Κυριακή 13 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Φυτοζωούν τα Κέντρα Πρόληψης

Παρά τη θετική συνεισφορά τους, τα Κέντρα Πρόληψης φυτοζωούν...
Παρά τη θετική συνεισφορά τους, τα Κέντρα Πρόληψης φυτοζωούν...
Τη στιγμή που στην Ελλάδα, μεταξύ 1998 - 2004 η λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης (ΚΠ) έχει συμβάλλει στη μείωση της χρήσης κατά 9% στον πληθυσμό από 18 - 24 χρονών και 3,9% στον πληθυσμό από 12 - 64 χρονών, τα Κέντρα Πρόληψης, όπως αποκάλυψε ο «Ρ» για ακόμα μια φορά την περασμένη Κυριακή, φυτοζωούν. Σε όλη την Ελλάδα λειτουργούν μόλις 73 ΚΠ με 400 εργαζόμενους. «Θα έπρεπε σε κάθε δήμο να υπάρχει ένα Κέντρο πρόληψης και στους μεγάλους δήμους περισσότερα», λέει στο «Ρ» ο Παναγιώτης Τριανταφύλλου, κοινωνιολόγος - εγκληματολόγος, εργαζόμενος στο ΚΠ Αχαρνών - Θρακομακεδόνων.

Αντίθετα, όπως μας είπε, για το διάστημα 2004 - 2006 έγινε μείωση των δαπανών του ΟΚΑΝΑ για την πρόληψη κατά 19% και του ΚΕΘΕΑ περίπου 30%. Επιπλέον, το Κέντρο Εκπαίδευσης του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής του ΟΚΑΝΑ για τα στελέχη των Κέντρων Πρόληψης, σταμάτησε να λειτουργεί τον περασμένο χρόνο, με αποτέλεσμα η παραπέρα εκπαίδευση των εργαζομένων να γίνεται μέσω ιδιωτικών σεμιναρίων, για όσους φυσικά η οικονομική τους δυνατότητα το επιτρέπει...

«Κάνουμε την πρόληψη κτήμα όλης της κοινωνίας»

Η πρόληψη κατά των ναρκωτικών απευθύνεται στον πληθυσμό που δεν κάνει χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών. «Προσπαθούμε να ενισχύσουμε κάποιες κοινωνικές και προσωπικές δεξιότητες του πληθυσμού προκειμένου να αναπτύξει εκείνα τα αντισώματα που θα του επιτρέψουν να αντισταθεί στην πίεση για χρήση ουσιών», τονίζει ο Π. Τριανταφύλλου.

Τα Κέντρα Πρόληψης στις τοπικές κοινωνίες είναι ο πυρήνας της πρόληψης. Ο ειδικός προσπαθεί να εκπαιδεύσει κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες, που κοινωνικοποιούν το νέο άνθρωπο: Τους γονείς, εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες υγείας, γενικότερα εργαζόμενους, τα σώματα ασφαλείας, το στρατό. «Αφού πάρουν αυτοί τα εφόδια, τότε θα μπορούν να εκπαιδεύσουν αντίστοιχα και τα παιδιά», εξηγεί ο Π. Τριανταφύλλου. «Διευρύνουμε την πρόληψη, την κάνουμε κτήμα όλης της κοινωνίας. Πρέπει να φτάσουμε εμείς στην κοινωνία, δεν περιμένουμε να μας προσεγγίσει ο κόσμος».

Απαιτείται πρόληψη των αιτιών

Οι ειδικοί αναδεικνύουν μια σειρά μέτρα που πρέπει να παρθούν προκειμένου να μιλά κανείς για ουσιαστική πρόληψη των αιτιών που οδηγούν στη χρήση ναρκωτικών ουσιών. Η πρόληψη κατά των ναρκωτικών δεν ταυτίζεται σε καμία περίπτωση μόνο με την ενημέρωση.

Χρειάζονται ριζικές αλλαγές σε όλες τις δομές της κοινωνίας: Αλλαγή στο χαρακτήρα της εκπαίδευσης, αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής, δημιουργική διαμόρφωση του ελεύθερου χρόνου των παιδιών και των νέων, πιο σταθερή και ασφαλής ζωή για τους γονείς τους και άλλα πολλά. Η πάλη κατά των ναρκωτικών είναι πάλη για ριζικές αλλαγές στην κοινωνία.


Ελένη ΜΑΪΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ