Τρίτη 18 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Τα πάντα θα πουλιούνται και θα αγοράζονται!

Δημόσια και δωρεάν Παιδεία: Ξεχάστε το! Ο υπουργός Παιδείας Ε. Στυλιανίδης - που σκόπιμα προβάλλεται τόσο από τη ΝΔ όσο και από κύκλους και κονδυλοφόρους του ΠΑΣΟΚ ως πιο «ήπιος μεταρρυθμιστής» σε σχέση με την προκάτοχό του - ήταν κυνικότατος, μιλώντας χτες στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real Fm» και στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου:

«Εάν είχα λυμένα τα χέρια και την οικονομική δυνατότητα αυτή τη στιγμή εγώ κ. Χατζηνικολάου θα συζητούσα ένα σύστημα κάρτας μαθητή. Δηλαδή ο κάθε μαθητής έχει ένα συγκεκριμένο κόστος για το κράτος και ένα συγκεκριμένο κόστος για τους γονιούς του. Εάν μπορούσαμε αυτά τα χρήματα να τα δώσουμε στο παιδί ή στην οικογένειά του και να έχει την ελευθερία επιλογής, αυτό θα ήταν το καλύτερο. Αλλά αντιλαμβάνεστε ότι κάθε καινοτόμος αντίληψη προσκρούει επάνω σε συμφέροντα που πολλές φορές είναι ξεπερασμένα από την εποχή, αλλά αυτά δίνουν τον τόνο»...

Κοινώς, είναι ξεπερασμένη από την εποχή η δημόσια και δωρεάν Παιδεία και το καινοτόμο σήμερα είναι να ...ψωνίζει ο μαθητής κι ο γονιός εκπαιδευτικές υπηρεσίες με το κουπόνι! Δηλαδή, τα πάντα θα πουλιούνται και θα αγοράζονται, ακόμα και η «δημόσια» εκπαίδευση θα έχει συγκεκριμένο κοστολόγιο, τιμοκατάλογο και ο καθένας θα αγοράζει ένα φθηνό εκπαιδευτικό «πακέτο» με τα κουπόνια του, ενώ αν θέλει επιπλέον μόρφωση θα (συμ)πληρώνει από το πορτοφόλι του...

Το πλέον αποκαλυπτικό είναι ότι τα παραπάνω αποτελούν την απάντηση του υπουργού στο ερώτημα αν έχει πρόγραμμα να χτυπήσει την παραπαιδεία!

Χρειάζεται να σημειώσουμε εδώ ότι την ίδια πρόταση περί κουπονιών έχει κάνει επίσημα και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι ο Ε. Στυλιανίδης καλεί το ΠΑΣΟΚ και τον πρόεδρό του, που ξεκάθαρα έχουν ταχθεί υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος, να ...«απελευθερωθεί, να δείξει το γνήσιο πρόσωπό του, αν θέλει να κριθεί γι' αυτό που είναι και όχι για το δήθεν και να προσέλθει στην αναθεωρητική διαδικασία στηρίζοντας την αναθεώρηση του 16, όπως κάποτε με τόλμη την είχε υποστηρίξει».

Και ο υπουργός θέτει προς το ΠΑΣΟΚ το δίλημμα ότι αν δε συμβάλει στην αναθεώρηση «στερούμε από τους ελληνικούς, κοινωνικούς και επιχειρηματικούς φορείς τη δυνατότητα να επενδύσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση».

Εφευρέθηκε τρικ για την αναγνώριση ιδιωτικών πανεπιστημίων!

Ξεκαθαρίζει, όμως, ότι η ιδιωτικοποίηση της Παιδείας θα προχωρήσει με κάθε τρόπο, αφού εφόσον δεν αναθεωρηθεί το άρθρο 16: «Θα πρέπει τότε να σοφιστεί η πολιτεία διάφορα νομικά τρικ για να μπορέσει να δημιουργήσει την απαιτούμενη δυναμική και στο χώρο της έρευνας και στο χώρο του πανεπιστημίου».

«Ηδη, το πρώτο νομικό τρικ έχει εφευρεθεί», αποκαλύπτει με θράσος ο υπουργός. Το τρικ που απροκάλυπτα λέει ο υπουργός ότι θα χρησιμοποιηθεί είναι ο ισχυρισμός ότι το κοινοτικό δίκαιο κατισχύει του εθνικού Συντάγματος. Ετσι, οι ευρωπαϊκές οδηγίες θα επιβάλουν την αναγνώριση των διαφόρων κολεγίων (ΚΕΣ) ως «ιδιωτικά πανεπιστήμια» που λειτουργούν εντός της Ελλάδας, ακόμα κι αν το Σύνταγμα τα απαγορεύει!

«Γιατί να πρέπει οι Ελληνες επιχειρηματίες, εφοπλιστές, οι ελληνικοί κοινωνικοί φορείς να κάνουν Franchise ξένων ονομάτων και να μη δημιουργήσουν ένα ελληνικό εκπαιδευτικό Brand name (...) και σας το λέω αυτό γιατί είναι το κρυφό μου όραμα», λέει ωμά ο υπουργός!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ