Τετάρτη 9 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΤΕΙ
Στους δρόμους για πτυχία με αξία

Την Παρασκευή οι πανελλαδικές κινητοποιήσεις των σπουδαστών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κόντρα στην πολιτική της ιδιωτικοποίησης και της υποβάθμισης, της όξυνσης των ταξικών φραγμών και της κατάργησης του δικαιώματος στη δουλιά και στην Ασφάλιση, σπουδαστές και σπουδάστριες από τα ΤΕΙ όλης της χώρας συνεχίζουν τους αγώνες τους για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση δημόσια και δωρεάν. Επόμενος σταθμός των κινητοποιήσεών τους είναι η Παρασκευή 11 Γενάρη, μέρα που το Πανελλαδικό Συντονιστικό Αγώνα των ΤΕΙ καλεί σε δύο πανελλαδικές κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στο αγωνιστικό ραντεβού της Αθήνας, στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια, συμμετέχουν οι σπουδαστές από τα ΤΕΙ του Λεκανοπεδίου, της Πελοποννήσου, της Λάρισας, της Λαμίας, της Χαλκίδας, της Κρήτης, των Ιωαννίνων και της Αρτας. Στη Θεσσαλονίκη, στις 11 το πρωί στο Αγαλμα Βενιζέλου, διαδηλώνουν οι σπουδαστές των ΤΕΙ Μακεδονίας και Θράκης.

Οι σπουδαστές διεκδικούν Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση Δημόσια και Δωρεάν, πτυχία με αξία - ολόπλευρη μόρφωση - επαγγελματική κατοχύρωση για όλους, μόνιμη και σταθερή δουλιά με δικαιώματα για όλους, καθώς και μέτρα στήριξης των εργαζόμενων σπουδαστών. Ακόμα, διεκδικούν 15% του κρατικού προϋπολογισμού για την Παιδεία και απαιτούν γενναία αύξηση της χρηματοδότησης ιδιαίτερα για τα ΤΕΙ. Απαιτούν δωρεάν σπουδές για όλους και δηλώνουν κατηγορηματικά ότι αρνούνται να πληρώνουν για σίτιση, στέγαση, συγγράμματα, αναλώσιμα. Αλλωστε, δεν είναι και λίγα εκείνα που πληρώνουν οι σπουδαστές των ΤΕΙ από τον οικογενειακό προϋπολογισμό, καθώς η «δημόσια και δωρεάν Παιδεία» την εποχή τού «πλήρωνε» δεν τους καλύπτει βασικά έξοδα.

Οπως σημειώνει ο Αντώνης, σπουδαστής στη Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής του ΤΕΙ Αθήνας, το κόστος ξεκινάει από «τον προστατευτικό εξοπλισμό που πρέπει να χρησιμοποιείται στα εργαστήρια. Ποδιές, μάσκες κλπ. δεν παρέχονται δωρεάν», αλλά είναι απαραίτητα. «Αυτά κοστίζουν γύρω στα 50 ευρώ. Το προηγούμενο διάστημα κάναμε κάποιες κινητοποιήσεις για να παρέχει τον εξοπλισμό το ίδρυμα, αλλά ακόμα είναι προς κατάκτηση», σημειώνει.

Τα παραδείγματα που αναφέρει στα καλέσματά του το Πανελλαδικό Συντονιστικό Αγώνα των ΤΕΙ είναι πολλά: Στη Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών του ΤΕΙ Κρήτης, οι σπουδαστές πληρώνουν 80 - 100 ευρώ για τα υλικά του σχεδίου, ενώ στην ίδια σχολή στο ΤΕΙ Πάτρας οι σπουδαστές πληρώνουν 100 - 170 ευρώ για εξοπλισμό. Αντίστοιχα, στις Σχολές Επαγγελμάτων Υγείας - Πρόνοιας οι σπουδαστές πληρώνουν 25 - 30 ευρώ για ποδιές. Την ίδια στιγμή, οι σπουδαστές τσουβαλιάζονται στην κυριολεξία στα εργαστήρια. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που εργαστήρια κλείνουν ή πολλοί σπουδαστές αναγκάζονται να ...μεταθέσουν την παρακολούθηση του εργαστηρίου για το επόμενο εξάμηνο, καθώς δεν επαρκούν οι εκπαιδευτικοί και οι υποδομές. Λίστες αναμονής υπάρχουν σχεδόν σε όλα τα εργαστήρια όλων των ΤΕΙ της χώρας. Στα ΤΕΙ Σερρών ο αριθμός των σπουδαστών που παρακολουθούν εργαστήρια είναι πενταπλάσιος εκείνου που θα έπρεπε, ενώ στην Καβάλα ήδη έκλεισε ένα εργαστήριο στη Σχολή Διοίκησης Οικονομίας. Στη ΣΔΟ του ΤΕΙ Πάτρας γύρω από έναν υπολογιστή συνωστίζονται 5 - 6 σπουδαστές!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ