Πέμπτη 10 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΟΤΕ
Υποκριτικός καβγάς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Σε αντίθεση με τα δύο μεγάλα κόμματα, που συμφωνούν στην ουσία των ιδιωτικοποιήσεων και διαφωνούν μόνο στη... διαδικασία, ο βουλευτής του ΚΚΕ επανέφερε την πρόταση του Κόμματος «καμία μετοχή του ΟΤΕ στους ιδιώτες - 100% δημόσιος ΟΤΕ»

«Εμείς» είμαστε καλύτεροι στα «παζάρια» και στις ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΚΟ και της δημόσιας περιουσίας σε σχέση με «εσάς»! Αυτό ήταν το στίγμα της χτεσινής υποκριτικής αντιπαράθεσης στη Βουλή, ανάμεσα στην κυβέρνηση της ΝΔ και την αξιωματική αντιπολίτευση, κατά τη διάρκεια της συζήτησης κυβερνητικής τροπολογίας, σύμφωνα με την οποία για να αποκτήσει κάποιος ιδιώτης ποσοστό πάνω από το 20% μιας ΔΕΚΟ με δικαίωμα ψήφου, θα πρέπει να πάρει σχετική άδεια από την κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, ο Γ. Παπανδρέου και ο Γ. Αλογοσκούφης «αντιπαρατέθηκαν» σχετικά με το ποιος διασφαλίζει τα συμφέροντα του ΟΤΕ και γενικότερα των πρώην ΔΕΚΟ, ενώ η αλήθεια είναι ότι οι κυβερνήσεις και των δύο κομμάτων με διαδοχικές αποφάσεις έχουν παραχωρήσει ουσιαστικά τον ΟΤΕ - και όχι μόνο - στα διάφορα ιδιωτικά συμφέροντα.

Για αντιπαράθεση μακριά από την ουσία έκανε λόγο σε παρέμβασή του ο εισηγητής του ΚΚΕ, Δ. Κουμπούρης, και τόνισε ότι και τα δύο κόμματα είναι υπεύθυνα για την πορεία του ΟΤΕ, αφού ακολουθούν πολιτική που στηρίζει τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Υπενθύμισε ότι από τις αρχές του 1990 άρχισαν οι προσαρμογές του ΟΤΕ στην «ελεύθερη αγορά» και η σταδιακή μετοχοποίηση του Οργανισμού, στον οποίο το 2000 το Δημόσιο έχασε την πλειοψηφία του 51%. Ο βουλευτής κατήγγειλε ότι από το 1996 άρχισαν οι αλλαγές και οι ανατροπές των εργασιακών σχέσεων και οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ από 22.000 έφτασαν στις 11.000, ενώ στις θυγατρικές του οι ελαστικές μορφές απασχόλησης αποτελούν την κύρια εργασιακή σχέση.

Αναφερόμενος στην ουσία και το περιεχόμενο της επίμαχης τροπολογίας, ο Δ. Κουμπούρης υπογράμμισε ότι μ' αυτήν επιχειρείται από την κυβέρνηση να εμφανιστεί ως φιλολαϊκή, αλλά συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Ενώ η κυβερνητική προπαγάνδα ισχυρίζεται ότι ενδιαφέρεται για το δημόσιο τομέα στην ουσία με την τροπολογία έρχεται να παίξει ρυθμιστικό ρόλο ανάμεσα στις αντιθέσεις των διάφορων μονοπωλίων, όπως άλλωστε γίνεται και στις άλλες χώρες της ΕΕ. Καταλήγοντας, ο Δ. Κουμπούρης, επανέφερε την πρόταση του ΚΚΕ «Ούτε μία μετοχή στους ιδιώτες, ο ΟΤΕ να ανήκει 100% στο Δημόσιο» τονίζοντας πως αυτή η πρόταση είναι η μόνη συμφέρουσα λύση για τα λαϊκά στρώματα.

Από την πλευρά του ο Γ. Παπανδρέου ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση δεν έχει στρατηγικό σχεδιασμό για τον ΟΤΕ και έφερε την τροπολογία για να κερδίσει χρόνο, προκειμένου να εξυπηρετήσει αυτούς στους οποίους υποσχέθηκε την πώληση του Οργανισμού. Παραβλέποντας το γεγονός ότι ο δημόσιος έλεγχος του ΟΤΕ χάθηκε επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου ισχυρίστηκε ότι... τότε υπήρχαν εγγυήσεις που διασφαλίζονταν από το υψηλό ποσοστό της συμμετοχής του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιό του! Φυσικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δε δήλωσε αντίθετος με τη λογική των ιδιωτικοποιήσεων, εκφράζοντας απλώς την ανησυχία του ότι με τις κυβερνητικές πρακτικές διασύρθηκε η χώρα μας στους διεθνείς επενδυτές.

Απαντώντας ο υπουργός Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης είπε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έστησε στη Βουλή μια παράσταση για τις τηλεοπτικές κάμερες και επιτέθηκε στον ΟΤΕ, που είναι εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, με ψεύτικα στοιχεία. Στην προσπάθειά του, μάλιστα, να εξωραΐσει την πολιτική εκποίησης της δημόσιας περιουσίας στους ιδιώτες με τις ιδιωτικοποιήσεις ή μετοχοποιήσεις, ο υπουργός Οικονομίας ισχυρίστηκε πως ο «ανταγωνισμός» στον τομέα των τηλεπικοινωνιών έχει οδηγήσει σε «μείωση των τιμολογίων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ