Τρίτη 19 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΒΕ
Αγωνιστικός συντονισμός ενάντια στην πολιτική των μονοπωλίων

Ευρύ αγωνιστικό κάλεσμα προς όλους τους αυτοαπασχολούμενους, τους επαγγελματίες, τους βιοτέχνες, τους μικρέμπορους, τους αυτοκινητιστές, να πάρουν στα χέρια τους την αγωνιστική προοπτική του συνδικαλιστικού κινήματος, απηύθυναν εκπρόσωποι 9 Ομοσπονδιών και δεκάδων άλλων σωματείων μικρών ΕΒΕ που συναντήθηκαν την Κυριακή το πρωί στην Αθήνα, στο πλαίσιο της σύσκεψης που συγκάλεσε η Πανελλαδική Επιτροπή Αγώνα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι σωματείων από τη Θεσσαλονίκη, την Κατερίνη, τη Λάρισα, τα Γιάννενα, τη Σάμο, τη Βέροια, την Αμαλιάδα, την Κρήτη, την Αχαΐα, την Πάτρα, την Αιτωλοακαρνανία, την Κοζάνη κ.ά., καταθέτοντας όλοι τα σοβαρά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των ΕΒΕ, μεταφέροντας ταυτόχρονα την προσωπική τους εμπειρία στην προσπάθεια ανάπτυξης αγωνιστικού και συνεπούς συνδικαλιστικού κινήματος. Οπως τονίστηκε από το σύνολο των ομιλητών, η επίθεση που εξαπολύει η κυβέρνηση στα ασφαλιστικά δικαιώματα, εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης αντιλαϊκής - φιλομονοπωλιακής πολιτικής της, η οποία ξεκάθαρα αποτελεί συνέχεια της πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης.

Οι εκτιμήσεις αυτές αποτυπώνονται στο ψήφισμα της σύσκεψης, το οποίο, ανάμεσα σε άλλα, τονίζει:

- Γίνεται επιτακτική η προώθηση ενός νέου αγωνιστικού προγράμματος από τα συνδικαλιστικά όργανα που συμμετέχουν στη Συντονιστική Επιτροπή, μπροστά στις δυσμενείς εξελίξεις που προβλέπονται το αμέσως επόμενο διάστημα στο Ασφαλιστικό.

- Είναι αναγκαίος ο εμπλουτισμός του διεκδικητικού πλαισίου για το ασφαλιστικό με μια σειρά ώριμα αιτήματα που αντιστοιχούν στις σημερινές ανάγκες των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών ΕΒΕ.

- Χρειάζεται ο συνδυασμός του ασφαλιστικού με τα υπόλοιπα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί ΕΒΕ, αφού το Ασφαλιστικό αποτελεί μέρος της γενικότερης επίθεσης των μεγάλων επιχειρήσεων και των μονοπωλίων.

Τέλος, επισημαίνει την ανάγκη να διευρυνθούν οι κοινές πρωτοβουλίες με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων, και με την αγωνιζόμενη αγροτιά γιατί η επίθεση στο Ασφαλιστικό είναι ενιαία και αφορά όλα τα λαϊκά στρώματα. Να επεκταθούν οι μορφές κοινής δράσης, να διατυπωθεί ένα κοινό πλαίσιο πάλης για το Ασφαλιστικό.

Στους άμεσους στόχους διεκδίκησης, τίθενται τα παρακάτω αιτήματα:

  • Κατάργηση του ΠΔ 258/2005 και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
  • Κοινωνική ασφάλιση δημόσια και καθολική με κρατική επιχορήγηση 2/3 το κράτος και 1/3 οι ασφαλισμένοι.
  • Σύνταξη στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες.
  • Κατώτερη σύνταξη στα όρια διαβίωσης των συνταξιούχων, 1.050 ευρώ.
  • Πλήρης σύνταξη με 9.000 μέρες ή 30 χρόνια ασφάλισης ανεξαρτήτως ταμείου.
  • Βελτίωση των όρων διαδοχικής ασφάλισης ώστε ο ασφαλισμένος διαδοχικά να παίρνει την ίδια σύνταξη από το ταμείο που συνταξιοδοτείται με αυτόν που είναι ασφαλισμένος στο ίδιο ταμείο.
  • 4μηνη άδεια τοκετού με αποδοχές για τις γυναίκες.
  • Αποζημίωση για ατύχημα κατά την εργασία και ασθένεια για ολόκληρο το διάστημα που απαιτείται για την αποκατάσταση της υγείας.
  • Κατάργηση των εισφορών για την υγεία. Δωρεάν και αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας σε όλες τις βαθμίδες με φροντίδα για την πρόληψη.
  • Βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα για τους βιοτέχνες και τους επαγγελματίες που εργάζονται σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες.
  • Προοδευτική αύξηση των εισφορών ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης.

Κλείνοντας, συμφωνήθηκε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα πρέπει να γίνει πιο επίπονη προσπάθεια ώστε να διαδοθούν οι παραπάνω αγωνιστικές θέσεις και σε άλλες Ομοσπονδίες, Ενώσεις, Σωματεία και μεμονωμένους συνδικαλιστές καλώντας τους να ενισχύσουν τις γραμμές της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ