Τρίτη 19 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Παιχνίδια στην πλάτη του λαού

Νέες αυξήσεις τιμών στα καύσιμα. Οι μεγάλες εταιρείες καραδοκούν να αυξήσουν τα μερίδιά τους στην αγορά

Eurokinissi

Σε διελκυστίνδα ανάμεσα στο υπουργείο και τις εταιρείες πετρελαιοειδών, με θύματα τα λαϊκά νοικοκυριά που κινδυνεύουν να μείνουν μέσα στο καταχείμωνο χωρίς πετρέλαιο θέρμανσης, εξελίσσεται η εφαρμογή του μέτρου για την ενοποίηση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, ενώ την ίδια στιγμή οι ανατιμήσεις στο πετρέλαιο είναι σχεδόν καθημερινές.

Το κύριο, αυτό που αφορά όλους μας και ροκανίζει καθημερινά την αγοραστική δύναμη των λαϊκών νοικοκυριών, είναι αναμφίβολα η κερδοσκοπική πολιτική των μεγάλων εταιρειών που πότε με το ένα πότε με το άλλο πρόσχημα έχουν κάνει την ανάγκη της θέρμανσης είδος πολυτελείας. Οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης την προηγούμενη εβδομάδα «φίλησαν» ακόμα και τα 80 λεπτά το λίτρο, ακόμα και σύμφωνα με τις επίσημες τιμοληψίες του υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που η αμόλυβδη έφτασε και τα 1,2 ευρώ το λίτρο. Ετσι, με βάση τις τιμοληψίες των υπηρεσιών του υπουργείου που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης - η οποία ας σημειωθεί δίνει μόνο μια διάσταση της πραγματικότητας - αυξήθηκε κατά 2,7 λεπτά το λίτρο, φτάνοντας τα 73,3 λεπτά το λίτρο. Η υψηλότερη τιμή καταγράφτηκε στην Κέρκυρα, όπου έφτασε να πωλείται στα 79 λεπτά το λίτρο, στα Χανιά στα 77,3 λεπτά, στη Λάρισα στα 76,6 λεπτά και στην Πρέβεζα στα 76,5 λεπτά το λίτρο.

Οσο για την αμόλυβδη βενζίνη, η μέση τιμή της την προηγούμενη εβδομάδα έφτασε στα 1,089 ευρώ το λίτρο αυξημένη κατά 1,2 λεπτά το λίτρο, με ακριβότερες περιοχές εκείνες του Ρεθύμνου όπου πωλούνταν στα 1,194 ευρώ, της Κέρκυρας στα 1,190 ευρώ, των Χανίων στα 1,187 ευρώ και του Λασιθίου όπου πωλούνταν στα 1,176 ευρώ το λίτρο.

Η ενοποίηση των φόρων

Αν η επιστροφή του φόρου, δε γίνει στο διάστημα του 3ημέρου όπως αρχικά ανακοίνωσε η κυβέρνηση, οι πρατηριούχοι - ακόμη και αυτοί που έχουν ενταχθεί στο σύστημα «Ηφαιστος» - θα σταματήσουν τη διανομή πετρελαίου θέρμανσης, διαμήνυσαν οι εκπρόσωποι του κλάδου μετά την έκτακτη Γενική Συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Αθήνα.

-- Από αύριο αρχίζει η καταβολή στους λογαριασμούς των πρατηριούχων του ποσού της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τις πωλήσεις πετρελαίου, που έκαναν από την Παρασκευή, απαντά το υπουργείο Οικονομικών, προσθέτοντας ότι οι καταβολές θα γίνονται κανονικά μέσα στο συμφωνημένο τριήμερο.

-- Ναι, αλλά πρέπει να καταβάλλεται ολόκληρο το ποσό και όχι μέρος αυτού, ανταπαντούν οι πρατηριούχοι.

Αυτό είναι περίπου το πλαίσιο των... διαπραγματεύσεων όπως είχε διαμορφωθεί ανάμεσα στο υπουργείο και την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας των πρατηριούχων μέχρι χτες αργά το απόγευμα, για το νέο τρόπο επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Αργά το μεσημέρι από το υπουργείο διευκρινιζόταν ότι οι επιστροφές του φόρου θα γίνονται κανονικά, για τις περιπτώσεις που έχει γίνει αντιστοίχιση των πωλήσεων με τις αγορές καυσίμων. Σύμφωνα με πληροφορίες, για τις πωλήσεις της πρώτης μέρας που λειτούργησε το νέο σύστημα «πρέπει» να επιστραφούν περί τα 1,1 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο θα επιστραφούν μόνο οι 850.000 ευρώ, αφού για τις υπόλοιπες 300.000 δεν έχει γίνει ακόμα αντιστοίχιση πωλήσεων και αγορών.

Η πλειοψηφία πάντως των αντιπροσώπων που πήραν μέρος στην έκτακτη συνέλευση της Κυριακής (39 υπέρ, 19 κατά) τάχθηκε υπέρ του μέτρου της εξομοίωσης του φόρου και της λειτουργίας του συστήματος ΗΦΑΙΣΤΟΣ. Το σύνολο όμως των αντιπροσώπων βεβαίωσε την αδυναμία της πλειοψηφίας του κλάδου να ανταποκριθεί στον εφοδιασμό των λαϊκών νοικοκυριών με πετρέλαιο θέρμανσης, εφόσον το διάστημα που απαιτηθεί για την επιστροφή του φόρου θα είναι μεγαλύτερο των τριών ημερών.

Το «κουμάντο» στην όλη διαδικασία φαίνεται πως το έχει η εταιρεία πληροφορικής «ΔΕΛΤΑ - Singular», του ομίλου της ΑΛΦΑ ΒΑΝΚ, που έχει αναλάβει να λειτουργήσει το σύστημα και η οποία έχει δεσμευτεί ότι ο έλεγχος θα ολοκληρώνεται σε διάστημα 2 ημερών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ