Κυριακή 17 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Πίσω από το παραβάν διακυβεύεται η λύση

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Κύπριοι ψηφοφόροι, στις ενδέκατες προεδρικές εκλογές, προκειμένου να αναδείξουν τον 6ο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την κήρυξη της ανεξαρτησίας της το 1960. Το δίλημμα αυτής της αναμέτρησης συνοψίζεται στο κυπριακό ζήτημα και στην 30χρονη τουρκική κατοχή του 40% της νήσου. Σ' αυτές τις εκλογές κρίνεται η λύση και η ποιότητά της, συμφωνούν τόσο τα εκλογικά επιτελεία των υποψηφίων, όσο και οι αναλυτές, καθώς από το δημοψήφισμα του 2004 έως και σήμερα υπάρχει μία επικίνδυνη στασιμότητα που φέρνει την απειλή της διχοτόμησης όλο και πιο κοντά.

Επίσημη πρώτη και για αρκετούς Τουρκοκύπριους

Φέτος, για πρώτη φορά μετά την εισβολή, θα μετέχουν στην εκλογική διαδικασία και Τουρκοκύπριοι ψηφοφόροι, με την επιλογή τους να δίνει έναν ξεχωριστό χαρακτήρα στα αποτελέσματα. Οι Τουρκοκύπριοι που διεκδίκησαν και απέκτησαν εκλογικό βιβλιάριο, θα ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα κληθούν σε μεικτά εκλογικά κέντρα στις ελεύθερες περιοχές, προκειμένου να διατηρηθεί η μυστικότητα της ψήφου.

Ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων που αναμένονται αύριο στις κάλπες είναι 515.994, στις ελεύθερες περιοχές, καθώς και 361 εκλογείς στον ειδικό εκλογικό κατάλογο των εγκλωβισμένων. Οι κάλπες ανοίγουν στις 7 π.μ. και κλείνουν στις 5 μ.μ., με διάλειμμα μίας ώρας, 12.00 - 13.00, ενώ σε περίπτωση ανάγκης η ψηφοφορία μπορεί να παραταθεί μέχρι και τις 21.00.

Αναφέρουμε ότι στις εκλογές την Προεδρία διεκδικούν εννέα υποψήφιοι, εκ των οποίων ξεχώρισαν ο Δ. Χριστόφιας, που υποστηρίζεται από το ΑΚΕΛ, τους Ενωμένους Δημοκράτες, την Επαλξη Ανασυγκρότησης του Κέντρου και την Πρωτοβουλία Σοσιαλιστών, ο Τ. Παπαδόπουλος, με τη στήριξη του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ, του ΕΥΡΩΚΟ και του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, και ο Ιωάννης Κασουλίδης με την υποστήριξη του ΔΗΣΥ, του Κινήματος Ελεύθερων Πολιτών, της Κίνησης Πολιτικού Εκσυγχρονισμού, του Λαϊκού Σοσιαλιστικού Κινήματος και της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας.

Το κλειστό γήπεδο «Ελευθερία» κατακλύστηκε από κόσμο στη συγκέντρωση νίκης του ΑΚΕΛ
Το κλειστό γήπεδο «Ελευθερία» κατακλύστηκε από κόσμο στη συγκέντρωση νίκης του ΑΚΕΛ
Ο δεύτερος γύρος των εκλογών - αν δε συγκεντρώσει εξ αρχής κανείς το 51% - έχει καθοριστεί για τις 24 του Φλεβάρη.

Σκληρή αναμέτρηση

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι παρούσες εκλογές είναι ιδιαίτερες μια και τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων είναι τόσο διφορούμενα και οι διαφορές στα ποσοστά των υποψηφίων περιορίζονται στο ελάχιστο εμπίπτοντας στο στατιστικό λάθος, γεγονός που καθιστά τις προβλέψεις κάπως επικίνδυνες.

Ωστόσο, βάσει των στοιχείων που δημοσιοποιήθηκαν μέχρι σήμερα, στη μάχη του δεύτερου γύρου φαίνεται να περνούν ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, και ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, με τον Ιωάννη Κασουλίδη να ακολουθεί στην πλειοψηφία των σφυγμομετρήσεων. Μέχρι και σήμερα το πρωί τα εκλογικά επιτελεία των κομμάτων διευκόλυναν πλήθος ψηφοφόρων, κυρίως φοιτητών, που ζουν στο εξωτερικό, να έρθουν στην Κύπρο, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, με το αποτέλεσμα να επαφίεται και στην ψήφο των αναποφάσιστων.

Συγκρατημένη αισιοδοξία και υπόσχεση για σκληρή δουλειά

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, λίγο πριν τη λήξη της προεκλογικής περιόδου, είπε χαρακτηριστικά: «Εφτασε η ώρα του κυρίαρχου λαού. Πορευόμαστε στις κάλπες. Μέσα από μια μακρά προεκλογική περίοδο σας δόθηκε η δυνατότητα να γνωρίσετε καλύτερα αυτούς που διεκδικούν την ψήφο σας. Βέβαια, εμάς ο κόσμος μας γνωρίζει πολύ καλά. Εμείς εδώ και δεκαετίες βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή και διάλογο με τον κόσμο. Ο λαός, μας γνωρίζει μέσα από κοινούς αγώνες για την Κύπρο μας, για τον απλό άνθρωπο, για τη δημοκρατία, για την προκοπή του τόπου. Κύριος στόχος της δικής μας υποψηφιότητας είναι η δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος. Είναι, ταυτόχρονα, η διαμόρφωση μιας πιο δίκαιης κοινωνίας».

«Ο αγώνας για απαλλαγή από την κατοχή και για επανένωση της πατρίδας και του λαού μας είναι δύσκολος και γεμάτος αντιξοότητες. Απέναντι στις δυσκολίες και τις αντιξοότητες δεν έχουμε δικαίωμα να συμβιβαστούμε με τη διχοτόμηση. Γιατί διχοτόμηση σημαίνει καταστροφή. Η αποτροπή της διχοτόμησης και η επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης δεν επιτυγχάνεται με συνθήματα και μεγαλόστομες διακηρύξεις. Επιτυγχάνεται με αποφασιστικό, στοχοπροσηλωμένο αγώνα. Επιτυγχάνεται με τη συνέπεια στις βασικές αρχές της επιδιωκόμενης λύσης. Επιτυγχάνεται με τη συνέπειά μας στη δέσμευση για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας που η πλευρά μας ανέλαβε επί εθνάρχη Μακαρίου», σημείωσε ο Δ. Χριστόφιας, και επανέλαβε ως στόχο της υποψηφιότητάς του τη «λύση στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, των συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου, του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, που να απαλλάσσει την Κύπρο από την κατοχή, τον εποικισμό και τις όποιες ξένες εξαρτήσεις. Να επανενώνει το κράτος, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία. Να αποκαθιστά και να κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος των προσφύγων για επιστροφή, στηριζόμενη και στην αρχή της πολιτικής ισότητας, όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ υποσχέθηκε ουσιαστικές πρωτοβουλίες που θα άρουν τα σημερινά επικίνδυνα αδιέξοδα, ουσιαστικό διάλογο με τους Τουρκοκύπριους που έχουν εμπιστοσύνη στο ΑΚΕΛ, θέτοντας ως συστατικό της επιτυχίας τη λαϊκή ενότητα. Ενώ στο δεκάλεπτο μήνυμά του προς τον κυπριακό λαό υπογράμμισε: «Η δική μας υποψηφιότητα στέλνει μήνυμα ελπίδας για την επανένωση της Κύπρου μας. Στέλνει μήνυμα ενότητας και συναντίληψης πέρα και πάνω από ζημιογόνους διχασμούς. Στέλνει μήνυμα ανθρωπιάς και κοινωνικής δικαιοσύνης».

Καταλήγοντας είπε: «Αποτεινόμαστε στον κάθε πολίτη και ζητούμε να μας τιμήσει με την ψήφο του. Καλούμε τους πολίτες να μας κρίνουν από την ιστορία μας, από την πολιτεία και τη δράση μας. Εχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στο λαό μας, στις αστείρευτες δημιουργικές του δυνάμεις, στην αγωνιστικότητα και το δυναμισμό του. Δηλώνουμε έτοιμοι να υπηρετήσουμε με ανιδιοτέλεια το λαό και την πατρίδα μας. Εχουμε εμπιστοσύνη στο κριτήριο του λαού και στη δημοκρατία».

Ανάλογη ήταν και η ανακοίνωση του ΚΚΚ - ΑΚΕΛ, που ζήτησε από τις λαϊκές δυνάμεις και την Αριστερά να δώσουν στον υποψήφιό του τη δύναμη να υπηρετήσει την Κύπρο από το ύπατο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αναφορικά δε με το δημοψήφισμα για το «σχέδιο Ανάν», το ΑΚΕΛ επανέλαβε σε όλους τους τόνους ότι το κόμμα ζήτησε σαφή καθορισμό «κόκκινων γραμμών», κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων του σχεδίου στο Μπούργκεστοκ και περαιτέρω διαβουλεύσεις, καθώς είχαν επισημανθεί τα αρνητικά και επικίνδυνα σημεία του. Οπως τονίστηκε, η πρόταση αυτή καθώς και η εισήγηση αναβολής των δημοψηφισμάτων δεν εισακούστηκαν και τότε το ΑΚΕΛ είπε ΟΧΙ στο σχέδιο, όσο και αν κάποιοι θέλουν να περάσουν, σκόπιμα, ότι «ταλαντεύτηκε»...


Αλεξάνδρα ΦΩΤΑΚΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ