Τρίτη 5 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΝΕΟΛΑΙΑ
Η ΚΝΕ στο ΣΥΡΜΟ
«Ζωντάνεψε» η μεγάλη απεργία στη ΛΑΡΚΟ

Η γνώση της ιστορίας μάς φέρνει πάντα ένα βήμα μπροστά. Οταν, μάλιστα, πρόκειται για μια απ' τις πιο ηρωικές στιγμές του εργατικού κινήματος, η γνώση γίνεται «όπλο» για τους ταξικούς αγώνες που έρχονται. Προχτές το βράδυ, στο «Συρμό», ο χρόνος γύρισε στο 1977, στο μεγαλειώδη απεργιακό αγώνα των 110 ημερών στη ΛΑΡΚΟ, σε μια μετωπική σύγκρουση της εργατικής τάξης με το κεφάλαιο. Οι κλαδικές Οργανώσεις Αθήνας της ΚΝΕ οργάνωσαν μια εκδήλωση, με πλούσια ιστορικά στοιχεία της εποχής, που έδωσε δύναμη και πείσμα στους νέους εργαζόμενους που την παρακολούθησαν. Και ήταν πολλοί οι νέοι που έδωσαν το «παρών» σ' αυτό το αντάμωμα. Ηταν ασφυχτικά γεμάτος ο «Συρμός», που αποδείχτηκε στενός, για να χωρέσει όλη αυτή τη δίψα των νέων για μάθηση, μέσα από τις εμπειρίες της εργατικής τάξης της χώρας μας.

Στην ομιλία του Χρήστου Οικονόμου, προέδρου του συνδικάτου της ΛΑΡΚΟ το 1977, «ζωντάνεψαν» όλα: Η απόφαση των εργατών για απεργία, οι σκληρές μάχες με την εργοδοσία του Μποδοσάκη και την κυβέρνηση, οι ελιγμοί των αστικών κομμάτων, οι εκβιασμοί, η βία και η τρομοκρατία, η ατσάλινη ενότητα των εργατών, η αλληλεγγύη στους απεργούς που ξεπέρασε τα σύνορα της Φθιώτιδας, αλλά και της χώρας ολόκληρης, η νίκη των εργατών. Ηταν ένας αγώνας για καλύτερους μισθούς, για καλύτερες συνθήκες δουλειάς, για τον ίδιο τον αέρα που ανέπνεαν, μια μάχη για τη ζωή των εργαζομένων και των παιδιών τους.

Ο Γιώργος Νυδριώτης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας σήμερα, μίλησε για την αισιοδοξία που δίνει, ακόμα, η μεγάλη απεργία αλλά και για τη σημερινή πάλη των εργατών στην περιοχή. Και οι δύο ομιλητές τόνισαν το σημαντικό ρόλο του ΚΚΕ, τότε και τώρα, και την καθοριστική συμμετοχή του σε κάθε ταξικό αγώνα.

Μετά τις ομιλίες, το λόγο πήραν οι νεότεροι. ΚΝίτες και ΚΝίτισσες διάβασαν δημοσιεύματα του «Ριζοσπάστη» και του «Οδηγητή». Με όμορφα και μεγάλα τραγούδια για την εργατική τάξη και φωτογραφίες της εποχής που «έτρεχαν» στην οθόνη, οι μέρες του 77' ήρθαν ακόμα πιο κοντά...

Το πρόγραμμα στο «Συρμό»

Με πλήθος πολιτιστικών δραστηριοτήτων συνεχίζεται το πρόγραμμα της ΚΝΕ στο «Συρμό» τις επόμενες μέρες:

Σήμερα Τρίτη, 9.30 μ.μ. προβολή της ταινίας «Ολοι οι άνθρωποι του προέδρου».

Αύριο Τετάρτη, 9.30 μ.μ. προβολή της ταινίας «Mad city».

Πέμπτη 7 Φλεβάρη, 10.00 μ.μ., λαϊκό γλέντι με το λαϊκορεμπέτικο σχήμα της ΚΝΕ.

Κυριακή 10 Φλεβάρη - Τετάρτη 13 Φλεβάρη, 9.45 μ.μ., θεατρική παράσταση «Ο καλός στρατιώτης Σβέικ» από τη θεατρική ομάδα «Εκτός Σχεδίου» Καματερού.

Πέμπτη 14 Φλεβάρη, 10.30 μ.μ. ροκ - ντίσκο πάρτι.

Κυριακή 17 Φλεβάρη, 9 μ.μ., μουσικοσατιρική παράσταση «Ολα μέσα» με τους «Trendy Hooliguns» και τις «Τρεις ευχές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ