Τετάρτη 9 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Σκανδαλώδης ενίσχυση μιας Ανώνυμης Εταιρείας

Καταγγελία της ΔΗΠΑΚ για τη χρηματοδότηση του Τεχνολογικού Πάρκου, σε βάρος των Τμημάτων του Πανεπιστημίου

Την προσήλωσή της στην ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και δραστηριότητας στο χώρο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά η πρυτανεία του Ιδρύματος σε αγαστή συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, που δε διστάζουν να προσφέρουν το υστέρημα του λαού σε ιδιώτες, υπονομεύοντας το ίδιο το πανεπιστήμιο και τον εναπομείναντα δημόσιο χαρακτήρα του.

Σύμφωνα με καταγγελία της ΔΗΠΑΚ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η διοίκηση του Ιδρύματος και η Περιφέρεια μεθόδευσαν τη χρηματοδότηση με 2.495.500 ευρώ - από το ΠΕΠ Ηπείρου 2000-2006 - ιδιωτών και εταιρειών μετόχων στην ΑΕ Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου (ΕΤΕΠΗ Α.Ε.), ώστε να τονώσουν και να επεκτείνουν την επιχειρηματική δραστηριότητα, σε βάρος της οικονομικής ενίσχυσης των ίδιων των Τμημάτων του Πανεπιστημίου, που είχαν επιδιώξει να πάρουν αυτή τη χρηματοδότηση. Με άλλα λόγια, η Περιφέρεια προτίμησε να χρηματοδοτήσει τους ιδιώτες του Τεχνολογικού Πάρκου, αντί για τα Τμήματα του Πανεπιστημίου και η πρυτανεία έπαιξε ρόλο μεσολαβητή σ' αυτή τη μεθόδευση.

Οπως καταγγέλλει η ΔΗΠΑΚ, το Σεπτέμβριο του 2005 η Περιφέρεια Ηπείρου απέρριψε (με αξιολογική διαδικασία έξι ημερών!) όλες τις προτάσεις των Τμημάτων του Πανεπιστημίου για την προκήρυξη που αφορούσε χρηματοδότηση εργαστηριακού εξοπλισμού από το ΠΕΠ και προέβη σε επαναπροκήρυξη, με «φωτογραφικούς όρους», για να παραδώσει τελικά (με το διαγωνισμό που έγινε στις 17/12/07) τα κονδύλια του ΠΕΠ στην ΑΕ Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου. Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει η ΔΗΠΑΚ, την πρόταση για τη χρηματοδότηση της ΕΤΕΠΗ Α.Ε. δεν την κατέβαλε η ίδια η εταιρεία, αλλά το Πανεπιστήμιο, προκειμένου η ανώνυμη εταιρεία να μην καταβάλλει καν ιδία συμμετοχή στο έργο του εργαστηριακού εξοπλισμού (γλιτώνει τη συμμετοχή γιατί η πρόταση κατατέθηκε από ΝΠΔΔ κι όχι από Α.Ε.).

Μάλιστα, όλα τα παραπάνω συμβαίνουν ενώ βοούν οι ελλείψεις στα τμήματα του Πανεπιστημίου σε υποδομές, εκπαιδευτικό και εργαστηριακό εξοπλισμό (διατέθηκαν από το ΠΕΠ Ηπείρου για τη χρονική περίοδο 2000- 2006 3.668.303,59 ευρώ σε Τμήματα του Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ενώ για το Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου, ουσιαστικά τις εταιρείες που το απαρτίζουν, διατέθηκαν 4.738.002,28 ευρώ). Και η ΔΗΠΑΚ επισημαίνει ότι ουδέποτε συζήτησε η Σύγκλητος για τη σκανδαλώδη ενίσχυση του Τεχνολογικού Πάρκου.

«Η πολιτική που απαξιώνει το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι η πολιτική που γεννά τα οικονομικά σκάνδαλα» τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΔΗΠΑΚ και καλεί σε συνεχή «αγωνιστική επαγρύπνηση και ρήξη με τις νοσηρές καταστάσεις στην πολιτική ιδιωτικοποίησης της παιδείας και το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής».

Σημειώνει ακόμα ότι η υπόθεση αφορά όλους τους εργαζόμενους που τους καταληστεύουν τον πλούτο που παράγουν με τον ιδρώτα τους, αφορά τη μόρφωση και το μέλλον των παιδιών τους. Ετσι απευθύνει κάλεσμα για κοινό μέτωπο πάλης πανεπιστημιακών και φοιτητών με το εργατικό λαϊκό κίνημα ενάντια σε αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική. Απαιτεί, μεταξύ άλλων, να σταματήσει η λειτουργία της Ανώνυμης Εταιρείας «Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου», οι υποδομές και τα έσοδά της να διατεθούν για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών των Τμημάτων και για τη φοιτητική μέριμνα, να ακυρωθεί η προκήρυξη για την πρόσληψη σεκιούριτι στο «Νιάρχειο» Ιδρυμα, δωρεάν στέγαση και σίτιση των φοιτητών, αύξηση των δαπανών για την Παιδεία και την έρευνα στο 15% και 1,5% αντίστοιχα κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ