Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Παλεύουν για δουλιά και δικαιώματα!

Απεργία από σήμερα στα πλοία των εταιριών HELLAS FERRIES  και GA FERRIES, σε συνέχεια των χτεσινών κινητοποιήσεων, ενάντια στην εφοπλιστική ασυδοσία και την αντιναυτεργατική κυβερνητική πολιτική

Ενα από τα πλοία που μπλόκαραν οι ναυτεργάτες
Ενα από τα πλοία που μπλόκαραν οι ναυτεργάτες
Στην αντεπίθεση περνούν οι ναυτεργάτες των ακτοπλοϊκών πλοίων, δίνοντας ηχηρό ράπισμα στο μαύρο μέτωπο εφοπλιστών - κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ που έχει βάλει στο στόχαστρο, κάθε ναυτεργατικό δικαίωμα και υπονομεύει ευθέως την απρόσκοπτη συγκοινωνιακή σύνθεση των ελληνικών νησιών με την Ηπειρωτική Ελλάδα. Από σήμερα στις 4 το μεσημέρι αρχίζει απεργία στα ακτοπλοϊκά πλοία των εταιριών HELLAS FERRIES και GA FERRIES του Αγούδημου, οι οποίες αποτελούν θυγατρικές των Μινωικών Γραμμών. Η απόφαση για την κλιμάκωση του αγώνα που άρχισε από χτες το πρωί με επίσχεση εργασίας στα πλοία της HF, που εκτελούν εξπρές δρομολόγια, πάρθηκε χτες το βράδυ κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.

Την εντολή για την απεργιακή κινητοποίηση έδωσε η μαζική συμμετοχή των ναυτεργατών, στη χτεσινή πρώτη μέρα του αγώνα. Σύσσωμα τα πληρώματα 5 ακτοπλοϊκών πλοίων της HF κατέβηκαν στους καταπέλτες, ακυρώνοντας τον απόπλου και ρίχνοντας ταυτόχρονα στον «πάτο» τους εκβιασμούς και τις απειλές των ανθρώπων της ακτοπλοϊκής εταιρίας και συγκεκριμένα του αρχιπλοιάρχου Αντώνη Μαρινάκη και του αρχιμηναχικού Θανάση Παούρη.

Οι ναυτεργάτες αγωνίζονται, για να προστατεύσουν το θεσμό των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που έχουν βάλει «στο μάτι» οι ακτοπλόοι εφοπλιστές, ξεκινώντας από τη μη καταβολή υπερωριών, έξτρα αμοιβών από τα εξπρές δρομολόγια, διανυκτερεύσεων και άλλα. Αγωνίζονται, για να προστατέψουν ακόμα και αυτή την «ανάπηρη» ναυτεργατική νομοθεσία, που στο όνομα των εφοπλιστών συμφερόντων έχει μετατρέψει σε «κουρελόχαρτο», ο ίδιος ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Χρήστος Παπουτσής. Τρανταχτή απόδειξη αποτελεί η υπογραφή που έβαλε φαρδιά πλατιά ο υπουργός, εγκρίνοντας την ακινησία για ετήσια επιθεώρηση 6 πλοίων της HF, τα οποία ήδη έχουν περάσει από αυτή τη διαδικασία, παραβιάζοντας μάλιστα το δίμηνο που προβλέπεται ως χρόνος ακινησίας. Με την υπογραφή αυτή ο υπουργός παραβίασε ευθέως το ΝΔ187/73 και έδωσε το «οκέι» για να βρεθούν στη στεριά 380 ναυτεργάτες!

Ουσιαστικά τα όσα επιχειρούν εφοπλιστές και κυβέρνηση στην ακτοπλοΐα αποτελούν πρόβα τζενεράλε για την αλλαγή του σημερινού θεσμικού πλαισίου και την εφαρμογή του κανονισμού 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης που τινάζει στον αέρα το δικαίωμα της χώρας μας να δρομολογεί στις εσωτερικές θαλάσσιες γραμμές πλοία με ελληνική σημαία και Ελληνες ναυτεργάτες.

Δυναμική η αρχή

Η χτεσινή πρώτη μέρα του αγώνα ξεκίνησε στις 8 το πρωί με την ακινητοποίηση του επιβατηγού - οχηματαγωγού πλοίου «ΕΞΠΡΕΣ ΑΡΤΕΜΙΣ». Με το σύνθημα των συνδικαλιστών από τα ναυτεργατικά σωματεία, όλα τα μέλη του πληρώματος του πλοίου κατέβηκε στον καταπέλτη σχηματίζοντας ανθρώπινο φράγμα. Ακολούθησαν τα πλοία «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ», «ΕΞΠΡΕΣ ΑΘΗΝΑ», «ΕΞΠΡΕΣ ΝΑΪΑΣ» και «ΕΞΠΡΕΣ ΔΙΟΝΥΣΟΣ». Στο πλευρό των ναυτεργατών βρέθηκαν και οι επιβάτες παρά τις προσπάθειες των πρακτόρων και των ανθρώπων της εταιρίας να τους στρέψουν εναντίον των πληρωμάτων. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στις 5.30 το απόγευμα δεκάδες επιβάτες που ήταν να ταξιδέψουν με τα πλοία «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ» και «ΕΞΠΡΕΣ ΝΑΪΑΣ», έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία της ΗF απαιτώντας να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των ναυτεργατών.

Η ΠΝΟ με χτεσινή της ανακοίνωση, που εξέδωσε αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής καλεί «τα μέλη των πληρωμάτων και γενικότερα όλους τους ναυτεργάτες να συμβάλλουν με όλες τους τις δυνάμεις, για να δώσουμε με επιτυχία τους νέους αγώνες που βρίσκονται μπροστά μας». Υπογραμμίζει δε ότι: «Είναι αποφασισμένη να κλιμακώσει παραπέρα τους αγώνες μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος της συνδικαλιστικής δράσης και παράλληλα ζητεί την κατανόηση του επιβατικού κοινού για την ταλαιπωρία που θα υποστεί, την ευθύνη της οποίας, όμως, ακέραια φέρει η παραπάνω εταιρία».

Παράνομες και προκλητικές οι απολύσεις

Παράνομη και προκλητική χαρακτηρίζουν την απόλυση 350 ναυτεργατών από την εταιρία HELLAS FERRIES, θυγατρικής των ΜΙΝΩΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ, οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης και Νίκος Γκατζής, σε σχετική Ερώτησή τους στη Βουλή, προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, με την οποία ζητούν να παρθούν μέτρα προστασίας των ναυτεργατικών δικαιωμάτων.

Οπως τονίζεται στην ερώτηση, η HELLAS FERRIES «παραβιάζοντας το Ν.Δ.187/73 "περί κώδικος δημόσιου ναυτικού δικαίου", που προβλέπει την υποχρεωτική λειτουργία των πλοίων 10 μήνες το χρόνο, θέτει παράνομα σε ακινησία τα ακτολποϊκά πλοία ΕΞΠΡΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑ - ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΑ - ΕΞΠΡΕΣ ΕΡΜΗΣ - ΜΙΛΕΝΑ - ΑΔΩΝΙΣ - ΝΤΑΛΙΑΝΑ , παρότι μέσα στο έτος 2000 έχει χρησιμοποιήσει και παραβιάσει το χρόνο της δίμηνης αργίας, για την πραγματοποίηση των εργασιών που αφορούν την ετήσια επιθεώρηση».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ υπογραμμίζουν ότι «το αποτέλεσμα της εφοπλιστικής αυθαιρεσίας είναι επώδυνο τόσο για την εξυπηρέτηση των νησιών όσο και για το δικαίωμα δουλιάς των ναυτεργατών, που αντιμετωπίζουν πογκρόμ απολύσεων. Ταυτόχρονα, η εταιρία παραβιάζοντας ωμά τη νομοθεσία και τη συλλογική σύμβαση εργασίας, αρνείται να καταβάλλει δεδουλευμένες αποδοχές, εξαπολύοντας τρομοκρατική επίθεση ενάντια στα πληρώματα των πλοίων. Στην κατεύθυνση αυτή με απειλές και εκβιασμούς προσπαθεί να υφαρπάξει από τους ναυτεργάτες «δηλώσεις» περί παραίτησης από οικονομικές και άλλες απαιτήσεις έναντι της ναυτιλιακής εταιρίας.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης και ειδικότερα του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας είναι μεγάλες. Η αντιναυτεργατική πολιτική στηρίζει και αποθρασύνει την εφοπλιστική ασυδοσία. Οι αρνητικές επιπτώσεις από τον μονοπωλιακό έλεγχο των ακτοπλοϊκών γραμμών και την απελευθέρωση της ακτοπλοΐας λαμβάνουν, ήδη, επικίνδυνες διαστάσεις».

Ο υπουργός ερωτάται τι μέτρα πρόκειται να πάρει: «Για την απαρέγκλιτη εφαρμογή του ΝΔ 187/73, την εξασφάλιση της απρόσκοπτης συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης των νησιών και την αντιμετώπιση των παράνομων, αυθαίρετων απολύσεων των ναυτεργατών. Για την αντιμετώπιση της εφοπλιστικής τρομοκρατίας μέσα στα καράβια. Για την καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών των ναυτεργατών, την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ