Τετάρτη 6 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Οσο περισσότεροι συναντιόμαστε, τόσο περισσότερο θα φοβούνται

Να πάρουν πάνω τους την υπόθεση της επιτυχίας της απεργίας στις 13 Φλεβάρη κάλεσε τους οικοδόμους στο εργοτάξιο του Μετρό στο Ελληνικό το μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ

«Την ώρα που οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, ο καθένας με τον τρόπο του, προσπαθούν να κρύψουν την ουσία των εξελίξεων και τη σύγκρουση που γίνεται ανάμεσα στο κεφάλαιο και στην εργασία, το ΚΚΕ λέει το εξής: Οι εργάτες κι οι εργάτριες, στα γιαπιά, στα εργοτάξια, στις φάμπρικες είναι η δύναμη αυτής της κοινωνίας. Αυτοί που παράγουν τον πλούτο και τον καρπώνονται τα παράσιτα».

Με λόγια απλά και καθαρά μίλησε στους εργάτες απ' το εργοτάξιο του Μετρό στο Ελληνικό, όπου βρέθηκε χτες το ξημέρωμα, ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ. Υπογραμμίζοντας ότι, για να διατηρήσουν όσα δικαιώματα απειλούνται, αλλά και να κατακτήσουν όσα γεννά ο ίδιος ο πλούτος που παράγουν, χρειάζεται οργάνωση της πάλης, συλλογικός αγώνας, σύγκρουση με το κεφάλαιο και τα κόμματά του.

Δύναμη για τον εργάτη η συμπαράταξη με το ΚΚΕ

«Κι εσείς οι εργάτες έχετε υποχρέωση να συζητάτε μεταξύ σας τις εξελίξεις, να γίνεστε καλύτεροι και καλύτεροι, να οργανώνεστε στο συνδικάτο, με παράρτημα στο χώρο δουλειάς, με Επιτροπή Αγώνα και να δίνετε το αγωνιστικό σας "παρών" μαζικά σε κάθε μάχη. Μέχρι να ανατρέψετε τους καπιταλιστές. Μέχρι να διαμορφώσετε προϋποθέσεις για να γίνετε εσείς, που είστε παραγωγοί του πλούτου, οι κάτοχοί του.

Αυτή είναι η γραμμή του ΚΚΕ. Κι αυτή η γραμμή περνάει από την καθημερινή πάλη για κάθε πρόβλημα. Είτε είναι το δικαίωμα στη δουλειά, είτε είναι αύξηση του μισθού, είτε είναι μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, είτε είναι παιδεία, είτε είναι υγεία. Η πάλη μαζί με τους χιλιάδες εργάτες. Αυτή είναι η δύναμη του ΚΚΕ. Κι αυτή η σχέση του ΚΚΕ με τους εργάτες είναι η δύναμη της εργατικής τάξης», τόνισε ο Γ. Μαρίνος.

Για το κεφάλαιο είναι σαφές ότι θα κερδίζει μόνο αν χάνει ο εργάτης. «Ολα τα χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είχαν ένα στόχο. Επειδή θεωρούν ότι τα κοινωνικά ασφαλιστικά δικαιώματα είναι κόστος και βάρος για το κεφάλαιο, άρχισαν να ξηλώνουν δικαιώματα. Σου λένε είναι κόστος τα ΒΑΕ, πρέπει να τα ξηλώσουμε. Τους έχουμε εμποδίσει. Τους δυσκολεύει η πάλη των κομμουνιστών, η πάλη του ΠΑΜΕ, του ταξικού εργατικού κινήματος», υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Μιλώντας στους εργαζόμενους του εργοταξίου
Μιλώντας στους εργαζόμενους του εργοταξίου
Και συνέχισε: «Ομως έχουν στόχο να τα ξηλώσουν. Σιγά-σιγά θα προσπαθήσουν να καταργήσουν το δικαίωμα να βγαίνει 5 χρόνια στη σύνταξη νωρίτερα ένας εργαζόμενος στην οικοδομή, στα ορυχεία, σε άλλους κλάδους. Πάνε να κόψουν το δικαίωμα να έχουμε μια ώρα λιγότερη εργασία την ημέρα. ΄Η να διεκδικούμε από καλύτερες θέσεις περισσότερη άδεια, ιατρικές εξετάσεις, για να μπορέσει κάποιος να βγει στη σύνταξη, να ζήσει και λίγα χρόνια, να χαρεί τον κόπο του, να χαρεί τα εγγόνια του».

Δική σας υπόθεση η επιτυχία της απεργίας

«Η επίθεση, λοιπόν, είναι πολύ σκληρή. Αλλά μπορούμε να τους εμποδίσουμε. Σήμερα, περισσότεροι εργαζόμενοι, περισσότεροι εργάτες, περισσότεροι από τα λαϊκά στρώματα σκέφτονται. Γι' αυτό και στους υπολογισμούς που κάνουν τα επιτελεία ανησυχούν. Σου λέει, ΠΑΣΟΚ - ΝΔ μειώνονται, ενισχύονται οι κομμουνιστές. Ανησυχούν. Και θέλουν να κάνουν πολιτικό σκηνικό με συνεργασίες κομμάτων. Σκέφτονται τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, δεν έχουν διαφορές. ΄Η ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ ή ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. ή να δημιουργήσουν κόμμα. Για ποιο λόγο; Για να μπορούν να περνάνε με ευκολία αυτές τις αντιδραστικές αλλαγές, τα αντιλαϊκά μέτρα. Και να ξεγελούν, να παραπλανούν, να κοροϊδεύουν πιο αποτελεσματικά τους εργαζόμενους. Εμείς πρέπει να τραβήξουμε μπροστά, να τους χαλάσουμε αυτά τα σχέδια», επισήμανε.

«Να οργανωθείτε καλύτερα. Είναι όπλο. Και να παλέψουμε μέχρι την ανατροπή τους. Υπάρχει μία προϋπόθεση εδώ. Δεν μπορεί να μιλάμε για σύγκρουση με το κεφάλαιο, με αυτά τα κόμματα και τις αντεργατικές πολιτικές, με σταυρωμένα τα χέρια. Ερχεται η απεργία. Είναι δικιά σας υπόθεση. Οχι γενικά κι αόριστα.

Είναι υπόθεση του καθενός από μας να πει: Τι δουλιά θα κάνω για να οργανωθεί καλύτερα η απεργία του Συνδικάτου Οικοδόμων της Αθήνας; Πώς θα ανοιχτώ στη γειτονιά μου, στους φίλους, τους συναδέλφους μου για να έχει επιτυχία η απεργία της ταξικής Ομοσπονδίας Οικοδόμων; Για να συμβάλουμε στην οργάνωση του αγώνα που κάνει όλα αυτά τα χρόνια το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, το ΠΑΜΕ. Γιατί η ΓΣΕΕ κι η ΑΔΕΔΥ είναι με τον αντίπαλο, λειτουργούν σαν αντίπαλοι. Εχουν στηρίξει και στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική, τα αντιλαϊκά μέτρα».

Και υπογράμμισε ιδιαίτερα την ανάγκη όλο και περισσότεροι εργάτες, Ελληνες και μετανάστες, να μαζικοποιούν και να σφυρηλατούν τον κοινό τους αγώνα ενάντια στον κοινό τους αντίπαλο. «Αυτή είναι η μαστοριά σήμερα. Περισσότεροι Ελληνες, περισσότεροι μετανάστες, μαζί να πηγαίνουν στο συνδικάτο της Αθήνας, να το δυναμώνουν, να παλεύει από καλύτερες θέσεις, για όλα τα προβλήματα», είπε προσθέτοντας ότι το ΚΚΕ πάλευε και παλεύει κατά των διακρίσεων, της ξενοφοβίας, του ρατσισμού, γιατί «αρχή του είναι η ταξική ενότητα της εργατικής τάξης. Ενάντια στον κοινό αντίπαλο. Ενάντια στους καπιταλιστές».

Κάθε αγώνας να δείχνει την προοπτική

«Να μη λείπει κανένας από την απεργία, από τον απεργιακό αγώνα. Ολοι. Μαζί με τις γυναίκες, μαζί με τα παιδιά μας. Ετσι πρέπει να βαδίσουμε. Και ο εργάτης δεν πρέπει να μείνει σ' αυτό. Γιατί θα έχει και νίκες, θα έχει και υποχωρήσεις. Θα κατακτάει ένα δικαίωμα, θα του το παίρνουν πίσω οι καπιταλιστές. Ετσι είναι η Ιστορία. Πρέπει να τραβήξει μπροστά» υπογράμμισε ο Γ. Μαρίνος. Και μεταξύ άλλων κατέληξε:

«Μπορεί να λυθεί σήμερα το πρόβλημα της ανεργίας, χωρίς να 'χει η εργατική τάξη το εργαλείο, την εξουσία; Χωρίς να έχει όλο τον πλούτο στα χέρια της; Δεν μπορεί. Δεν το 'λυσε ο καπιταλισμός αιώνες. Μπορεί να εξασφαλιστεί δωρεάν μόρφωση, δωρεάν υγεία, δωρεάν πρόνοια, χωρίς να 'χει η εργατική τάξη τα κλειδιά της εξουσίας; Δεν μπορεί. Αυτό αποδεικνύεται κάθε μέρα. Αρα, κάθε μέρα, κάθε βήμα που κάνουμε, συνδέεται και με την προοπτική. Ο εργάτης δικαιούται τον πλούτο που παράγει, αλλά πρέπει να τον κατακτήσει. Γιατί απ' τα χέρια του και το μυαλό του τον έφτιαξε. Οσο περισσότεροι θα συναντιόμαστε, τόσο περισσότερο θα μας φοβούνται, τόσο θα παλεύουμε καλύτερα, τόσο θα έχουμε επιτυχίες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο «Ριζοσπάστης» στους χώρους δουλειάς! (2020-03-11 00:00:00.0)
Κριτήριο: Ποια τάξη κερδίζει ποια ψήφο (2012-06-13 00:00:00.0)
Δείχνουμε καθαρά τον αντίπαλο (2012-02-14 00:00:00.0)
Διαχρονικό το δίλημμα «υποταγή ή οργάνωση και λαϊκή αντεπίθεση» (2011-02-22 00:00:00.0)
Διαδίκτυο, κόκκινοι μπλόγκερς και ΚΚΕ (2009-01-14 00:00:00.0)
...πάντα στην πρώτη τη γραμμή (2007-07-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ