Τρίτη 5 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΝΕΟΛΑΙΑ
«Μοντέρνο»... σχολείο, φτωχό σε γνώση

Την προώθηση των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση, ανακοίνωσαν χτες οι υπουργοί Παιδείας και Οικονομικών

Με τυμπανοκρουσίες παρουσιάστηκαν χτες από τους υπουργούς Παιδείας και Οικονομικών διάφορες δράσεις για τη χρήση των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση. Δείχνοντας ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η αλλαγή της φυσιογνωμίας της εκπαίδευσης με το σχολείο να απομακρύνεται από τον παιδαγωγικό του ρόλο και να μετατρέπεται σε κέντρο προγύμνασης δεξιοτήτων, οι δύο υπουργοί ανακοίνωσαν δράσεις που προωθούν την ένταξη των νέων τεχνολογιών στην Παιδεία, μακριά από τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες. Χτες, ανακοινώθηκαν τα εξής προγράμματα:

  • Η δράση «φορητός υπολογιστής ανά μαθητή», που θα εφαρμοστεί πιλοτικά αρχικά σε ορισμένο αριθμό σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από την επόμενη σχολική χρονιά. Η δράση αυτή στοχεύει στην ενσωμάτωση του υπολογιστή στην εκπαιδευτική διαδικασία και όπως ανακοινώθηκε η αρχή θα γίνει με Μαθηματικά, Γεωγραφία, Φυσική, Πληροφορική και Ιστορία. Βέβαια, ο ρόλος του δασκάλου και του βιβλίου δεν μπορεί να υποκατασταθεί από τον υπολογιστή. Παρά την προσπάθεια οι νέες τεχνολογίες να εμφανιστούν σαν κίνηση αναβάθμισης, στην πραγματικότητα, σε ένα σχολείο φτωχό σε περιεχόμενο σαν αυτό που οικοδομείται με αναλυτικά προγράμματα και βιβλία που σε πολλές περιπτώσεις προάγουν την αντιεπιστημονικότητα, τη μονομέρεια, την αποσπασματικότητα, αποτελούν μέσο προώθησης της στρατηγικής για την Παιδεία.
  • Ο διαγωνισμός «ξεμπλόγκαρε» με τον οποίο οι μαθητές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων καλούνται να δημιουργήσουν τα δικά τους ιστολόγια (blogs). Οπως ειπώθηκε χτες, ανάμεσα στους στόχους είναι «η αξιοποίηση ενός νέου καναλιού επικοινωνίας με τη νέα γενιά, μέσω του οποίου θα τεθούν προβληματισμοί και θα ξεδιπλωθεί η δημιουργικότητά τους». Ομολογείται, δηλαδή, η επιδίωξή τους να «καναλιζάρουν» τη δημιουργικότητα και τον πηγαίο προβληματισμό της νέας γενιάς, βάζοντας τους νέους να ανταγωνιστούν για το πώς καλύτερα θα διαφημίσουν το σχολείο και το χωριό/ γειτονιά τους ως ένα προϊόν στο διαδίκτυο.
  • Η δράση «Δες την Ψηφιακά» που αφορά την επιδότηση απόκτησης φορητών υπολογιστών στους πρωτεύσαντες πρωτοετείς φοιτητές και σπουδαστές που εισήχθησαν το 2007 αλλά και το 2006. Ο προϋπολογισμός μπορεί να φτάσει τα 12,5 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε χτες και στην πρόσφατη συμφωνία της κυβέρνησης με τη MICROSOFT, λέγοντας ότι «δεν είναι δεσμευτική», αλλά η κυβέρνηση είναι «ανοιχτή και σε οποιοδήποτε άλλο φορέα ή εταιρεία θέλει να προχωρήσει σε μια αντίστοιχη στρατηγική συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση, στα πλαίσια της ψηφιακής στρατηγικής, προκειμένου να έχουμε οφέλη και για το ελληνικό Δημόσιο». Δηλαδή, απηύθυνε ένα κάλεσμα προς τις εταιρείες του κλάδου ότι ...για όλους έχει ψωμί!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ