Τετάρτη 23 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Απαιτούν ό,τι δικαιούνται και στην εξεταστική

Μπροστά στην έναρξη των εξεταστικών περιόδων στα πανεπιστήμια και οι φοιτητές αντιμετωπίζουν πολλά εμπόδια.

Ενδεικτική είναι η κατάσταση στη Φιλοσοφική Αθήνας: Οι φοιτητές αγοράζουν ακόμα και το πρόγραμμα της εξεταστικής από φωτοτυπάδικο - εκτός από ορισμένες σχολές που παρέχεται δωρεάν μετά από πίεση της ΠΚΣ. Πολλές φορές οι φοιτητές αναγκάζονται να αγοράζουν τις σημειώσεις των καθηγητών, που κοστίζουν 3-15 ευρώ. Την απαίτηση να διανέμονται δωρεάν όλες οι σημειώσεις προβάλλει το ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Φιλοσοφικής (η μόνη παράταξη που δε συμφώνησε είναι η ΔΑΠ!). Ακόμα, υπάρχει περιορισμός στις δηλώσεις μαθημάτων - στα περισσότερα τμήματα οι φοιτητές μπορούν να εξεταστούν μόλις σε τρία μαθήματα άλλου εξαμήνου - με αποτέλεσμα πολλοί φοιτητές να καθυστερούν τις σπουδές τους κατά ένα εξάμηνο για ένα και μοναδικό μάθημα... Δεν έχουν διανεμηθεί στους φοιτητές των ξενόγλωσσων τμημάτων τα συγγράμματα ξενόγλωσσης λογοτεχνίας, με σοβαρό το ενδεχόμενο να μη δοθούν μέχρι το Φλεβάρη!

Οι ελλείψεις στις υποδομές είναι επίσης εμφανείς: Την ίδια μέρα, την ίδια ώρα μπορεί να δίνονται δυο μαθήματα του ίδιου τμήματος, με αποτέλεσμα οι φοιτητές να πρέπει να διαλέξουν ποιο θα δώσουν και ποιο θα αφήσουν για το Σεπτέμβρη... Συμβαίνει να είναι προγραμματισμένα την ίδια ώρα περισσότερα από ένα μαθήματα στο ίδιο αμφιθέατρο! Στις προφορικές εξετάσεις δεν υπολογίζεται πάντα ο αριθμός των φοιτητών που εξετάζονται, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται... ουρές για το ποιος θα προλάβει να εξεταστεί...

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, η ΠΚΣ κάνει παρεμβάσεις στους προέδρους όλων των τμημάτων της Σχολής και έχει καταθέσει αιτήματα σε όλα τα τμήματα. Ηδη, συγγράμματα διανεμήθηκαν άμεσα μετά από πίεση (π.χ. Ψυχολογία), συγγράμματα που αγόραζαν οι φοιτητές πλέον διανέμονται δωρεάν (π.χ. τρίτο έτος Ιστορικού), ενώ η Πρυτανεία έχει δεσμευτεί ότι θα ανατυπώσει δωρεάν όλες τις σημειώσεις των καθηγητών.

Η Φιλοσοφική δεν είναι μοναδική περίπτωση, καθώς τέτοια φαινόμενα παρουσιάζονται στα περισσότερα ιδρύματα. Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΠΚΣ, «αυτή η κατάσταση είναι απόρροια της υποχρηματοδότησης των πανεπιστημίων που συνεχίστηκε και με τον φετινό προϋπολογισμό, αλλά και της πολιτικής που βάζοντας σαν πρώτο και κύριο στόχο τα πάντα μέσα στα ιδρύματα να λειτουργούν προς όφελος της αγοράς πετάει στο περιθώριο την πραγματική αποστολή των σπουδών, τις υποβαθμίζει ολοένα και περισσότερο με συνέπειες που αγγίζουν αν μη τι άλλο και την εξεταστική διαδικασία».

Και καλεί τους φοιτητές σε κάθε σχολή, σε κάθε σύλλογο ενάντια στα προβλήματα που γεννά η πολιτική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΕΕ να διεκδικήσουν συλλογικά: Να δίνονται άμεσα και δωρεάν και με ευθύνη του κάθε τμήματος όλα τα απαραίτητα συγγράμματα, σημειώσεις, οπτικοακουστικά και ψηφιακά μέσα. Η εξεταστέα ύλη να περιέχεται στα συγγράμματα και τις σημειώσεις που έχουν διανεμηθεί δωρεάν. Να παρθούν άμεσα μέτρα για τα αμφιθέατρα, τις αίθουσες και τις υπόλοιπες υποδομές στις οποίες διενεργούνται εξετάσεις. Να μην ισχύσει η απαράδεκτη και ασφυκτική διάρκεια εξεταστικής τριών εβδομάδων που παρατηρείται σε πολλές σχολές. Τα προγράμματα να είναι ευνοϊκά προς τους φοιτητές, με διαστήματα μεταξύ μαθημάτων των ίδιων εξαμήνων, κατευθύνσεων κλπ. Να καταργηθούν τα όρια στις δηλώσεις μαθημάτων. Υιοθέτηση εναλλακτικών μορφών εξέτασης, με προαιρετική συμμετοχή όλων των φοιτητών, ειδικά αυτών που αναγκάζονται να εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους. Να εκλείψει το αντιπαιδαγωγικό και απαράδεκτο φαινόμενο των μαζικών κοψιμάτων, με δικαίωμα επανεξέτασης των φοιτητών όπου συμβαίνει. Εγκαιρες ανακοινώσεις ημερομηνιών, αλλαγών, βαθμολογιών από τις γραμματείες στους πίνακες ανακοινώσεων και στο διαδίκτυο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ