Τετάρτη 6 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΑΣΤΕΡΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ»
Σημαντική κατάκτηση στη μάχη για σταθερή εργασία

Με την καθοριστική παρέμβαση του ΠΑΜΕ, η συνδικαλίστρια Μερόπη Αλυκιώτη και δεκάδες ακόμα συνάδελφοί της υπογράφουν αυτές τις μέρες συμβάσεις αορίστου χρόνου

Στις 20 Γενάρη, οι ταξικές δυνάμεις κατέλαβαν το ξενοδοχείο του «Αστέρα». Λίγες μέρες μετά, η εργοδοσία ξεκίνησε τη διαδικασία υπογραφής συμβάσεων αορίστου χρόνου
Στις 20 Γενάρη, οι ταξικές δυνάμεις κατέλαβαν το ξενοδοχείο του «Αστέρα». Λίγες μέρες μετά, η εργοδοσία ξεκίνησε τη διαδικασία υπογραφής συμβάσεων αορίστου χρόνου
Μια καθοριστική επιτυχία για την εξέλιξη των αγώνων κατέγραψαν οι ταξικές δυνάμεις στον κλάδο των ξενοδοχοϋπαλλήλων και το ΠΑΜΕ, υποχρεώνοντας με τον αγώνα τους τη διαχειρίστρια εταιρεία στον «Αστέρα Βουλιαγμένης», πολυεθνική «Starwood» («Στάργουντ») να επαναπροσλάβει την Μερόπη Αλυκιώτη, εργαζόμενη στο συγκρότημα και συνδικαλίστρια στον κλάδο. Η Μερόπη Αλυκιώτη υπέγραψε χτες σύμβαση αορίστου χρόνου, μετά από πολλά χρόνια απασχόλησης με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Παράλληλα, η μάχη που δόθηκε το προηγούμενο διάστημα από τις ταξικές δυνάμεις και τους εργαζόμενους στον «Αστέρα», επέβαλε την επαναπρόσληψη - μέχρι και χτες - με συμβάσεις αορίστου χρόνου 90 και πλέον εργαζόμενων.

Η σύμβαση της Μερόπης Αλυκιώτη είχε λήξει στις 30 Νοέμβρη. Η εργοδοσία αρνήθηκε την ανανέωσή της, επειδή όπως η ίδια ξεκάθαρα είχε ομολογήσει η συνδικαλίστρια με τη δράση της δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στην «εργασιακή ειρήνη» που ήθελε να επιβάλει η «Στάργουντ» σε συνεργασία με το επιχειρησιακό σωματείο.

Η κατάσταση για τους εργαζόμενους στον «Αστέρα» είχε πάρει εκρηκτικές διαστάσεις καθώς για πολλά χρόνια ζούσαν στο καθεστώς της εργασιακής ανασφάλειας και ομηρίας, αφού στη μεγάλη τους πλειοψηφία ήταν συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου. Ετσι, παρότι ο «Αστέρας» δουλεύει 12 μήνες το χρόνο, η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων υπέγραφαν πεντάμηνες, εξάμηνες, το πολύ εννιάμηνες συμβάσεις. Με τη λήξη τους, η πολυεθνική τούς αντικαθιστούσε με εξωτερικά συνεργεία και με εργαζόμενους μιας μέρας («εξτρατζήδες»).

Εκαναν άνω - κάτω το συγκρότημα

Τον περασμένο Οκτώβρη και κατά τη διάρκεια του δεύτερου προγράμματος «εθελούσιας εξόδου» που είχε βάλει σε εφαρμογή η πολυεθνική, προκειμένου να απαλλαγεί από εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις, οι εργαζόμενοι, με τη στήριξη των ταξικών δυνάμεων ανάγκασαν το σωματείο να προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Η καθολική συμμετοχή σε αυτές και η αποφασιστική συμπαράσταση άλλων κλάδων θορύβησε ιδιαίτερα την εργοδοσία, που κάτω από την πίεση αναγκάστηκε να δεσμευτεί ότι θα προσλάβει 127 εργαζόμενους με συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Αυτήν, όμως, τη δέσμευση που η πολυεθνική «καθυστερούσε» να υλοποιήσει, την ανάγκασαν να κάνει πράξη οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Ετσι, πριν από περίπου 20 μέρες, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ με τη συμμετοχή δεκάδων συνδικαλιστών και εργαζομένων από διάφορους κλάδους πραγματοποίησαν μαζική διαδήλωση μέσα στο ξενοδοχειακό συγκρότημα και κατάληψη στα λόμπι των ξενοδοχείων, σπάζοντας τη βιτρίνα της χλιδής στην υπερπολυτελή επιχείρηση. Λίγο μετά την αγωνιστική παρέμβαση, η «Στάργουντ» άρχισε να καλεί εργαζόμενους να υπογράψουν συμβάσεις. Οι ταξικές δυνάμεις στέλνουν μήνυμα στην εργοδοσία του «Αστέρα» ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι και ο τελευταίος εργαζόμενος στον «Αστέρα» να έχει πλήρη και σταθερή εργασία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ