Παρασκευή 11 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΤΕΧΝΙΕΣ ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟΥ
Ανάπλαση με τους ανθρώπους

Συνδικαλιστές της ΟΒΣΑ και η βουλευτής του ΚΚΕ Εύα Μελά βρέθηκαν στο πλευρό των διωκόμενων επαγγελματοβιοτεχνών

Η εκτέλεση της «θανατικής» ποινής, της σφράγισης 5 φανοποιείων στο Μεταξουργείο από τις υπηρεσίες της Νομαρχίας, η οποία είχε προγραμματιστεί για χτες και σήμερα, αναβλήθηκε. Ωστόσο, οι «καταδικασμένοι» βιοτέχνες της περιοχής, στο όνομα της «ανάπλασης» και της πολιτιστικής «αναβάθμισης» των μπουζουξίδικων και των μουσικών μεζεδοπωλείων, συνεχίζουν να αγωνιούν για το αν θα υπάρξει «επόμενη μέρα». «Υποστηρίζουμε τον αγώνα των επαγγελματοβιοτεχνών της περιοχής να κρατήσουν ανοιχτά τα μαγαζιά τους. Καταγγέλλουμε τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για την πολιτική εκδίωξης των βιοτεχνών», τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας Π. Γαλανόπουλος, ο οποίος επισκέφτηκε χτες τα απειλούμενα φανοποιεία μαζί με άλλους συνδικαλιστές. Μαζί τους και η βουλευτής του ΚΚΕ Ε. Μελά, η οποία σημείωσε ότι «για το ΚΚΕ, δεν μπορεί να γίνει ανάπλαση χωρίς τους κατοίκους. Πρέπει να στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, να γίνει για τους ανθρώπους, με τους ανθρώπους».

Στις συζητήσεις με τους βιοτέχνες της περιοχής, η βουλευτής του ΚΚΕ μίλησε για τον ταξικό χαρακτήρα της πολιτικής που ευθύνεται για την εκδίωξή τους. Για το «πολιτιστικό» μοντέλο που προωθείται, με έργα «βιτρίνας», νυχτερινά μαγαζιά, ένα αστικό κέντρο «αποστειρωμένο», προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις της τουριστικής ανάπτυξης, όπως την εννοεί το κεφάλαιο. Σ' αυτό το «ωραίο τοπίο» δε «χωρούν» οι βιοτεχνίες που λειτουργούν στην περιοχή 30 - 40 χρόνια, θεωρούνται στοιχεία υποβάθμισης. Γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τις εξελίξεις στου Ψυρρή και στο Γκάζι, η Ε. Μελά τόνισε ότι κάθε ανάπλαση πρέπει να ξεκινά από αντιπλημμυρικά και αντισεισμικά έργα, από την αναβάθμιση των υπηρεσιών του Δήμου, από την καθαριότητα, ακόμη και τη μείωση φορολογικών και άλλων επιβαρύνσεων. Αντί γι' αυτό, δημιουργούνται ψυχαγωγικά «γκέτο», μεγάλα συμφέροντα αποκτούν και εκμεταλλεύονται πλήθος ακινήτων που αποκτήθηκαν για ένα κομμάτι ψωμί, αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες και συνακόλουθα τα ενοίκια, οπότε απομακρύνονται «αυτοβούλως» κάτοικοι και... ενοχλητικοί επαγγελματίες.

Κωνσταντινουπόλεως, Δουρούτη, Παιανιέων, πάλι Κωνσταντινουπόλεως, Λένορμαν, είναι η διαδρομή που ακολούθησε η ομάδα των συνδικαλιστών και η βουλευτής του ΚΚΕ. Συνολικά 5 φανοποιεία θα σφραγίζονταν Πέμπτη και Παρασκευή. Το επόμενο βήμα αφορά τα συνεργεία αυτοκινήτων. Ενα κομμάτι ιστορίας, δουλιάς και προκοπής απειλείται. «Εδώ και 5 χρόνια δεν έχουμε βάλει ούτε βίδα στα μαγαζιά μας. Ζούμε στην ανασφάλεια», λέει ένας από τους επαγγελματίες. Ενας άλλος, που δεν έλαβε ειδοποίηση σφράγισης σημειώνει: «Τι θα κάνω αν μείνω μόνος μου; Παλιά εδώ ήταν πιάτσα φορτηγών και λεωφορείων. Τώρα μίκρυνε. Εάν σπάσει ένας κρίκος θα σπάσει όλη η αλυσίδα». Μια συνοπτική εικόνα παρουσίασε ένας άλλος φανοποιός: «Ολη η περιοχή υποβαθμίστηκε έντεχνα. Ημασταν 59 συνεργεία και μείναμε 28. Τώρα θα έρθει κάποιος να μας κλείσει, να σταματήσει το ψωμί της οικογένειάς μας, τις σπουδές των παιδιών μας; Δε θα το επιτρέψουμε».

Ο Ν. Μανάνας, από το 1974 στην περιοχή, τόνισε: «Είμαι 52 ετών. Πού θα πάω εάν με διώξουν; Δε μας στέλνουν σε κάποιο βιοτεχνικό πάρκο, μας στέλνουν τα χαρτάκια της σφράγισης και μας τρομοκρατούν, δεν έχουμε όρεξη για δουλιά». Απαντήσεις μπορούν να δώσουν οι ίδιοι οι επαγγελματίες και οι συνάδελφοί τους. «Χρειάζεται συντονισμένος αγώνας. Εμείς είμαστε στο πλευρό σας και θα βοηθήσουμε όπως μπορούμε», επισήμανε η βουλευτής του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ