Πέμπτη 17 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΜΠΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΕΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Μπους είσαι ανεπιθύμητος»

Μαχητική διαδήλωση χτες στο Κάιρο

Από τη χθεσινή κινητοποίηση στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα

Associated Press

Από τη χθεσινή κινητοποίηση στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα
ΣΑΡΜ ΕΛ ΣΕΪΧ.--

«Μπους είσαι ανεπιθύμητος», «Εγκληματία Μπους» και «Ντροπή σας Αραβες που υποδέχεστε το δολοφόνο Μπους», είναι μερικά από τα συνθήματα που κυριάρχησαν στη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε χτες έξω από το Κοινοβούλιο στην πρωτεύουσα Κάιρο, σύμφωνα με την εφημερίδα «Αλ Αχράμ». Δικηγόροι, αλλά και βουλευτές του ανεξάρτητου μπλοκ και των αντιπολιτευόμενων κομμάτων Αλ Αχράρ και Αλ Ουάφντ, βρέθηκαν ανάμεσα στους διαδηλωτές που πραγματοποίησαν αντιαμερικανική διαδήλωση με αφορμή την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου. Διαδήλωση που αποτελεί την κορύφωση των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας ενάντια στην επίσκεψη Μπους.

Πολύ μακρύτερα, στο θέρετρο της Ερυθράς Θάλασσας, Σαρμ ελ-Σέιχ, ο Τζορτζ Ου. Μπους ολοκλήρωνε την περιοδεία του στην ευρεία Μέση Ανατολή με «μήνυμα δημοκρατίας», που δεν είναι άλλο από άμεσες απειλές προς Ιράν και Συρία, αισιοδοξία και δέσμευση για «διαρκή ειρήνη» Ισραηλινών - Παλαιστινίων και δήλωση στήριξης του πρωθυπουργού του Λιβάνου Φουάντ Σινιόρα.

Ο Μπους έλαβε και την επιθυμητή δημόσια στήριξη του Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ στην προσπάθεια επίτευξης ειρηνευτικής συμφωνίας έως τα τέλη του 2008, στη βάση του χρονοδιαγράμματος που έθεσε η πρόσφατη διεθνής διάσκεψη της Ανάπολης.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου ο Μπους δήλωσε «πως οι χώρες της γειτονιάς» είναι πρόθυμες να βοηθήσουν Ισραηλινούς και Παλαιστινίους να συνάψουν ειρήνη, επαναλαμβάνοντας ότι θα κρατήσει ενεργό ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία.

Από την πλευρά του ο Χόσνι Μουμπάρακ εξέφρασε την ευχή να επιτευχθεί ειρήνη έως τα τέλη του 2008, τονίζοντας ότι «στηρίζουμε τις ειρηνευτικές προσπάθειες. Είμαστε έτοιμοι, χέρι χέρι με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».

Εννοείται πως δε θα μπορούσε να λείψει και ειδική αναφορά στο Λίβανο μετά την πολύ βολική χρονικά επίθεση, με τον Μπους να καλεί το Ιράν και τη Συρία να πάψουν να αναμειγνύονται στην πολιτική σκηνή της χώρας, που πασχίζει να εκλέξει πρόεδρο. Ο Μπους ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει τον πρωθυπουργό Φουάντ Σινιόρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ