσπάθειας αγωνιστικής διεκδίκησης για τα καυτά προβλήματα των ΕΒΕ και ιδιαίτερα στο ζήτημα του Ασφαλιστικού, που με τη συμμετοχή τους στο στημένο κοινωνικό διάλογο δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να διαπραγματεύονται πόσα από τα κεκτημένα δικαιώματά μας θα χάσουμε».

«Εχουν επιλέξει το δρόμο της συναίνεσης και του συμβιβασμού», τονίζει η παράταξη και αναφέρει την:

  • Εντονότατη δραστηριότητα σε ζητήματα που δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με την αποστολή του συνδικαλιστικού κινήματος, όπως οι αγοραπωλησίες κτιρίων, το χτίσιμο πολυτελών γραφείων, οι ημερίδες σε πολυτελή ξενοδοχεία, το στήσιμο Ινστιτούτων που δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα.
  • Συνέχιση της δραστηριότητας του δήθεν επιμορφωτικού προγράμματος των ΚΕΚ, που αφενός δεν προσφέρει σχεδόν τίποτα στις εκατοντάδες χιλιάδες μικρούς ΕΒΕ, αφετέρου εισάγει από το παράθυρο την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης και επιμόρφωσης που πρέπει να παρέχεται αποκλειστικά και δωρεάν από το ίδιο το κράτος. Συγχρόνως, φούντωσαν τα φαινόμενα αδιαφάνειας στη διακίνηση και διαχείριση πακτωλού χρημάτων.

Η ΔΗΚΕΒΕ καταψήφισε και τις τροποποιήσεις του καταστατικού και τον απολογισμό της πλειοψηφίας και δεσμεύτηκε «να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της, ώστε να αλλάξει η κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα, να αναπτυχθούν αγώνες, να προβληθούν τα δίκαια αιτήματα και κυρίως να αποκρουστεί η αντιλαϊκή, φιλομονοπωλιακή πολιτική, που εδώ και χρόνια ακολουθείται από τις κυβερνήσεις της ΝΔ σήμερα και του ΠΑΣΟΚ προηγούμενα».

Επιπρόσθετα, η ΔΗΚΕΒΕ θεωρεί ότι τα αποτελέσματα του συνεδρίου της ΓΣΕΒΕΕ δεν ανταποκρίνονται στις επικίνδυνες διαστάσεις που έχουν πάρει τα προβλήματα και ότι οι διαπιστώσεις πρέπει να συνοδεύονται από δράσεις ενός διεκδικητικού συνδικαλιστικού κινήματος, «που θα αμφισβητεί και θα αντιπαλεύει την πολιτική του ανταγωνισμού και της ελεύθερης αγοράς». Στο πλαίσιο αυτό, καλεί τους ΕΒΕ να αντιδράσουν και να:

  • Πάρουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες.
  • Συμπαραταχτούν με το αγωνιστικό κίνημα των εργαζομένων.
  • Καταδικάσουν, στις επικείμενες αρχαιρεσίες, τους συμβιβασμένους συνδικαλιστές.
  • Καταδικάσουν τη στάση συναίνεσης και υποταγής των πλειοψηφιών της ΓΣΕΒΕΕ.
  • Επιβάλουν αλλαγή πορείας στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ