Σάββατο 16 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΕΝΥΑ
Συμφωνία ... στα λόγια

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Στη ριζική αναθεώρηση του συντάγματος, στη σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής που θα ελέγξει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της 27ης Δεκέμβρη και στη συγκρότηση Επιτροπής Αλήθειας, Δικαιοσύνης και Συμφιλίωσης, συμφώνησαν μεταξύ άλλων η κυβέρνηση του Κενυάτη προέδρου Μουάι Κιμπάκι και το αντιπολιτευόμενο «Πορτοκαλί Δημοκρατικό Κίνημα» του Ράιλα Οντίνγκα.

Σύμφωνα με δηλώσεις που έγιναν χτες στο Ναϊρόμπι απ' τον πρώην ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν το σχέδιο συμφωνίας κυβέρνησης -αντιπολίτευσης περιέχει δέκα βασικά σημεία, με στόχο τη δημιουργία συνθηκών για την ομαλοποίηση της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης στην Κένυα. Μεταξύ αυτών αναφέρεται η διερεύνηση και η επίλυση ζητημάτων που οδήγησαν στις πρόσφατες αιματηρές εμφύλιες ταραχές με πάνω από 1.000 νεκρούς, όπως: Η φυλετική ευνοιοκρατία, η αναδιανομή της καλλιεργήσιμης γης, η καταπολέμηση της φτώχειας και της διαφθοράς ως παράγοντες όξυνσης της βίας κλπ.

Ωστόσο, αρκετά απ' τα βασικά ζητήματα αντιπαράθεσης, όπως πολιτειακές αλλαγές με στόχο την αφαίρεση των υπερεξουσιών του προέδρου, παρέμειναν ανεπίλυτα, καθώς κυβέρνηση και αντιπολίτευση εξακολουθούν να έχουν διαμετρικά αντίθετες θέσεις.

Στην Κένυα μεταβαίνει από την ερχόμενη βδομάδα η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, σε μια προσπάθεια του Λευκού Οίκου να στηρίξει τη συμφωνία κυβέρνησης -αντιπολίτευσης είτε με το καρότο, είτε με το μαστίγιο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ