Παρασκευή 1 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ ΦΩΤΙΑ
Πρόσχημα η ύφεση

Με εντατικότερους ρυθμούς συνεχίζονται οι ανατιμήσεις στα είδη και υπηρεσίες πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο σύνολο των κρατών της ευρωζώνης. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Γιούραστατ, το Γενάρη του 2008 ο επίσημος πληθωρισμός στην ευρωζώνη σκαρφάλωσε στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 14 ετών καθώς διαμορφώθηκε στο 3,2%. Το ποσοστό αυτό, υπερβαίνει τον πήχη του 2% που θεωρούν συμβατό με αυτό που αποκαλούν «σταθερότητα των τιμών». Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα οι τιμοληψίες που διενεργεί η ΕΣΥΕ δείχνουν την παραμονή του επίσημου πληθωρισμού στα επίπεδα του 3,9% και για το Γενάρη του 2008.

Ολα δείχνουν ότι η αφαίμαξη λαϊκών εισοδημάτων μέσα στο 2008 θα ενταθεί, με αφορμή τα κρισιακά φαινόμενα. Μελέτη που δημοσιοποίησε η «Γιούρομπανκ» (όμιλος Λάτση) εκτιμά πως η «παγκόσμια πιστωτική κρίση και η ύφεση στις ΗΠΑ θα οδηγήσουν σε σημαντική επιβράδυνση του παγκόσμιου ρυθμού ανάπτυξης» και ότι «μεσοπρόθεσμα αυξάνεται ο κίνδυνος των πληθωριστικών πιέσεων». Μεταξύ άλλων, προβλέπουν ανοδική πίεση στις τιμές των γεωργικών προϊόντων και ακόμη, ότι η μέση τιμή του πετρελαίου για το 2008 θα θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα.

Οι παραπάνω επισημάνσεις, σε πρώτο επίπεδο, αφορούν στην κίνηση του τζόγου στα χρηματιστήρια αλλά όπως είναι απόλυτα κατανοητό τα σπασμένα θα φορτωθούν στα λαϊκά στρώματα. Η συνεχιζόμενη κρίση είναι ένα ακόμη εργαλείο στην κατεύθυνση μεγαλύτερης αναδιανομής εισοδημάτων σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ