Σάββατο 8 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Εως 42 ημέρες κράτηση χωρίς απαγγελία κατηγοριών

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ξανά το χαρτί της «τρομοκρατίας» παίζει ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν επαναφέροντας την πρόταση για την παράταση της περιόδου κράτησης υπόπτων για τρομοκρατία χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες. Πρόταση νόμου που είχε φέρει στη Βουλή στις αρχές του 2006 ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ υπό το φως των επιθέσεων του Ιουλίου του 2005, αλλά τελικά απορρίφθηκε.

Τώρα η κυβέρνηση καταθέτει μια συμβιβαστική, όπως πιστεύει, πρόταση για ανώτατο όριο κράτησης 42 ημερών χωρίς την απαγγελία κατηγοριών. Επιπλέον η κυβέρνηση έχει προσθέσει ορισμένες δικαστικές και κοινοβουλευτικές - υποτίθεται - δικλείδες ασφαλείας για την επίβλεψη της όλης διαδικασίας, ελπίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο το Κοινοβούλιο θα δεχτεί ευκολότερα το προτεινόμενο πακέτο.

Πάντως, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης εξακολουθούν να αντιτίθενται στις προτάσεις αυτές, καθώς θεωρούν ότι στη Βρετανία μπορούν να κρατηθούν ύποπτοι για τρομοκρατία επί 28 ημέρες, κάτι που λένε ότι είναι από τα μεγαλύτερα διαστήματα κράτησης στον κόσμο. Η ουσία πάντως δεν αλλάζει. Το παράδειγμα της Βρετανίας δείχνει ότι όλο και διευρύνεται η επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα και στις κοινωνικές ελευθερίες με το πρόσχημα της τρομοκρατίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ