Τρίτη 29 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕ 2 ΚΡΑΤΙΔΙΑ
Η «κεντροαριστεροδεξιά»... στη θέση της

Την Κυριακή έγιναν βουλευτικές εκλογές σε δύο γερμανικά κρατίδια - της Εσσης και της Κάτω Σαξονίας - των οποίων τα αποτελέσματα ανέδειξαν αυξομειώσεις σε ποσοστά των δύο μεγαλύτερων κοινοβουλευτικών κομμάτων, του Χριστιανοδημοκρατικού (CDU) και του Σοσιαλδημοκρατικού (SPD). Σε δηλώσεις τους οι δύο γενικοί γραμματείς υπογράμμισαν ότι ο «μεγάλος κυβερνητικός συνασπισμός θα συνεχιστεί έως τις επόμενες εθνικές εκλογές του 2009». Αυτό σημαίνει ότι η γενική εσωτερική και εξωτερική πολιτική της Γερμανίας θα συνεχιστεί αναλλοίωτη ανεξάρτητα από μικροαλλαγές που μπορεί να σημειωθούν στα δύο προαναφερόμενα κρατίδια.

Στην Κάτω Σαξονία, άλλωστε, παρά την απώλεια ψήφων από τη CDU, ο χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός Κρίστιαν Βουλφ μαζί με τους «Ελεύθερους Δημοκράτες» (FDP) έχει πλειοψηφία άνω του 50% και σχηματίζει πάλι κυβέρνηση συνεχίζοντας την έως τώρα πολιτική.

Στο κρατίδιο της Εσσης, στην οποία πρωθυπουργός ήταν ο Ρόλαντ Κοχ (χριστιανοδημοκράτης), το κόμμα του απώλεσε 12% των ψήφων του 2003 και συγκέντρωσε το 36,8% ενώ το σύμμαχο FDP 9,4% και οι Πράσινοι 7,6%. Οι ψηφοφόροι της Εσσης με την καταψήφιση του Κοχ εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους και στην καγκελάριο Μέρκελ, η οποία υποστήριξε τις ξενοφοβικές απόψεις Κοχ.

Οπως εκτιμάται, αυτός ήταν και ο κύριος λόγος που η Αντρέα Υψηλάντη (ελληνικής καταγωγής), του SPD, πήρε το 36,7% και τώρα αναζητεί τις ανάλογες συμμαχίες για να είναι αυτή που θα κατακτήσει το αξίωμα. Το νεοϊδρυθέν κόμμα της «Αριστεράς» (πρώην Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού και διαφωνούντες σοσιαλδημοκράτες, με επικεφαλής τον Οσκαρ Λαφοντέν) έλαβε, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, στην Εσση 5% και στην Κάτω Σαξονία 7%. Τα αποτελέσματα αυτά έχουν οδηγήσει σε δηλώσεις των στελεχών της «Αριστεράς», ότι «οι πολιτικές συντεταγμένες άλλαξαν», ωστόσο το σίγουρο είναι ότι ακόμα και αν ενισχυθεί η σοσιαλδημοκρατικού τύπου διαχείριση που πρεσβεύει αυτό το νέο κόμμα, αυτό που χρειάζεται να αλλάξει είναι ο προσανατολισμός της πολιτικής, σε σύγκρουση με το κεφάλαιο, για να υπάρξουν πραγματικά φιλολαϊκές λύσεις.


Θ. Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ