Πέμπτη 17 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΣΘΟΝΙΑ
Αναβλήθηκε η δίκη

Δυναμώνει η αλληλεγγύη προς τους κατηγορούμενους αντιφασίστες

Για τις 28 του Γενάρη αναβλήθηκε η δίκη των 4 αντιφασιστών της οργάνωσης «Βραδινή Φρουρά», που κατηγορούνται από τις εσθονικές αρχές για την οργάνωση των μαζικών επεισοδίων κατά της απομάκρυνσης του αντιφασιστικού σοβιετικού μνημείου από το κέντρο του Ταλίν.

Στο μεταξύ, ανακοίνωση για τη δίκη εξέδωσε ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, Πρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) και υποψήφιος Πρόεδρος της χώρας στις προσεχείς εκλογές της 2ης του Μάρτη, όπου σημειώνεται: «Πρόκειται για μια αποκρουστική προσπάθεια δικαίωσης των αιματηρών εγκλημάτων του φασισμού και κατάπνιξης της συμπάθειας του λαού προς τον Κόκκινο Στρατό, που κατατρόπωσε το ναζισμό. Λόγος γίνεται για την αναβίωση των φασιστικών τάσεων στη σημερινή Εσθονία, για την καταπίεση της διαφορετικής άποψης και τον περιορισμό των πολιτικών δικαιωμάτων κι ελευθεριών». Ο Γκ. Ζιουγκάνοφ συνδέει ακόμη αυτή τη δίκη με το κλίμα «ρωσοφοβίας» που καλλιεργείται από τις αρχές της Εσθονίας, με στόχο την καλλιέργεια του μίσους ανάμεσα στους δύο λαούς που έχουν μακροχρόνιους δεσμούς φιλίας.

Επίσης, ο Πρόεδρος του ΚΚΡΟ κατηγορεί την πολιτική ηγεσία της Ρωσίας πως «μόνο στα λόγια υπερασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας και το κύρος της στον κόσμο» και σημειώνει πως στην προκειμένη περίπτωση παρατηρείται απαράδεκτη στάση, αφού «μάλλον έχουμε να κάνουμε με την ταξική αλληλεγγύη της αστικής ρωσικής τάξης προς την εσθονική, αφού από κοινού ασχολούνται με την εξαγωγή του ρωσικού φυσικού πλούτου από τα λιμάνια της Εσθονίας».

Τέλος, ο Γκ. Ζιουγκάνοφ καταδικάζει τη δίκη σε βάρος των ανθρώπων που υπερασπίστηκαν τα μνημεία του Κόκκινου Στρατού και απαιτεί από τις αρχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας να λάβουν ενεργητικά μέτρα ώστε να σταματήσει αυτή η «αντιρωσική δίκη - παρωδία», όπως τη χαρακτηρίζει.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ